PREMIS CIUTAT DE BARCELONA 2015

PremisLogo

L’Ajuntament de Barcelona convoca anualment els Premis Ciutat de Barcelona amb l’objectiu de guardonar la creació, la investigació i la producció de qualitat realitzada a Barcelona per creadors o col·lectius que hi treballen o per institucions i organitzacions barcelonines que les promouen o les produeixen.

Les obres guardonades han de contribuir al desenvolupament del fet cultural i han d’estar integrades en el teixit ciutadà en el qual participen els creadors, les associacions, les institucions públiques i les indústries culturals.

 

Els guardonats reben una quantitat en metàl·lic, acompanyada d’un diploma on es recull el veredicte del jurat i un objecte recordatori del premi.

ACTE DE LLIURAMENT DELS PREMIS CIUTAT DE BARCELONA 2015

L’acte de lliurament dels premis se celebrarà el dilluns, 15 de febrer, a les set de la tarda al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

PREMI AGUSTÍ DURAN I SANPERE D’HISTÒRIA DE BARCELONA

EL JURAT, COMPOST PER JOAQUIM ALBAREDA (PRESIDENT), MIQUEL MOLIST, MERCÈ TATJER, XAVIER BALLESTEROS I MÒNICA BORRELL , ACORDA ATORGAR PER UNANIMITAT EL PREMI:

al llibre Barris, veïns i democràcia. El moviment ciutadà i la reconstrucció de Barcelona (1968-1986) de l’autor Marc Andreu Acebal

per l’anàlisi exhaustiva del moviment veïnal a la dècada dels 70, el seus èxits polítics, socials, culturals, educatius, sanitaris i urbanístics que van contribuir a la millora de la qualitat de vida a la ciutat i fer de Barcelona un refent en la transició cap a la democràcia.

ARQUITECTURA I URBANISME

EL JURAT, COMPOST PER DAVID BRAVO, OLGA TARRASÓ, CARME PINÓS I MERITXELL INARAJA, ACORDA ATORGAR PER MAJORIA EL PREMI:

a la iniciativa Arquitectes de capçalera, impulsada al barri del Raval des de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC).

Ara que l’exercici de l’arquitectura travessa temps carregats de dificultats i incerteses, aquest programa docent ha assolit un doble èxit que assenyala un canvi de paradigma. D’una banda, els estudiants d’arquitectura s’apoderen en l’exercici pràctic del seu futur ofici i prenen consciència de la seva utilitat social. De l’altra, veïns i veïnes d’un barri delmat per la precarietat descobreixen en la figura de l’arquitecte algú que pot donar resposta a necessitats de la seva vida quotidiana. A més, Arquitectes de capçalera incideix, des d’aproximacions molt diverses, en una qüestió tan urgent per a la Barcelona actual com és l’habitatge. I ho fa des d’una lògica renovada que assumeix les complexitats de les situacions de partida i atorga als destinataris finals de l’arquitectura la centralitat que els correspon. Per últim, tot això s’assoleix des de la universitat pública, que des de l’experimentació i la pedagogia, recupera la implicació directa en els problemes reals de la ciutat que l’acull.

ARTS VISUALS

EL JURAT, COMPOST PER XAVIER ANTICH (PRESIDENT), MONTSE FRISACH, EMILIO ÁLVAREZ, MARTINA MILLÀ I RAMON PARRAMON ACORDA ATORGAR PER MAJORIA EL PREMI:

a l’associació A Bao A Qu

per les iniciatives desplegades durant l’any 2015 en els programes Cinema en curs, Fotografia en curs i Creadors en residència, i per la seva contribució a la necessària relació entre l’educació, la creació i les arts.

Així mateix, el jurat considera fer una menció especial a Espai Colona, Fireplace, The Green Parrot, Halfhouse, Homesession, El Palomar, Passatge Studio, espais independents autogestionats, per haver endegat un circuit de pràctiques artístiques i curatorials emergents.

CIÈNCIES DE LA VIDA

EL JURAT, COMPOST JAUME BERTRANPETIT (PRESIDENT), MONTSERRAT VENDRELL, JOAN SEOANE, PATRICK ALOY I FRANCESC PIFERRER ACORDA ATORGAR PER UNANIMITAT EL PREMI:

a Maria Pia Cosma, investigadora ICREA a la Universitat Pompeu Fabra,

pel treball publicat a la revista Cell, que aporta una nova visió de com el DNA s’organitza en la compactació del genoma amb implicacions funcionals en l’expressió gènica i l’establiment dels diferents tipus cel•lulars, incloent-hi les cèl•lules mare.

Menció especial a Paloma Mas, pel seu treball a la revista Cell, per dilucidar els mecanismes dels ritmes circadians (cicle nit-dia) en plantes, tot trobant paral•lelismes amb els corresponents rellotges dels mamífers

CIÈNCIES EXPERIMENTALS I TECNOLOGIA

EL JURAT, COMPOST PER JOSEP AMAT (PRESIDENT), VICTOR FRANCO, MARTA SANZ, ERNEST GIRALT I CATERINA BISCARI, ACORDA ATORGAR PER UNANIMITAT EL PREMI:

a Teresa Puig i Xavier Obradors,

pel descobriment d’un procediment de producció de materials superconductors assequible i industrialitzable, basat en la cristal·lització ultraràpida, aplicable a la gestió sostenible de l’energia elèctrica..

CULTURA POPULAR I TRADICIONAL

EL JURAT, COMPOST PER JOSEFINA ROMA (PRESIDENTA), JESÚS VENTURA, ANNA BIGAS I JORDI GRAS, ACORDA ATORGAR PER MAJORIA EL PREMI:

a l’entitat Castellers del Poble Sec

pel projecte Castelloscopi. El jurat ha valorat especialment la implicació del barri en aquest projecte, l’assoliment dels objectius pedagògics fixats i la combinació encertada de tradició i noves tecnologies, constituint una triple exposició: en la vessant artística, en la pedagògica amb els tallers escolars i en la tecnològica amb la seva presència a la xarxa 2.0.

Així mateix, el Jurat considera pertinent fer una menció especial a l’entitat Associació de Festes de la Plaça Nova i el seu projecte 425 anys de les Festes de Sant Roc a Barcelona, pel que suposa de retorn de la dignitat i la memòria al barri.

DANSA

EL JURAT, COMPOST PER SOL PICÓ (PRESIDENTA), AIMAR PÉREZ, BARBARA RAUBERT, ALEXIS EUPIERRE I FRANCESC CASADESÚS ACORDA ATORGAR PER UNANIMITAT EL PREMI:

a Bea Fernández i Mònica Muntaner al front de La Poderosa,

per la producció d’Hacer Historia(s). D’aquest cicle en valorem la tasca d’experimentació, recerca i la recuperació d’una història recent, que ens ajuda en la comprensió de l’avui i del demà. A més, volem reconèixer la seva perseverança que durant 15 anys ha acompanyat l’evolució del teixit artístic de la ciutat.

DISSENY

EL JURAT, COMPOST PER RAMON ÚBEDA (PRESIDENT), ANA MIR, ANNA CALVERA, DANIEL GIRALT-MIRACLE I JORDI DURÓ, ACORDA ATORGAR PER MAJORIA EL PREMI:

a l’exposició de Disseny per a viure. 99 projectes per al món realcomissariada pel senyor Òscar Guayabero, presentada en el Museu del Disseny de Barcelona,

per posar l’èmfasi sobre un tema actual en el disseny mundial i adreçada a tots els públics, fent una tasca divulgativa rellevant.

EDUCACIÓ

EL JURAT, COMPOST PER GEMMA CARBÓ (PRESIDENT), NÚRIA SEMPERE, EDUARD VALLORY, CARLES CAPDEVILA I LLUÍS VALLVÉ, ACORDA ATORGAR PER UNANIMITAT EL PREMI:

a l’escola Miquel Bleach del barri d’Hostafrancs,

pel seu procés de transformació del projecte pedagògic a partir de la integració de les arts com a eix vertebrador de l’aprenentatge. El projecte Tàndem amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya, ha permès convertir la complexitat del centre en un factor d’innovació.

GASTRONOMIA

EL JURAT, COMPOST PER CRISTINA JOLONCH (PRESIDENTA), ENRIC ROVIRA, MANEL CASANOVAS, MIQUEL ESPINET I MIREIA ANGLADA , ACORDA ATORGAR PER UNANIMITAT EL PREMI:

a Joan Bayen, Juanito del Pinotxo

que l’any 2015 va complir 75 anys d’ofici, per l’amor, la dedicació i la simpatia que ofereix diàriament en el seu espai emblemàtic de Barcelona a la Boqueria, i que ha inspirat a tants i tants professionals que avui han apostat per la cuina de barra.

LITERATURA EN LLENGUA CATALANA

EL JURAT, COMPOST PER JAUME SUBIRANA (PRESIDENT), BEL OLID, BERNAT PUIG, MARTÍ SALES I MARGARIDA CASACUBERTA, ACORDA ATORGAR PER MAJORIA EL PREMI:

a l’obra La filla estrangera de Najat El Hachmi,

una novel·la valenta sobre la construcció d’una identitat i d’una veu complexes en que es reflecteixen qüestions ancestrals i actuals.

LITERATURA EN LLENGUA CASTELLANA

EL JURAT, COMPOST PER JORDI GRÀCIA (PRESIDENT), JUAN ANTONIO MASOLIVER, TERESA LÓPEZ-PELLISA, LOLITA BOSCH I XAVIER AYÉN , ACORDA ATORGAR PER MAJORIA EL PREMI:

a l’obra Los diarios de Emilio Renzi. Años de formación, de Ricardo Piglia.

per haver creat, a través del format autobiogràfic, un personatge novel•lesc en la tradició heterodoxa de Roberto Artl, fusionant gèneres i transformant-los en un tot que no desnaturalitza l’essencial de cadascun, creant així, a més, una veritable obra panoràmica amb totes les virtuts que ens ha ofert al llarg de la seva trajectòria.

MITJANS DE COMUNICACIÓ

EL JURAT, COMPOST PER VICENT PARTAL (PRESIDENT), TONI PUNTÍ, INGRID GUARDIOLA, FRANCESC ESCRIBANO I JÚLIA OTERO, ACORDA ATORGAR PER UNANIMITAT EL PREMI:

a Carles Capdevila

pel seu esforç constant en la defensa de l’educació des dels mitjans, que ha tingut una fita el 2015 en l’extraordinària difusió a través de les xarxes socials de la conferència Educar amb humor.

El Jurat reconeix també els cinc anys en què Carles Capdevila ha impulsat el diari Ara i considera, en aquest sentit, el seu discurs de comiat com a director un testimoni especialment valuós del seu pensament periodístic.

MÚSICA

EL JURAT, COMPOST PER ALBERT GUINOVART (PRESIDENT), ANNA CERDÀ, JAUME AIATS, MARTA PORTER I MIQUEL CABAL, ACORDA ATORGAR PER MAJORIA EL PREMI:

a Za!, pel treball Loloísmo

, per la presentació que en van fer a la Fabra i Coats, per la tasca continuada en matèria pedagògica i de divulgació i per l’esperit obert i de col•laboració amb altres disciplines artístiques.

PROJECCIÓ INTERNACIONAL DE LA CIUTAT DE BARCELONA

EL JURAT, COMPOST PER ÀLEX SUSANNA (PRESIDENT), MARY ANN NEWMAN, MARTA GILI, SALVADOR GARCIA I SERGI VICENTE , ACORDA ATORGAR PER UNANIMITAT EL PREMI:

a Paul Preston

per la seva significativa trajectòria d’abast internacional com a historiador de la Segona República, la guerra civil, l’exili i la transició, uns períodes transcendentals per a Barcelona; el compromís amb la recuperació de la memòria històrica, així com amb Barcelona i Catalunya, des del Catalan Observatory de la London School of Economics, i amb la donació el 2015 del seu arxiu al Monestir de Poblet.

TEATRE

EL JURAT, COMPOST PER SALVADOR SUNYER (PRESIDENT), CARLES MARTÍNEZ, TONI CASARES, AÍDA PALLARÉS I GEMMA RUIZ, ACORDA ATORGAR PER MAJORIA EL PREMI:

a Pol López

per la memorable construcció del personatge de Christopher a l’obra El curiós incident del gos a mitjanit. El treball de Pol López, d’una intel·ligència actoral extraordinària, posseeix un estil propi que, fugint de tòpics i clixés, commou pels seus matisos i la seva subtilesa.

TRADUCCIÓ EN LLENGUA CATALANA

EL JURAT, COMPOST PER NÚRIA MIRABET (PRESIDENTA), ALBERT NOLLA, JORDI PRUÑONOSA, MARTA PERA I XAVIER PÀMIES, ACORDA ATORGAR PER MAJORIA EL PREMI:

al Sr. Ramon Monton i Lara,

per haver traslladat l’obra Els quaranta dies del Musa Dagh, de Franz Werfel, en un català viu i fluid que s’adequa al to i al registre d’aquest gran clàssic modern sobre el genocidi armeni.

El Jurat vol fer menció especial al Sr. Josep Maria Jaumà, per la traducció al català de l’antologia Irlanda indòmita 150 poemes, de William Butler Yeats, per la singularitat i ambició del projecte.