Tornen les jornades «SOC AUTOR» amb l’autoria en l’era digital: del 19 d`octubre a l´11 de noviembre

Del 19 d’octubre a l’11 de novembre

En les sessions informatives i formatives adreçades als autors i autores (compositors, lletristes, músics) hi participaran Alizzz, Maria Arnal, Lildami, Christina Rosenvinge, Guillermo Izquierdo (Angelus Apatrida), Óscar Araujo, Teresa Carbonell i Iván García-Pelayo

SOC AUTOR 2021 posa l’accent en l’autoria en l’era digital: conèixer el marc legal dels drets digitals, com treure rendiment de l’obra musical, descobrir quins són els mètodes, recursos, bancs de música i plataformes de difusió de la composició per a d’altres. 

SOC AUTOR s’emmarca en el conveni signat entre les Cases de la Música, la Societat General d’Autors i Editors i la Fundació SGAE, a través del Consell Territorial de la SGAE a Catalunya, per dotar d’eines formatives i assessorar en drets d’autor. 

Tindran lloc a les Cases de la Música de L’Hospitalet de Llobregat, Terrassa i Manresa, i també en línia. Totes les sessions són gratuïtes amb inscripció prèvia (tant per les sessions presencials com en línia). 

QUÈ ÉS «SOC AUTOR»?

«SOC AUTOR» és un projecte itinerant impulsat per la Societat General d’Autors i Editors (SGAE), la Fundació SGAE, a través del Consell Territorial de la SGAE a Catalunya, i les Cases de la Música des de l’any 2016.

A través de jornades, sessions, trobades i tallers formatius, adreçats a músics que són autors (compositors i lletristes), «Soc Autor» té com a objectiu principal posar en primera línia el treball autoral. La voluntat del projecte és dotar d’eines als  autors i les autores musicals de present i de futur a Catalunya,oferir-los assessorament i formació, i alhora afavorir un intercanvi d’experiències a través del treball en xarxa. 

El projecteés una referència clara al reconeixement d’un col·lectiu que no sempre té la percepció o projecció externa que té l’intèrpret, i a més vol fer visible i, alhora, autoafirmar els mateixos membres. 

La clau de la iniciativa és teixir vincles entre col·lectius autorals que estan en diferents nivells de projecció o fase de les seves carreres: des de la persona que comença fins a la més experimentada. I el que es busca, en definitiva, és convidar a autors i autores a compartir la seva experiència professional pròpia i a professionals rellevants i experts de la indústria musical.

IMPULSORS DEL «SOC AUTOR»

●La Fundació SGAE desenvolupa activitats culturals, promocionals socials i assistencials per donar suport a l’autoria, la creació i la cultura dels socis i les sòcies de la SGAE en els àmbits de la música, l’audiovisual i les arts escèniques.

●Les Cases de la Música són el projecte socio-musical en xarxa de Catalunya, coparticipat per l’administració pública i l’empresa privada. Un model de col·laboració que és clau per dur a terme iniciatives amb vocació de servei públic. Innoven el sector musical i potencien la música en viu en totes les seves vessants: formació, creació, exhibició (concerts), participació ciutadana i dinamització. Les Cases de la Música compten amb sis seus a Catalunya: Mataró, Girona, l’Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Manresa i Lleida.

PROGRAMA «SOC AUTOR» 2021

A SOC AUTOR 2021 es vol posar l’accent en l’autoria en l’era digital: des de conèixer el marc legal dels drets digitals fins a descobrir quines pràctiques existeixen per treure rendiment de la teva obra, o bé aprendre quins són els mètodes, recursos, bancs de música i plataformes de difusió de la composició per a d’altres. Paral·lelament, us convidem també a conèixer les experiències d’autors i autores de primeríssim nivell com són laAlizzz, Maria Arnal, Lildami, Christina Rosenvinge, Guillermo Izquierdo (Angelus Apatrida) i Óscar Araujo, així com perfils més tècnics com els de la Teresa Carbonell i l’Iván García-Pelayo.

El programa és el següent:

1- PROPIETAT INTEL·LECTUAL, DRETS I GESTIÓ DE DRETS DIGITALS 

En un moment en què els continguts digitals són més presents que mai, Iván García-Pelayo, director de Relacions Institucionals de la SGAE, desenvoluparà una ponència sobre com gestionar els drets digitals i la propietat intel·lectual.

IVÁN GARCÍA-PELAYO, director de Relacions Institucionals de la SGAE

Autor, compositor i escriptor. Actualment és el director de Relacions Institucionals de la SGAE. En l’àmbit associatiu ha estat vicepresident de la Plataforma Cultural Andaluza (PLACA) i de l’Asociación de Compositores y Autores de Música (ACAM), així com membre del Comitè Federal de la Red de Organizaciones, Autores e Intérpretes de la Música (ROAIM) i vicepresident primer d’Autores de Música Asociados (AMA). 

Dia i hora: 19 d’octubre a les 19h, en modalitat presencial i en línia.
Presencial: Sala Salamandra, L’Hospitalet (Av. del Carrilet, 235)

En línia: per streaming al web www.socautor.cat  
Gratuït amb inscripció prèvia.
Sessió en castellà.
Formulari d’inscripció català: https://forms.gle/RdVHvDvXBjTFG1cf6
Formulari d’inscripció castellà: https://forms.gle/G8pfMHfqxdcL1nxg8 

2- TROBADA AMB L’AUTORA MARIA ARNAL

Cantant i compositora catalana, el 2014 comença a estudiar cant a l’Escola de Música Moderna de Badalona, ​​fa actuacions i continua formant-se amb Marc Sempere, impulsor del col·lectiu Compartir Dóna Gustet, i amb Jasmin Martorell, professor de lírica que havia estat deixeble de Montserrat Caballé. En l’àmbit musical, basa el seu fons en la música de tradició oral de la península ibèrica; segons diu l’artista, vol apropar-se a la tradició des de la cultura en l’era digital. Ha publicat quatre discos amb Marcel Bagés, músic de dilatada experiència amb la guitarra eléctrica que ha passat a desenvolupar nous rols musicals en el grup amb els sintetitzadors i samplers

Dia i hora: 21 d’octubre a les 19h, en modalitat presencial o online.
Presencial: Sala Salamandra, L’Hospitalet (Av. del Carrilet, 235)
En línia: per streaming al web www.socautor.cat  
Gratuït amb inscripció prèvia.
Sessió en català.
Formulari d’inscripció català: https://forms.gle/fLDmW2bDYtyk9o1u6

3- TROBADA AMB L’AUTORA CHRISTINA ROSENVINGE

Cantant, compositora i escriptora, ha compartit sessions de gravació i concerts amb Steve Shelley i el guitarrista Lee Ranaldo de Sonic Youth just després de traslladar-se a Nova York el 1999, on va enregistrar tres àlbums en anglès editats per Smells Like Records abans de tornar a Espanya. El 2018 va ser guardonada amb el Premio Nacional de las Músicas Actuales. Interpreta tot tipus d’estils com noise, tango, bolero i pop.

Dia i hora: 26 d’octubre a les 19h, modalitat en línia
En línia: per streaming al web www.socautor.cat
Gratuït amb inscripció prèvia.
Sessió en castellà.
Formulari d’inscripció català: https://forms.gle/P8G42B7KqDHKzj7t9
Formulari d’Inscripció castellà: https://forms.gle/FLAqkmh1RGqq1RTC6 

4- TROBADA AMB L’AUTOR LILDAMI

Nascut a Terrassa el 1994, la seva primera aparició en l’àmbit musical com a cantant va ser l’any 2014. A partir del 2017 comença a sonar en mitjans com Catalunya Ràdio on va presentar una versió acústica del seu tema «No ho dic per dir» a l’emissora iCat FM. Va ser un dels seleccionats per a la final de l’edició 2017 del concurs Sona 9. Avui és un dels exponents del trap i la música urbana en català, les quals combina amb altres estils com havaneres o himnes aparents en algunes cançons.  

Data i hora: 28 d’octubre a les 19h, modalitat presencial i en línia
Presencial:El Vapor-Casa de la Música de Terrassa. (C/ Mare de Déu dels Àngels, 76)

En línia: per streaming al web www.socautor.cat  
Gratuït amb inscripció prèvia.
Sessió en català.
Formulari d’inscripció: https://forms.gle/jySv5H5kMx7neZoT9 

5- TROBADA AMB L’AUTOR GUILLERMO IZQUIERDO

Nascut a Albacete el 1983, Guillermo Izquierdo crea l’any 2000 al costat dels seus amics la seva primera i única banda, Angelus Apatrida, amb la qual creix com a músic i persona al llarg de més de dues dècades. Guitarrista i cantant autodidacta, és compositor de la música i lletra de moltes de les cançons de la banda de thrash metal, les quals han estat repartides en set llançaments. 

Data i hora: 2 de novembre a les 19h, modalitat presencial i en línia
Presencial: Sala Salamandra, L’Hospitalet (Av. del Carrilet, 235)En línia: per streaming al web www.socautor.cat  
Gratuït amb inscripció prèvia.
Sessió en castellà.
Formulari d’inscripció català: https://forms.gle/g1bTZT3E4xiXHkbTA
Formulari d’inscripció castellà: https://forms.gle/JciyW6n6Ps3wTQmZA 

6- COMPONDRE PER A D’ALTRES I: RECURSOS, PLATAFORMES I BANCS DE MÚSICA amb TERESA CARBONELL (Konga Music)

Encara que sembli evident no tothom té clara la diferència entre autor i intèrpret. No tots els artistes escriuen les seves pròpies cançons. Quin paper juga el compositor, en aquest cas? I l’intèrpret? Quin és el procés de composició? En aquesta sessió analitzarem quins recursos, plataformes i bancs de música existeixen actualment de la mà de Konga Music, una agència especialitzada en música creativa aplicable a una gran diversitat de projectes audiovisuals.

Data i hora: 4 de novembre a les 19h, modalitat presencial i en línia
Presencial: Sala Salamandra, L’Hospitalet (Av. del Carrilet, 235)
En línia: per streaming al web www.socautor.cat  
Gratuït amb inscripció prèvia.
Sessió en català.
Formulari d’inscripció català: https://forms.gle/zvdNERqAbuxmeQg87 

7- COMPONDRE PER A D’ALTRES II amb ALIZZZ

Encara que sembli evident no tothom té clara la diferència entre autor i intèrpret. No tots els artistes escriuen les seves pròpies cançons. Quin paper juga el compositor, en aquest cas? I l’intèrpret? Quin és el procés de composició? En aquesta sessió veurem com un artista amb una llarga trajectòria professional, l’Alizzz, gestiona aquest procés creatiu per a d’altres i com ho combina amb el seu propi projecte personal.

Cristian Quirante Catalán (1984), més conegut com Alizzz, és un músic, compositor, DJ, productor musical i representant artístic. Es desenvolupa principalment en el pop, tot i que barreja diferents estils, com house, R & B, trap, dancehall, afrobeat o reggaeton. Ha compost temes per a C. Tangana, Rosalia, Becky G, Doja Cat, Lola Índigo, Aitana, Amaia, Princesa Alba i Paloma Mami. Té la seva pròpia companyia discogràfica, Whoa! Music. 

Data i hora: 9 de novembre a les 19h, modalitat presencial i en línia
Presencial: Sala Salamandra, L’Hospitalet (Av. del Carrilet, 235)
En línia: per streaming al web www.socautor.cat  
Gratuït amb inscripció prèvia.
Sessió en castellà.
Formulari d’inscripció català: https://forms.gle/CidXZEejCida27QN6
Formulari d’inscripció castellà: https://forms.gle/iR7Tc85rbPh2rVHm7 

8- COMPOSICIÓ PER A PUBLICITAT, TV I CINEMA amb ÓSCAR ARAUJO

No és el mateix compondre una cançó destinada a sonar per la ràdio que no pas una que acompanyi un anunci de cotxes. Què diferencia el procés de composició d’una o d’altra? Com es materialitza el que vol transmetre un producte o una marca en una peça musical? Óscar Araujo, compositor amb una àmplia trajectòria en TV i publicitat, ens en donarà tots els detalls.

Óscar Araujo és compositor de música per a videojocs i contingut audiovisual. Recentment ha estat treballant amb MercurySteam i en la nova encarnació de la franquicia Castlevania, començant amb el videojoc Castlevania: Lords of Shadow.

Data i hora: 11 de novembre a les 19h, modalitat presencial i en línia
Presencial: Casa de la Música de Manresa. (Av. dels Dolors, 17)

En línia: per streaming al web www.socautor.cat  
Gratuït amb inscripció prèvia.
Sessió en català.

Formulari d’inscripció català: https://forms.gle/vqyXcedrRLF1eAmB6 

HISTÒRIC «SOC AUTOR»

El primer cicle «Soc Autor» va tenir lloc de finals de novembre del 2016 al febrer del 2017.

En aquell moment, el format era d’una jornada intensiva, amb dinar de networking inclòs. Se’n van celebrar 5, una a cada Casa de la Música, i a totes s’hi va abordar el mateix esquema d’activitats: la feina de l’autor i les seves derivades, això incloïa, assessorament legal, gestió de drets, tipus de llicències… També  abordava l’autor en relació a la discogràfica, l’editorial, el management, la indústria. I finalment la generació d’ingressos per autoria en el segle XXI, és a dir com funciona l’autoria a internet, xarxes socials i nous mitjans ; eines per a la composició, que va consistir en un taller pràctic de tecnologia i tècniques per a compositors; i autors convidats. Finalment, la jornada va tancar-se  amb un espai de debat per a l’intercanvi.

La segona edició de «Soc Autor» es va celebrar durant l’any 2019 i s’hi van plantejar 21 activitats que van tenir lloc a les diferents seus de les Cases de la Música. Les activitats es van concebre sota quatre àrees de formació diferents i complementàries entre ells: sessions sobre drets d’autor i propietat intel·lectual; tallers sobre l’eina digital «Socis en línia» de la SGAE; i converses amb autors i autores com Marc Busqué (Crisix), Anna Roig, Amparo Sánchez (Amparanoia) i David Carabén (Mishima).

http://www.socautor.cat

Xarxes socials Cases de la Música:

FACEBOOK | TWITTER | INSTAGRAM | WEB

Per a més informació: