Barcelona celebrarà la primera Smart City Week al novembre per apropar la ciutat intel·ligent a la ciutadania
L’Ajuntament programarà a la ciutat de Barcelona més de 50 activitats la setmana prèvia al l’Smart City Expo World Congress per fer més entenedor el concepte de ciutat intel·ligent a la ciutadania, així com les seves característiques, efectes i oportunitats
L’Smart City Week té com a objectiu reflexionar i experimentar sobre la relació entre les persones, la tecnologia i les ciutats
La iniciativa neix agermanada amb la Mobile Week Barcelona, que presentarà diverses accions de participació ciutadana que tindrà lloc entre els dos esdeveniment
Es proposa una aproximació a l’Smart City centrat en els 4 nivells de relació de les persones amb el seu entorn físic: la casa, el barri, la ciutat i el món
Durant una setmana, entre el 5 i l’11 de novembre, hi haurà més de 50 activitats repartides als 10 districtes de la ciutat per tal que l’esdeveniment arribi a tothom.
Per fer-ho es compta amb la col·laboració de Cisco i amb la participació de més de 20 entitats públiques i privades entre les quals es troben el mateix Smart City Expo World Congress, Fundació i2Cat, PEMB (Pla Estratègic Metropolità de Barcelona), IEC (Intitut d’Estudis Catalans), CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs), Mobile Week Barcelona (Mobile World Capital Barcelona), La Fàbrica del Sol, Ideograma, SmartCatalonia, UPFVentureentre d’altres.
L’Smart City Week té com a objectiu reflexionar i experimentar sobre la relació entre les persones, la tecnologia i les ciutats, de manera que els continguts de l’Smart City Expo World Congress tinguin un retorn social positiu per a la ciutadania i que el concepte de ciutat intel·ligent sigui més proper a la ciutadania.
Es proposa una aproximació a l’Smart City centrada en els quatre nivells de relació de la persona amb el seu entorn físic, cada vegada més intervingut per la tecnologia: la casa, el barri, la ciutat i el món.
La tecnologia juga un paper diferent en cadascuna d’aquestes escales, en relació a totes aquelles funcions vitals i gestos quotidians que defineixen el “ser ciutadà”. L’aproximació a cada escala es desenvoluparà repensant els quatre contextos que fonamenten la democratització de la ciutat: habitatge (on vivim i passem la nostra vida privada); mobilitat (com ens desplacem i movem); mercat (com consumim i produïm béns i serveis); àgora (com participem, interactuem i passem la nostra vida pública).
A través d’un conjunt d’activitats es proposa reflexionar sobre com les noves tecnologies modifiquen el nostre espai urbà, la manera com ens hi relacionem i com l’entenem.
Un programa al voltant de la relació del ciutadà amb la casa, el barri, la ciutat i el món
L’Smart City Week s’estructurarà al voltant de quatre eixos fonamentals seguint un model que té en compte els nivells de relació de la ciutadania amb el seu entorn físic: casa, barri, ciutat. món. La temàtica de cada eix servirà de fil conductor per tot un seguit d’activitats:
- Conferències i xerrades que serviran per aportar nous discursos que portin a re-pensar aquests quatre contextos o escales de relació del “ser ciutadà” amb el seu entorn urbà.
- Itineraris, visites guiades i portes obertes amb l’objectiu de fer una aproximació a la ciutat intel·ligent centrada en com el ciutadà experimenta les funcions bàsiques de la vida a la ciutat.
- Activitats participatives, experimentals i educatives en format de tallers, datathons o laboratoris d’experimentació, ideal per a persones interessades en l’univers urbà, amb inquietuds culturals i de naturalesa prescriptora.
- Activitats familiars per a educar a les generacions futures, un conjunt de tallers familiars que tindran lloc al llarg de la jornada del dissabte 10 de novembre a diferents districtes de la ciutat.
D’entre les més de 50 activitats programades, en destaquen:
Activitat “CityThon”
Una Datathon per donar solucions a un repte de ciutat a partir de l’anàlisi de dades urbanes i metropolitanes.
Per a aquesta primera edició, el repte consisteix en proposar una estratègia de gestió i intervenció a l’espai públic urbà dels centres de gran afluència de Barcelona.
Hi participaran 100 alumnes de màster i postgrau de diferents disciplines (telecomunicacions, data scientists, urbanistes, historiadors, sociòlegs i gestors culturals) de 6 universitats implicades.
Experiència “Smart City Educational Xperience Xpress”
Una activitat educativa organitzada en col·laboració amb l’Smart City Expo World Congress on estudiants de secundària de diversos centres educatius de Barcelona es trobaran per a analitzar i reflexionar sobre com vivim la nostra ciutat des de les pròpies experiències, generar solucions alternatives i re-crear les formes i les funcions de la ciutat.
Curs “Repensar la planificació estratègica local”
Seminari organitzat pel Pla Estratègic Metropolità de Barcelona i la Diputació de Barcelona, amb el Consorci Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Barcelona (CUIMPB), amb motiu del 30è aniversari de la posada en marxa del Pla.
Més de 20 experts debatran com l’emergència de les tecnologies de la informació i la comunicació, les noves formes de participació ciutadana, la “nova política”, la necessitat de trobar nous models territorials, econòmics i de cohesió social, ens empenyen a promoure una reflexió per repensar la planificació estratègica tal i com la coneixem.
Jornada “Innovació tecnològica a les ciutats”
Jornada organitzada amb la UPF destinada al debat i intercanvi de coneixement sobre tecnologies emergents i el seu impacte en les ciutats i el ciutadà, fent especial èmfasi en com la tecnologia pot ajudar a aconseguir una ciutat més saludable i habitable.
Presentació “El Pla C de Mobile Week Barcelona”L’Smart City Week neix agermanada amb la Mobile Week Barcelona fet pel qual presentaran una sèrie d’accions de participació ciutadana que tindrà lloc entre els dos esdeveniments. Aquesta iniciativa involucrarà la ciutadania en la experimentació i ús de solucions digitals per respondre problemàtiques del dia a dia de les ciutats. Els resultats d’aquestes accions es compartiran dins la propera edició de Mobile Week Barcelona (del 14 al 23 de febrer de 2019).
En el capítol de visites guiades proposades, en destaquen:
- Visita guiada a la Torre de Collserola, amb Smart Catalonia.
- Itinerari al c. Pere IV, espina dorsal del Poblenou industrial, amb el Museu d’Història de Barcelona.
- Visites guiades als centres de control de Metro i Bus, amb TMB.
I entre les activitats familiars:
- Taller Smart Minicitizen, per analitzar la qualitat de l’aire amb un mesurador autoconstruït.
- Taller d’agricultura urbana sostenible, per aprendre què és l’aquaponia amb peixos i plantes.
- Taller Ingenium a Barcino per conèixer la Barcelona romana a través dels jocs matemàtics.
- Taller per construir una placa solar portàtil, amb els Ateneus de Fabricació.