L’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura 2015, , reconeixerà el llegat i el treball dut a terme per deu figures fonamentals de la cultura catalana.
Els Premis Nacionals de Cultura 2015, premiaran deu referents de la cultura catalana al Teatre Romea, el periodista i especialista en il·lustració artística Josep M. Cadena, el poeta Francesc Parcerisas i l’escriptor Xavier Pla, la ballarina i pedagoga Guillermina Coll, l’actriu i directora Núria Espert i el cineasta Jaime Rosales, l’artista Amèlia Riera i l’activitat de la Fundació Privada Espai Guinovart.
Josep M. Cadena (Barcelona, 1935) rebrà el Premi Nacional per la seva dilatada experiència com a crític d’art i, especialment, per la seva contribució a l’estudi, la difusió i l’anàlisi del periodisme gràfic a la premsa catalana històrica i contemporània. Com a periodista, destaca el seu llarg bagatge i responsabilitats en diversos mitjans de comunicació. L’any 1995 va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi i al llarg de la seva trajectòria també ha estat guardonat amb el premi Mañé i Flaquer de Periodisme i el premi Ciutat de Barcelona. Ha publicat més de vuitanta títols sobre temes d’art i de divulgació històrica
Francesc Parcerisas (Begues, 1944) també recollirà el Premi Nacional en l’edició d’enguany per la rellevància de la seva poesia, de l’obra traduïda i de la seva labor com a crític literari. El poeta ha traduït un centenar de llibres i ha publicat una extensa obra poètica i d’assaig. El seu treball Sense mans. Papers i metàfores sobre la traducció va rebre el premi d’assaig Josep Palau i Fabre el 2013. Aquest mateix any va ser guardonat amb el premi Llibreter pel dietari La primavera a Pequín. Recentment, ha guanyat el premi Crítica Serra d’Or de Poesia 2015 per l’antologia Seixanta-un poemes.
Xavier Pla (Girona, 1966) ha estat guardonat per la seva sòlida labor en el camp de la història de la literatura. Doctor en literatura comparada i director de la Càtedra Josep Pla, està especialitzat en l’estudi de l’obra d’aquest autor i ha firmat diverses publicacions a l’entorn de la seva figura. L’any 1998 va ser guardonat amb el premi Crítica Serra d’Or per l’obra Josep Pla, ficció autobiogràfica i veritat narrativa. El 2014 va editar i prologar La vida lenta. Notes per a tres diaris, un llibre que recull anotacions de l’escriptor dels anys 1956, 1957 i 1964.
Guillermina Coll (Barcelona, 1951) rebrà el Premi Nacional per la seva llarga trajectòria en el món de la dansa. Després d’estudiar dansa clàssica i espanyola de la mà de Joan Magrinyà, el 1964 va ingressar a l’Institut del Teatre. Més endavant treballaria per les Companyies del Gran Teatre del Liceu i del Ballet Contemporani de Barcelona. La seva feina la va projectar a l’àmbit internacional i la va dur a formar part del Reial Ballet de Wallonie i el Reial Ballet de Flandes. A la dècada dels 90 va fundar la Dart Companyia de Dansa, on va desenvolupar la seva trajectòria com a directora i coreògrafa.
Núria Espert (L’Hospitalet de Llobregat, 1935) serà distingida amb el Premi Nacional pel seu gran llegat en l’escena teatral del nostre país. L’actriu es va iniciar en el món del teatre en la Companyia Titular infantil del Teatre Romea i amb 24 anys va fundar la seva pròpia companyia al costat del seu marit Armando Moreno. Avalada per una trajectòria professional de més de 50 anys, ha estat guardonada amb més de 170 premis, entre els quals destaca la distinció dels Premis Corral de Comedias, el premi Valle Inclán i el Premio Nacional de Teatro. L’any 2014 va ser investida Doctora honoris causa per la Universidad Complutense de Madrid.
Jaime Rosales (Barcelona, 1970) serà reconegut amb el Premi Nacional per la seva tasca en l’àmbit cinematogràfic. Va iniciar la seva trajectòria a la Escuela Internacional de Cine y Televisión de San Antonio de Baños de l’Havana i més tard, a l’Australian Film Television and Radio School de Sidney. La seva obra reflecteix el gran interès per trobar noves formes expressives en el llenguatge cinematogràfic, aspecte que l’ha fet mereixedor de diversos premis. La pel·lícula “Tiro en la cabeza” (2008) va rebre els premis FIPRESCI de la crítica internacional, “La Soledad” (2007) va ser distingida amb tres premis Goya a la Millor pel·lícula, director i actor revelació, i per “Hermosa Juventud” (2014) va rebre el premi del Jurado Ecuménico.
La Fundació Privada Espai Guinovart, inaugurat a Agramunt el 1994, rebrà el premi per la seva trajectòria de més de 20 anys. La Fundació va ser creada per l’artista Josep Guinovart i l’Ajuntament d’Agramunt i ha esdevingut un centre d’art de referència a les terres de Lleida. Al llarg del temps, l’espai ha mantingut una constant i estreta vinculació amb els artistes lleidatans i els projectes culturals del territori. La bona gestió dels responsables artístics i tècnics de la Fundació, amb la participació activa de Maria Guinovart, filla de l’artista, i d’altres persones representatives del món de l’art i de la cultura, han donat continuïtat al que segueix essent l’epicentre de l’univers Guinovart, convertint-lo en un lloc de trobada per a artistes fora de la capital catalana.
Amèlia Riera (Barcelona, 1934) serà reconeguda amb el Premi Nacional de Cultura per la seva llarga trajectòria artística. Coneguda com a “l’artista del misteri” va iniciar-se en el món de l’art a la dècada dels seixanta, època en què va impulsar amb altres artistes el Premi Internacional de Dibuix Joan Miró. Va exposar per primera vegada individualment a la Sala Belarte. El 1990 va ser l’única artista femenina participant en l’exposició Informalisme català al Centre d’Art Santa Mònica. Ha exposat també a la Galeria Dau al Set i a l’Espai Volart. El 2005, l’Espai d’Art Contemporani Palau Solterra de la Fundació Vila Casas li va dedicar una sala.