Tret de sortida a la cursa pels
X Premis Gaudí amb la
Festa dels Candidats i Candidates a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm. La presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català,
Isona Passola, acompanyada d’acadèmics, equips de les pel·lícules aspirants i representants del sector cinematogràfic, ha fet públic els títols de les
58 pel·lícules que opten enguany als guardons, més les
7 produccions no catalanes en les quals han participat alguns dels nostres professionals.
El 30 de novembre arrencarà la primera volta de votacions dels acadèmics i el 28 de desembre es donaran a conèixer els nominats de les 22 categories dels Gaudí, en una lectura pública a la mateixa Fàbrica.
Els X Premis Gaudí en dades
De les 58 produccions que competiran enguany pel màxim reconeixement de l’Acadèmia, 21 són llargmetratges de ficció, 9 són documentals, 2 són pel·lícules d’animació, 6 són pel·lícules per a televisió, 10 són curtmetratges i 10 són pel·lícules europees. També hi opten els professionals catalans que intervenen en 7 pel·lícules de producció no catalana. Això fa un balanç total de 65 produccions inscrites als X Premis Gaudí.
D’aquests 21 llargmetratges de ficció, hi ha 8 pel·lícules en llengua catalana (Brava, Estiu 1993, Incerta glòria, La pel·lícula de la nostra vida, L’amant del silenci, Mil coses que faria per tu, Pàtria iSabates grosses) i 13 en llengua no catalana (Abracadabra, Algo muy gordo, Inside, Julia Ist, La Librería, La Llamada, Musa, Nieve Negra, Proyecto Lázaro, Salvación, The girl from the song, Tierra Firme i Vivir y otras ficciones).
Les 9 pel·lícules documentals que opten als guardons són Barcelona Shoot, Clase Valiente (Classe valenta), Constructing Albert, Dream Songs, Empatía, Fantasía by Escribà, La Chana, Lesa Humanitat iSasha).
Les 6 pel·lícules per a televisió són 1.000 maneres de menjar-se un ou, Amics per sempre, La llum d’Elna, Os fillos do sol, Pau, la força d’un silenci i Res no tornarà a ser com abans).
Els 10 curtmetratges són Cal fer el cor fort, Cucli, Cunetas, Elegía, La inútil, Les bones nenes, Los desheredados, Néboa, Parivara (una familia) i Sol Creixent.
Finalment, les 10 pel·lícules europees són Dunkerque, El otro lado de la esperanza, Frantz, La chica desconocida, La tortuga roja, Lady Macbeth, Los exámenes, Personal Shopper, Sieranevada i Toni Erdmann.
El talent català que participa als Gaudí, present en 7 pel·lícules (El guardián Invisible, El jugador de ajedrez, El Sistema Solar, La pell freda, Neckan, Red de libertad i Una mujer Fantástica), completa el balanç de la convocatòria.
De les 65 produccions inscrites, 21 tenen el català com a llengua original (8 llargmetratges, 2 documentals, 5 curtmetratges, 6 pel·lícules per a TV), 24 el castellà (12 llargmetratges, 7 documentals, 2 pel·lícules d’animació, 3 curtmetratges) i 10 l’anglès (10 llargmetratges). Altres llengues amb presència a les candidatures són el francès (Frantz, La chica desconocida), l’alemany (Julia Ist, Toni Erdmann), elromanès (Los exámenes, Sieranevada), el finlandès (El otro lado de la esperanza), el nepalès (Parivara) i el gallec (Néboa). També comptem amb la presència d’un llargmetratge en cinema mut (La tortuga roja).
15 pel·lícules candidates estan dirigides o co-dirigides per dones (15 directores en total): Roser Aguilar (Brava), Carla Simón (Estiu 1993), Elena Martín (Julia Ist), Isabel Coixet (La librería), Denise Castro (Salvación), Laura Collado (Constructing Albert), Lucija Stojevic (La Chana), Sílvia Quer (La llum d’Elna), Carol López (Res no tornarà a ser com abans), Maren Ade (Toni Erdmann), Alba Tejero(Elegía), Belén Funes (La inútil), Clara Roquet (Les bones nenes), Laura Ferrés (Los desheredados) iClaudia Costafreda (Néboa).
Comparativa Premis Gaudí (2014 – 2017)