‘Star Trek’ conquereix Sitges, La 49a edició del Festival, que se celebrarà del 7 al 16 d’octubre, pren la mítica sèrie com a leit motiv

 

‘Star Trek’ conquereix Sitges

La 49a edició del Festival, que se celebrarà del 7 al 16 d’octubre, pren la mítica sèrie com a leit motiv 

2016_premsa_newsletter_03

 

 

 

 

L’univers de la mítica saga Star Trek serà el leit motiv de la propera edició de Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, que se celebrarà del 7 al 16 d’octubre. Star Trek fa 50 anys i Sitges –a les portes de la seva 50a edició, que arribarà l’any vinent– s’obre de ple a l’univers trekkie dedicant-li el cartell i programant diferents projeccions i activitats.

La franquícia Star Trek, creada per Gene Roddenberry l’any 1966, es composa de cinc sèries de televisió, una sèrie d’animació en 2D i dotze pel·lícules, a més d’una dotzena de videojocs, diferents jocs de rol, centenars de novel·les i relats de ficció. Es tracta d’un autèntic fenomen de culte i amb una infinita legió de fans, que tindran l’oportunitat de trobar a Sitges la gènesi i manifestacions de la galàxia trekkie.

El cartell de Sitges 2016 pren com a referència, precisament, Star Trek. Ha estat realitzat, un any més, per l’agència China, amb Rafa Antón com a director creatiu executiu, Miguel Ángel Duo com a director creatiu i Antonio G. Cárceles com a director d’art. El cartell de Sitges 2016 mostra una icònica gràfica d’Star Trek i està acompanyat d’una segona peça tipogràfica, que uneix el Festival amb el més enllà.

L’equip de China resumeix d’aquesta manera la seva creació: “No hi ha res que generi més ganes de viatjar que un mapa enorme. I la imatge d’aquest any és precisament un intent de reflectir el mapa més gegant del món: el de l’univers. Volíem capturar de manera sutil la infinitat de l’espai i les ganes d’explorar-lo, d’arribar on cap altre home hi ha arribat mai. I al mateix temps, localitzar el Festival en aquest mapa. Un petit gran festival en una petita ciutat d’una petita península d’un petit planeta. Una direcció clara que ajudi a tots els fans d’Star Trek de l’univers a trobar-se aquest octubre i compartir plegats aquesta passió pel cinema i els mons per explorar”.

 

Retrospectiva de cinema soviètic

La 49a edició del Festival escalfa motors i comença a definir l’esquelet inicial de la seva programació, del qual realitzarà un avanç a principis de juliol. A més de l’univers trekkie, Sitges 2016 presentarà una retrospectiva de cine soviètic, que inclourà una selecció de títols de gènere fantàstic d’entre 1957 i 1978 produïts a estats actualment inexistents, com l’URSS, la República Democràtica Alemanya (RDA) i Txecoslovàquia. La selecció també inclourà films polonesos de la mateixa època. Sota el títol Red Planet Marx: la conquesta (soviètica) de l’espai, la retrospectiva desenvoluparà el concepte de la space opera, amb els viatges espacials i la conquesta de l’univers com a elements protagonistes. A més, es programar&a grave; una producció nord-americana de l’època, realitzada a partir del metratge d’alguna de les pel·lícules del cicle i creada amb la intenció de comunicar una versió ideològicament acceptable de la versió soviètica. Cada projecció estarà presentada per un especialista en la matèria i tindrà un post-screening.

Blood Window, la finestra del Festival dedicada al fantàstic emergent iberoamericà, tornarà a tenir un caràcter de segell transversal que aglutinarà les produccions d’aquest continent que se seleccionin en les diferents seccions del Festival. Blood Window i Sitges han col·laborat estretament al darrer Marché du Film del Festival de Cannes 2016.

Els curtmetratges prendran rellevància en la programació de Sitges 2016 i, amb l’objectiu que gaudeixin d’una major visibilitat, es projectaran en diverses sessions a l’Auditori. Aquesta novetat reforça el fet que, des de l’edició 2014, el Festival està qualificat per poder presentar els curts guanyadors de les seves categories oficials a la candidatura dels Oscar de l’Acadèmia de Hollywood.

SGAE Nova Autoria

Per setzè any consecutiu, el programa SGAE Nova Autoria recollirà els curtmetratges d’alumnes d’escoles de cinema catalanes dins el marc del Festival. Els curts de ficció, animació i documentals seleccionats competiran pels Premis SGAE Nova Autoria al millor guió, millor direcció i millor música original. A través d’aquests guardons, la SGAE i la Fundació SGAE ofereixen la possibilitat als autors emergents d’exhibir els seus treballs i donar-los a conèixer al gran públic en el marc d’un esdeveniment audiovisual de projecció internacional.

Jurat Carnet Jove

L’Agència Catalana de la Joventut, de la Generalitat de Catalunya, i el Festival han obert la convocatòria per participar a la dotzena edició del Jurat Carnet Jove, amb data de termini el 4 de juliol. El Jurat Carnet Jove té com a objectiu professionalitzar la crítica cinematogràfica i oferir l’oportunitat a cinc persones joves interessades en aquest camp, o bé en el món del cinema en general, perquè puguin formar part d’un jurat oficial del primer Festival del món dins el gènere fantàstic. El Jurat Carnet Jove està integrat dins les estructures de jurats del Festival i atorga dos premis: Premi Jurat Carnet Jove a la Millor Pel·lícula de la Secció Oficial Fantàstic Competició i Premi Jurat Carnet Jove a la Millor Pel·lícula de la Secció Midnight X-Treme, secció del Festival que conté les pe l·lícules de gènere de terror amb esperit més independent.

Suport a Sitges 2016

Un any més, el Festival agraeix el compromís de les entitats i empreses col·laboradores: Gas Natural Fenosa (patrocinador principal), Moritz i Torres (patrocinadors), Meliá Sitges (patrocinador i seu oficial), Movistar+ (soci multimèdia), Deluxe (col·laborador), La Vanguardia (diari oficial), TV3 (televisió oficial), Autolica – Mercedes Benz (vehicle oficial) i Bacardí (còctel oficial).

Sitges 2016 s’organitza gràcies a la implicació de l’Ajuntament de Sitges i de l’Institut Català de les Empreses Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i compta amb el suport de l’Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports, de la Diputació de Barcelona i del Carnet Jove – Departament de Benestar i Família.