Ron Carter encapçala un cartell per a la història del Banc Sabadell Vijazz Penedès

Ron Carter encapçala un cartell per a la història del Banc Sabadell Vijazz Penedès

Ron Carter

 

 

 

 

 

El mític contrabaixista celebra 81 anys en la seva única visita a Catalunya

 

El Banc Sabadell Vijazz Penedès, que tindrà lloc del 6 al 8 de juliol a Vilafranca, vol dedicar la dotzena edició del festival als representants més influents de la història del gènere i que segueixen en actiu. Per això serà tota una autoritat, el mític contrabaixista nordamericà Ron Carter, qui protagonitzarà la nit del Vijazz de diumenge. Carter actuarà amb el Golden Striker Trio (Russell Malone i Donald Vega), i el de Vilafranca del Penedès serà l’únic concert que oferirà el músic a Catalunya el 2018. De fet, aquest és un any especial pel baixista, que està immers en la gira del seu 80 aniversari (n’acaba de fer 81 el divendres, 4 de maig). Carter ha tocat amb tots, i tots l’han volgut al seu costat, “és una veritable llegenda que ha escrit algunes de les pàgines més rellevants de la història del jazz modern, i amb el seu concert es tancarà un cartell històric del festival”, explica el director artístic del Vijazz, Pere Pons. Fa més de 60 anys que el músic trepitja els escenaris d’arreu del món, i les seves cordes han sonat en més de 2.500 gravacions i en uns 150 discos enregistrats al seu nom. El Ron Carter Golden Striker Trio actuarà el diumenge 8 de juliol, a les 22 h, a l’escenari principal del Vijazz de la plaça de Jaume I. Un any més, l’oferta de vins i caves estarà a l’alçada del cartell musical del festival, i els cellers del Penedès hi oferiran degustacions dels seus millors productes.

Ron Carter va iniciar-se a la música amb 10 anys, amb el violoncel, però quan en tenia 17 va decidir canviar-lo pel contrabaix i passar de la música clàssica al jazz. Es va graduar a l’Eastman School of Music de Rochester el 1959 i, una vegada instal·lat a Nova York, es va incorporar al grup de Chico Hamilton mentre es treia el títol superior de contrabaix a la Manhattan School of Music. També es va graduar en experiència jazzística amb el trio de Bobby Timons. Amb poc més de 20 anys, quan es va unir al trio del pianista Ahmad Jamal, la vida d’aquell jove va fer un gir de 180 graus i va començar a enregistrar al Village Vanguard de Nova York. Això el va catapultar a molts escenaris, que compartia amb Eric Dolphy, Don Ellis, Randy Wetson, Jaki Byard, Thelonious Monk i Cannonball Adderley. Al 1963, el gran trompetista Miles Davis li va proposar unir-se al seu quintet per substituir ni més ni menys que a un dels seus grans herois, el contrabaixista Paul Chambers. D’aquesta unió en va sortir el clàssic disc “Seven Steps To Heaven”, i poc després el quintet es va transformar i, amb Miles Davis, Herbie Hancock, Wayn Shorter, Tony Williams i Ron Carter, es van convertir en el conjunt més consagrat de la història del jazz modern.

 

El contrabaixista va entrar així en la seva època més prolífica i reconeguda, va gravar amb els més grans, com Tommy Flanaga, Gil Evans, Lena Horne, B.B. King o Dexter Gordon, entre d’altres, i era incapaç d’atendre la gran quantitat de sol·licituds que rebia. A més a més, combinava l’activitat professional com a sideman i líder musical amb la docència i amb la composició de bandes sonores cinematogràfiques, com la de “Round Midnigt”, de Bertrand Tavernier, que va guanyar un Oscar i un Grammy a la millor bso. El 1993 va emportar-se un grammy al millor grup instrumental de jazz, i al llarg de la seva trajectòria ha rebut també dos doctorats honorífics del Conservatori de Música de Nova Anglaterra i de l’Escola de Música de Manhattan. Al 2002 l’escola Eastman de la Universitat de Rochester li va atorgar el prestigiós premi Hutchinson. El 2010 va rebre l’ordre “Commandeur dans l’ordre des Arts et des Lettres” de la República Francesa. També va ser director artístic del Thelonious Monk Institute of Jazz Studies i actualment és professor emèrit del Departament de Música del City College de Nova York.
El so de Ron Carter manté avui l’energia, l’elegància i la classe del jazz més exquisit. Amb un guitarrista depurat, precís i ferm com Rusell Malone i el magistral piano de Donald Vega, el baixista arriba per primera vegada al Vijazz per vestir un diumenge de luxe i una autèntica vetllada per recordar.

 

Un programa “memorable” del Vijazz 2018

Des del concert inaugural, el divendres 6 de juliol, fins a la cloenda, el diumenge, el Banc Sabadell Vijazz Penedès retrà un veritable tribut als líders més representatius del jazz modern. Segons el director artístic, Pere Pons, el programa “convertirà la dotzena edició del festival en un Vijazz memorable”. Una vegada més, el certamen maridarà aquesta delicatessen musical amb els millors vins i caves del territori, amb cellers que ompliran els carrers del centre de la vila. El festival també portarà a Vilafranca els referents mundials més joves del gènere i homenatjarà la trajectòria d’alguns dels millors jazzistes catalans. El cartell complet del Banc Sabadell Vijazz Penedès 2018 es donarà a conèixer en roda de premsa, el proper dimarts 5 de juny, a la seu del Banc Sabdell de Barcelona. A l’edició del 2017, 55.000 persones van passar pel festival i van adquirir 67.000 tiquets per degustar vins i caves. Els concerts del Vijazz van sumar més de 24.000 assistents.