Premis Gaudí 2025: així serà la gala dissabte 18 de gener



DISSABTE 18 DE GENER, A LES 22.00

 
Marc Clotet i Paula Malia, amb la col·laboració especial de Judit Martín, presentaran la cerimònia, dirigida per Daniel Anglès
 
El 47Casa en flamesPolvo seránSegundo premio i Salve Maria, les més nominades d’aquesta dissetena edició dels guardons de l’Acadèmia
 
J.A. Bayona, Carla Simón, Paula Ortiz, Greta Fernández, Ana Torrent, Carlos Cuevas, Miki Esparbé, Patricia López Arnaiz, Pol Guasch, Maria Arnal, Mushka, Julieta o Mònica Terribas, entre els lliuradors d’estatuetes de la nit
 
La gala comptarà amb les actuacions musicals de Ginestà i Figa Flawas
 
La nombrosa representació institucional estarà encapçalada per Salvador Illa, Ernest Urtasun, Josep Rull, Jaume Collboni i Sònia Hernández

El cinema català celebra aquest dissabte, 18 de gener, la seva gran nit. L’Auditori Fòrum CCIB acollirà la dissetena edició dels Premis Gaudí, amb una gala produïda per Focus per a l’Acadèmia del Cinema Català. A les 19.00 arrencarà la catifa vermella, per la qual desfilaran els finalistes en totes les categories, els lliuradors i lliuradores d’estatuetes, actuants i màximes autoritats presents a la cerimònia, que començarà a les 22.00 i s’allargarà fins a les 00.30. Es podrà seguir en directe a TV3, després del Telenotícies Vespre, amb els comentaris per als teleespectadors de Carolina Rosich i Ismael Martín, i a Catalunya Ràdio, amb l’equip de La finestra indiscreta.

L’acte comptarà amb una nombrosa representació institucional, encapçalada pel president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa; el ministre de Cultura, Ernest Urtasun; el president del Parlament, Josep Rull; l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; el delegat del Gobierno a Catalunya, Carlos Prieto, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret. Els acompanyaran, entre d’altres, la consellera de Cultura, Sònia Hernández; el secretari d’Estat de Cultura, Jordi Martí; el regidor de Cultura i Indústries creatives de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé, i el president delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Pau González.
 
Què espera el públic d’una gala de premis?

La cerimònia reconeixerà en vint-i-quatre categories la plenitud d’una collita de rècord en la versió original catalana, que també ha reconquerit el públic a les sales. Promet jugar amb el format i les expectatives del públic davant les gales d’entrega de premis. Al capdavant, Daniel Anglès, amb una inabastable experiència en el món de l’espectacle, ara mateix amb èxits teatrals com El fil invisible o Un sogre de lloguer (i abans, entre molts altres, amb títols com Rent Golfus de Roma). També és una cara popular gràcies a la televisió, en programes com EufòriaOh happy day o OT i, sobretot, fent de director artístic del Grup Focus i formant el relleu generacional amb Aules, la seva escola d’interpretació.

Els mestres de cerimònia seran Paula Malia i Marc Clotet, dues cares estimades pel públic que els ha pogut veure en formats molt diversos. L’actriu i cantant, formada a l’Institut del Teatre i l’Escola d’Art Dramàtic Eòlia, va formar part del grup de música The Mamzelles, amb Paula Ribó (Rigoberta Bandini) i Bàrbara Mestanza. La seva carrera televisiva l’ha portat a programes com Crackòvia Eufòria, com a coach d’interpretació, diverses sèries, entre elles El crac i Cites. També ha pujat als escenaris, amb l’obra La nostra ciutat, al Teatre Lliure. L’actor Marc Clotet és conegut pel seu paper debut a El Comisario, i les seves participacions a Física o Química o El cor de la ciutat. També ha estat membre del jurat de la primera edició del concurs Eufòria i ha debutat en la producció amb Això no és Suècia (Funicular Films).

La gala també comptarà amb una convidada especial: l’actriu còmica Judit Martín, amb una brillant trajectòria en el teatre d’improvisació i coneguda pels seus treballs a la ràdio i la televisió, en programes com Versió RAC1PolòniaPrograma inesperat i Està passant. Martin posarà el seu segell còmic delirant en diversos moments d’una gala plena de sorpreses.
 
Noms del cinema, la música, la literatura i el periodisme

Entre els noms que passaran per l’escenari de l’Auditori del CCIB per lliurar alguna de les vint-i-quatre estatuetes en joc aquella nit, trobarem els cineastes J.A. Bayona, Carla Simón, Marcel Barrena, Dani de la Orden, Alba Cros i Paula Ortiz. Estaran acompanyats d’actors i actrius, com Greta Fernández, Miki Esparbé, Clàudia Malagelada, Marina Salas, Francesc Colomer, Marina Comas, Santi Vaca, Ricard Balada, Jordi Sánchez, Olalla Moreno, Mi Hoa Lee, Patricia López Arnaiz, La Dani, Ana Torrent i Carlos Cuevas. La coordinadora d’intimitat Lola Clavo, l’escriptor Pol Guasch i noms del món de la música, com Maria Arnal, nominada en aquesta edició, Kelly Isaiah o Mushka i Julieta anunciaran alguns dels guanyadors i guanyadores de la nit.

Dos guardons més completen el palmarès dels XVII Premis Gaudí. D’una banda, el Premi especial del públic a la millor pel·lícula catalana de l’any, al qual opten els setze títols nominats en les categories de millor pel·lícula, pel·lícula en llengua no catalana, pel·lícula documental i d’animació. El presentarà des de Cervera la periodista Mònica Terribas. Finalment, el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2025 serà lliurat a Paco Poch, un reconeixement honorífic que l’Acadèmia entrega per primer cop a un productor i distribuïdor, figura clau en la construcció de la nostra identitat audiovisual de les últimes dècades i impulsor de grans cineastes com ara Isaki Lacuesta, Jordi Cadena, José Luis Guerín o Agustí Villaronga.

Dos grups de referència del panorama musical català actuaran als Gaudí: Ginestà, els carismàtics germans Serrasolsas, acompanyaran el record als professionals que ens van deixar el 2024 amb l’In Memoriam, i el duo vallenc Figa Flawas portarà fins a l’escenari del Fòrum la seva música urbana. La cerimònia també comptarà amb un grup especial i efímer nascut per actuar aquella nit, Grupis Xillin´Cactuz, format per Laia Manzanares, Elisabet Casanovas, Nao Albet i Adrià Gonzàlez.
L’estatueta dels Premis Gaudí, inspirada en els caps dels guerrers que coronen les xemeneies de La Pedrera de Barcelona, és obra dels artistes i experts en maquillatge d’efectes especials Montse Ribé i David Marti (DDT). La peça original de bronze pesa quatre quilos i enguany es fabricaran trenta peces a Microfusió Daranas, un històric taller de Ciutat Vella.
 
El 2024, un any històric per al cinema en llengua catalana
La dissetena edició dels premis ha marcat un rècord històric per al cinema en català, amb un 47% de pel·lícules candidates rodades en aquesta llengua. El català també ha assolit enguany un rècord de públic: les seves versions originals, doblades o subtitulades, impulsades per les més de 700.000 entrades venudes de Casa en flames i El 47, freguen el milió d’espectadors, el millor resultat a les sales de les dues darreres dècades. Els dos títols, tractors de la taquilla el 2024, sumen trenta-dues nominacions als Gaudí, una altra xifra històrica per a la versió original catalana. Polvo seránSegundo premio i Salve Maria les segueixen en el rànquing de títols més nominats.
La presència majoritària de dones finalistes, una tendència apuntada des de fa tres edicions, es manté en xifres similars, amb un 53% de presència femenina en les categories nominatives per un 47% de presència masculina.


Ordre de lliurament dels Premis Gaudí 2025
 
MILLOR ACTRIU SECUNDÀRIA
MILLOR ACTOR SECUNDARI
MILLOR CURTMETRATGE
MILLOR MAQUILLATGE I PERRUQUERIA
MILLOR VESTUARI
MILLOR DIRECCIÓ ARTÍSTICA
MILLORS EFECTES VISUALS
MILLOR DIRECCIÓ DE PRODUCCIÓ
MILLOR PEL·LÍCULA DOCUMENTAL
MILLOR MUNTATGE
MILLOR FOTOGRAFIA
PREMI ESPECIAL DEL PÚBLIC A LA MILLOR PEL·LÍCULA
[ IN MEMORIAM ]
MILLOR PEL·LÍCULA EUROPEA
MILLOR PEL·LÍCULA  D’ANIMACIÓ
MILLOR DIRECCIÓ NOVELLA
[ DISCURS DE LA PRESIDENTA DE L’ACADÈMIA ]
MILLOR MÚSICA ORIGINAL
MILLOR  SO
MILLOR PROTAGONISTA MASCULÍ
MILLOR INTÈRPRET REVELACIÓ
MILLOR GUIÓ ORIGINAL
MILLOR GUIÓ ADAPTAT
GAUDÍ D’HONOR – MIQUEL PORTER
MILLOR PROTAGONISTA  FEMENINA
MILLOR PEL·LÍCULA EN LLENGUA NO CATALANA
MILLOR DIRECCIÓ
MILLOR PEL·LÍCULA
 
PREMIS GAUDÍ 2025
Organitza: ACADÈMIA DEL CINEMA CATALÀ
Patrocinador oficial: ESTRELLA DAMM
Mitjà de comunicació oficial: 3CAT
Seu oficial: CCIB
Partner tecnològic: Parlem

Amb el suport de:
DEPARTAMENT DE CULTURA DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA – ICEC / DIPUTACIÓ DE BARCELONA / AJUNTAMENT DE BARCELONA / AJUNTAMENT DE CERVERA / LOTERIES DE CATALUNYA / FUNDACIÓ SGAE / FUNDACIÓ AISGE / EGEDA PLATINOEDUCA / GREMI DE CINEMES DE CATALUNYA
Vehicle col·laborador: Kia QUADIS ARmotors
Transport col·laborador: RENFE/TMB
Maquillatge col·laborador: CAZCARRA
Perruqueria col·laboradora: ALEGRA
Hotel oficial: ARTS BARCELONA
Mitjans col·laboradors: LA VANGUARDIA / ACN
Amb la col·laboració especial de: DO Catalunya
Col·laboren als XVII Premis Gaudí:
LA PEDRERA / CINEMES GIRONA / DISSENY HUB BARCELONA / ANTAVIANA / OVIDE / KINOLUX /  FILMINCAT / FGC / GRAMONA / JEAN LEON / GIN BUENOS AIRES / MUN-KOMBUTXA / CANALETAS / ANDREU / FEDERACIÓ CATALANA DOP IGP / FRIT RAVICH / AVELLANA DE REUS / BLAI PERIS / TERRA NOSTRA / VIRTUTE NATURAE / SOL NATURAL / GREMI DE FLEQUERS  DE BARCELONA/ GREMI DE FLEQUERS DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA / RODELLAS /  JORG / RISK XXI
Converses de l’Acadèmia i Fundació SGAE:
GAC / MUSIMAGEN