Presentació de la Temporada 16-17 de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya
Kazushi Ono inaugurarà la seva segona temporada com a titular dirigint la Tercera, l’única simfonia de Txaikovski que l’OBC mai no ha interpretat
L’OBC compartirà escenari amb l’Orquestra del Teatre Mariïnski per interpretar per primera vegada la 4a de Xostakóvitx dirigida per Valery Gergiev
Thomas Hampson, Leif Ove Andsnes, Thibaudet, Ray Chen, Baiba Skride, Achúcarro, Volodos, Gabriela Montero, Gil Sahan seran alguns dels grans solistes
Barcelona, 4 d’abril de 2016
L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya presenta una temporada que oferirà al públic una variada selecció de les pàgines més importants de la història de la música. El Concert Inaugural se celebrarà el 30 de setembre a L’Auditori i permetrà al públic descobrir una obra que l’OBC encara no ha interpretat mai: la Tercera de Txaikovski. En aquest concert, dirigit pel mestre Ono, l’Orquestra s’acompanyarà del prestigiós pianista Leif Ove Andsnes per abordar l’última gran obra virtuosística de Rakhmàninov, el seu Concert per a piano núm. 4 i sonarà també la música d’Hèctor Parra, compositor resident a L’Auditori.
La Temporada 16-17 serà la segona del mestre Kazushi Ono com a director titular que aquest any iniciarà noves línies de treball de llarg recorregut que abastaran les properes temporades. El mestre Ono dirigirà 7 programes en temporada en què es podran escoltar simfonies de Mahler i Xostakóvitx, especialment estimats pel públic de L’Auditori, així com obres de Brahms, Wagner, Mendelssohn i Verdi, entre d’altres.
De Mahler, el mestre Kazushi Ono en dirigirà la Simfonia núm. 1, “Tità”, i també els cants i poemes Des Knaben Wunderhorn amb el gran baríton Thomas Hampson. Les conegudes com a “Wunderhorn Symphonies” tindran continuïtat en les properes temporades. Després de l’èxit de la 4a de Brahms, aquesta temporada arribarà la Simfonia núm. 2 i el Concert per a violí i orquestra en Re major amb una de les violinistes de cita obligada als grans auditoris europeus: Baiba Skride. En els propers anys l’OBC interpretarà la integral de les simfonies de Brahms que seran enregistrades en directe pel segell Japonès Altus Music i se n’editarà un disc.
Durant aquesta temporada s’interpretaran grans obres simfòniques que abasten del Classicisme a l’actualitat. Com s’ha fet en les darreres temporades amb Rakhmàninov, Beethoven i Gershwin aquest any se celebrarà un Festival Mozart amb la interpretació de les seves darreres simfonies (la 39, 40 i 41), dirigides pel principal director convidat Jan Willem de Vriend. També es podrà escoltar la Setena de Beethoven o el Concert per a Orquestra de Bartók, a més de La consagració de la primavera de Stravinsky. La música simfònico-coral tindrà un dels seus moments àlgids amb la gran cantata romàntica Lobgesang de Mendelssohn i el seu màgic “Cant de lloança”. L’OBC s’ha proposat aquest any apropar el seu públic a Bruckner, de qui n’interpretarà la Simfonia núm. 7, i a Nielsen, de qui en sentirem la 5a, amb el desig de convertir-los en compositors tan estimats a L’Auditori com Xostakóvitx i Mahler.
Projectes singulars
Aquesta temporada l’Orquestra oferirà alguns programes singulars que permetran explorar nous repertoris i posades en escena innovadores amb l’objectiu de seguir creixent artísticament. En aquest sentit cal destacar el Festival Gergiev, que unirà l’OBC amb l’Orquestra del Teatre Mariïnski per interpretar per primera vegada la Simfonia núm. 4 de Xostakóvitx, sota la batuta de Valery Gergiev. Una altra experiència única serà el Rèquiem de Verdi, 360o que dirigirà Kazushi Ono en el qual el públic gaudirà d’una de les obres simfònico-corals de més envergadura de la història mentre observa un mapping projectat sobre les parets de la Sala 1 de L’Auditori. També s’ha programat per primera vegada un concert dedicat al minimalisme, el corrent amb més seguidors dintre de la música contemporània. A Experiència Minimal: Glass, Adams & Arvo Pärt, l’OBC interpretarà obres dels compositors més reconeguts del segles XX i XXI d’aquest gènere. Una altra de les propostes singulars de la temporada arribarà de la mà de Daniel Hope, violinista i director, que oferirà a L’Auditori Vivaldi Recomposed de Max Richter després de recollir un gran èxit arreu del món.
Cal destacar també dos programes molt especials que giraran al voltant de les figures de Wagner i Bach. De Wagner l’OBC n’oferirà una selecció dels fragments més apassionats, i de Bach un recull de versions simfòniques de les seves obres a mans de grans orquestradors del segle XX.
Un any més l’OBC oferirà el seu exitós cicle dedicat a les grans bandes sonores del cinema. L’OBCinema d’aquesta temporada portarà a L’Auditori les aclamades Titanic, en què s’homenatjarà la figura de James Horner mort recentment i El Senyor dels Anells. Les dues torres, que el públic podrà veure en pantalla gegant mentre gaudeix de la seva banda sonora en directe. El cicle de cinema tindrà aquesta temporada una visita molt especial. Alexander Desplat vindrà a dirigir l’OBC interpretant una selecció dels millors fragments de les seves bandes sonores com La Noia de la Perla, Gran Hotel Budapest o El discurs del rei entre d’altres. Després d’aquest concert, Desplat es retirarà dels escenaris per dedicar-se de ple a l’spin-off d’Star Wars substituint el mític John Williams.
Els grans directors i solistes del moment amb l’OBC
La temporada 16-17 acompanyaran l’OBC els grans directors i solistes del moment. Compartiran escenari amb l’Orquestra els violinistes Gil Shaham, Ray Chen, Boris Belkin o Daniel Hope; violoncel·listes com Pablo Ferrández i pianistes com Arcadi Volodos, Jean-Yves Thibaudet, Leif Ove Andsnes, Joaquín Achúcarro o Gabriela Montero. L’Orquestra tornarà a comptar amb Jan Willem de Vriend com a principal director convidat i també serà dirigida per les batutes de Valery Gergiev, Hartmut Haenchen, Stéphane Dèneve, Junichi Hirokami, Josep Caballé o Simone Young, a més dels extitulars de l’OBC Lawrence Foster i Salvador Mas.
L’Orquestra de tothom
L’OBC aposta, una temporada més, per oferir una programació de qualitat i àmplia per tal de donar cabuda a tota la ciutadania. Es consoliden propostes que han tingut una gran acceptació entre el públic com el cicle de cinema, i s’incorporen nous formats com l’Experiència Minimal i el Rèquiem de Verdi amb mapping, per tal que tot tipus de públics trobin el seu espai per gaudir de l’orquestra i incentivar la seva curiositat per la música simfònica.
En aquest sentit, l’OBC torna a trencar amb la imatge de l’orquestra reservada a uns quants i es mostra accessible a tothom alhora que posa en valor els músics que la formen. La imatge, creada per l’estudi d’Igor Cortadellas, també reflecteix la muntanya russa d’emocions que la programació vol provocar en el públic. A més, vol ser una crida per a tots aquells que encara no coneixen l’orquestra perquè s’atreveixin a fer-ho sota el lema “Atreveix-te a viure emocions intenses”. Pensant en ells s’ha creat el nou abonament “Atreveix-te” de 4 concerts, una selecció de les obres que els poden introduir a la música simfònica generant-los impacte i curiositat.
El compromís social i educatiu de l’OBC és una part fonamental del seu projecte artístic i se segueix ampliant amb iniciatives com els Clubs de Música, que es fan conjuntament amb Biblioteques de Barcelona i els assajos oberts gratuïts per a col·lectius.
Aquest any també s’encetarà una nova línia de treball per dedicar alguns programes de l’Orquestra a diferents col·lectius i causes. Una temporada més l’OBC seguirà oferint concerts educatius i col·laborant amb Un Matí d’Orquestra d’Apropa Cultura, destinat a persones amb discapacitat intel·lectual i malalts d’Alzheimer.
1a Gala de presentació de temporada de l’OBC
Els dies 9 i 10 d’abril l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya celebrarà per primera vegada una gala per presentar especialment als abonats i també al públic general la Temporada 16-17. A través de les veus dels actors Pep Munné i Sílvia Bel, l’OBC oferirà un viatge per les emocions a partir de fragments de les grans simfonies que interpretarà la propera temporada. La gala compta amb la direcció escènica de Paco Mir i parteix d’una trobada excepcional: els grans compositors de la història de la música reunits en una sala per intercanviar pensaments, reflexions, experiències viscudes i comentaris sobre les seves obres. Les persones que assisteixin a la gala podran gaudir de fragments de més de vint obres que s’interpretaran durant la temporada.
web: www.auditori.cat