Com ja és costum, Hiroshima obre el trimestre amb una companyia internacional: el reconegut col·lectiu Kobalt Works (Bèlgica) dirigit per Arco Renz. El coreògraf belga arriba de la mà de Núria Guiu Sagarra, que va ser Artista Hiroshima en la primera temporada de la sala, i tots dos estaran acompanyats pel músic vietnamita Phu Pham.
Aquesta proposta, anomenada Blueprint, materialitza la primera col·laboració entre La Caldera i Hiroshima i mostra el desig de la sala de recolzar el treball d’un artista local en col·laboració amb un artista internacional. Hiroshima ha oferit una residència tècnica a la companyia i ha gestionat una col·laboració amb La Caldera, on els artistes han fet una residència artística. El projecte, d’una gran força escènica, treballa des de la investigació del efecte vibratori al moviment.
La programació també compta, a l’abril, amb la peça Andrei Rublev, una panicografía, on la consolidada companyia Societat Doctor Alonso construeix un repertori d’iconografies del cos humà a partir d’un referent cinematogràfic.
En la seva aposta pels artistes emergents, Hiroshima presenta Flying Pigs, la primera peça d’Eulàlia Bergadà, jove coreògrafa i recent guanyadora del premi de coreografia de l’Institut del Teatre. També apostant per companyies novells, Hiroshima posarà en escena al juny All By Myself, la segona peça d’Alejandro Curiel, artista ja associat a la sala que va presentar amb èxit el passat desembre el seu primer treball.
Al terreny teatral Hiroshima programa dues propostes molt diferents que investiguen l’essència de l’acte escènic. A l’abril, Assolutamente solo, del creador italià David Batignani, que treballa amb el seu pare la idea de transformació com a acte escènic fonamental. Al juny, 66 ejercicios de estilo, de Jesús Barranco i Raul Marcos (Madrid) que, a partir del llibre fundacional de Raymond Queneau, realitzen una revisió dels estils d’interpretació que han sorgit al llarg de la història del teatre.
Al maig, finalment, s’estrena a Barcelona a la sala Hiroshima Introducing the Star, de Pablo Esbert Lilienfeld, que va haver de suspendre’s a la tardor arrel d’una lesió. Això ha obert la possibilitat de presentar la peça juntament amb la pel·lícula que Esbert i Federico Vladimir Strate Pezdirc han realitzat per tal de potenciar la idea de construcció de l’ídol d’una icona pop sobre la que treballa la peça.
Aquesta relació amb allò audiovisual també es troba en la primera col·laboració amb el Festival Loop que s’instal·la a la sala el darrer dissabte del mes de maig amb una proposta d’expanded cinema del laboratori col·lectiu independent Crater Lab, que presenta un dispositiu escènic de projeccions en format analògic.
L’aposta per l’audiovisual continua amb el cicle Poetry in the darkness comissariat per LiveSoundtracks amb qui la sala col·labora des del mes de gener realitzant un esdeveniment mensual. El cicle combina en cada ocasió un taller relacionat amb la creació de bandes sonores i un concert audiovisual a càrrec d’artistes internacionals de música electrònica. Al llarg d’aquest trimestre comptarem amb la presència de Kyoka (Japó) i AGF (Alemanya).
La música en viu tindrà una presència important aquest trimestre amb un cicle de concerts en col·laboració amb AlterRecords on es presentaran tres propostes: Nerval, una banda madrilenya amb el seu disc El Hombre: un viatge a mig camí entre la banda sonora i el pop-rock malenconiós; Borja Flames, espanyol afincat a París que presenta per primera vegada a Espanya Nacer Blanco: una experiència hipnòtica, entre l’spoken-word, la música experimental, l’art-pop i el folklore sense fronteres; i Berlinist, fill de Wim Mertens i Sigur Ros, amb el treball The Winter Hexagon, una col·lecció de deu esferes musicals neoclàssiques on convergeixen ambient, folk, electrònica i espurnes de pop.
Hiroshima proposa a més a més un concert ballat molt especial, reunint a dues dones artistes molt potents: la virtuosa música Giulia Valle i la coreògrafa i ballarina Sònia Sànchez. Les dues artistes, per iniciativa d’Hiroshima, s’han trobat per treballar en un format escènic híbrid que presentaran en exclusiva el diumenge 29 de maig en una única funció, sota el títol Ajustando las velas.
Finalment, al juny, Hiroshima té la satisfacció de presentar per primera vegada a la Península a una de les artistes canadenques mes vanguardistes del moment: Dana Michel. Michel està treballant en la creació de la seva segona peça, Mercurial George, que serà estrenada al prestigiós FTA – Festival TransAmériques de Montreal, per viajar directament la següent setmana a Hiroshima.
Al juliol es repeteix la col·laboració amb el Festival Grec, que en aquesta edició té una programació especial per a la sala Hiroshima amb sorpreses molt interessants que es donaran a conèixer a la roda de premsa del Festival. |