PORTA4 compleix 10 anys de projecte.
Els seus orígens es remunten a l’any 2006 quan l’actual directora, Verónica Pallini, funda La Escuelita com a àmbit de formació teatral dirigit a persones que prenen al teatre com a segona professió (siguin actors o per a la seva vida).
Des de l’any 2006 fins a abril del 2009 es van crear diferents cursos de formació teatral que van passar per espais diversos. Donat el reconeixement per la qualitat de l’ensenyament, des de l’any 2009 aquest projecte compta amb un local per continuar les seves propostes, actual PORTA4. És així que a l’abril d’aquest any La Escuelita es transforma a La Escuela Teatro i a la sala El Off.
A partir de l’any 2010 el projecte torna a prendre un gir substancial arran d’una investigació realitzada per Verónica Pallini des de la Universitat de Barcelona, on pren com a objecte d’estudi el procés creatiu de l’actor, basant-se com a estudi de cas amb el primer grup d’alumnes que van transitar per la Escuelita.
La seva activitat com a sala d’exhibició regular s’ha consolidat de manera molt ràpida, no només al barri de Gràcia, si no també a la ciutat de Barcelona.
Programació Febrer 2016
Loopoesía 2016
Mecánica de la sombra
Del 20 al 27 de febrer
Dissabtes a les 22:00 H
Jordi Corominas i Julián
Finestral amb vistes
Del 7 al 28 de febrer
Diumenges a les 18:00 H
Cia. Artístic 83′
Ridículo
Del 7 al 28 de febrer
Diumenges a les 21:00 H.
La Chinche Negra
Miranius
Del 10 al 31 de gener Diumenges
11:00 i 12:00 H. CIA. TITELLES PAMIPIPA
Què passaria si ens paréssim per un moment a observar la vida de qualsevol de nosaltres en un dia qualsevol? Podria ser, que tres vides totalment contràries, tres històries totalment dispars es trobessin per casualitat un dimecres qualsevol del nostre calendari… Al món som set mil milions de persones, una xifra que dóna per moltes històries. Però si volem concretar una mica més… A la ciutat de Barcelona ja només en tenim un milió sis-cents vint-i-cinc mil vides, reaccions, sensacions i històries per explicar. Cada una, extraordinària a la seva manera. De vegades, les històries més rocambolesques passen en el lloc que menys t’ho esperes, de la persona qui menys t’ho imaginaves i en el moment menys inesperat. Fins i tot, pots arribar-te a creuar pel metro a la persona amb la qual faràs la teva vida… Així que prenen atenció al que tenim al nostre voltant, obrim bé els ulls i no perdem detall del nostre petit però gran món, perquè en qualsevol dimecres pot canviar el rumb de les nostres vides…
Sinopsi
Tres històries s’entrellacen en el decurs d’un dimecres qualsevol. Tot comença quan les amigues de l’Adriana, una noia de bona família, decideixen muntar-li un comiat de soltera d’allò més boig. La gran organitzadora de tot plegat és la Sofía, amiga de l’Adriana des de la infància, i s’hi afegeixen el Cristian, el seu germà homosexual (excepte quan té al pare davant), la Rebecca una noia gal·lesa que viu pendent per recuperar el seu nòvio i la Vicky, una dona lliberal, comunista i molt culta.
L’Adriana és filla d’un jutge molt mediàtic que es va casar amb l’Alexia una dona molt més jove que ell, amant de la bona vida i poc entusiasmada amb la idea de ser madrastra… El Sr. Burufau ha organitzat el casament de la seva filla amb un advocat, el seu ull dret, tot i que en Cristian està decidit a canviar aquest destí planificat.
L’última peça del nostre trenca-closques ens porta fins un barri humil de Barcelona. Allà l’Asun viu amb el seu fill, en Guille, i passen penes per arribar a final de mes, tot i que ella s’esforça venent drogues en diferents locals de mala mort a altes hores de la nit mentre el seu fill escalfa el sofà. Un bon dimecres, l’Asun trobarà una particular solució a tots els seus problemes quan coneix a la Sofia, ja que els seus interessos es creuaran i tindrà lloc un comiat de soltera del tot inesperat per totes i tots…
Fitxa tècnica i artística
Dramatúrgia i direcció : Sergi Manel Alonso
Intèrprets: Katarina Bastamow, Mayte Blanca, Ramon Catà, Santi Margarit, Ricardo Moure, Miriam Poblador, Tilly Richard, Elna Urp i Ambar Zambrano.
Disseny de llums: Eric Rufo
Producció: PORTA 4
Amb el suport de:
Nota de l’autor
Més que nota de l’autor, això podria arribar a dir-se “nota de l’executor”, ja que aquest projecte des del primer dia que es va planificar no té una ment pensant, ni dues, sinó deu per ser exactes. Vaig arribar a conèixer a aquest grup d’actors al Setembre de 2014. Des de llavors, els he anat coneixent cada setmana una miqueta més i he pogut observar com funcionen tant dins com fora l’escenari. Ha sigut un procés d’aprenentatge mutu, ja que mentre ells, m’ensenyaven les seves facultats, jo els adaptava al meu modus operandi. Així
que, vaig decidir seguir amb aquest enriquiment global en el moment que comencés aquest projecte. A partir de proves, improvisacions, exercicis i debats s’ha anat creant aquesta petita història en la qual tots ens sentim satisfets, còmodes i orgullosos i en la que he après la veritable importància que té un procés creatiu pel final trobar o buscar un resultat final.
Sinopsi
Tras la puerta, ellos dos és un espectacle enfocat al relat des de la simetria. Un Home, una Dona i totes les possibilitats del món es troben en una habitació qualsevol, en qualsevol lloc de l’univers. El discurs es genera a partir de la possibilitat. On vam néixer? On morirem? On vivim? En quin lloc ens situem a l’hora d’explicar? Qui és ell? Qui és ella? Com dos actors se situen a l’espai escènic per generar qualsevol relació, qualsevol vinculo, en qualsevol lloc i a qualsevol moment? Després de la porta, ells dues parla de coexistir, de compartir i d’oblidar-se.
Fitxa tècnica i artística
Idea i dramatúrgia: Majo Cordonet i Pablo Cordonet
Interpretació: Nicolás Rivero i Majo Cordonet
Direcció: Majo Cordonet
Ajudant de direcció: Bertus Compañó i Pablo Cordonet
Producció executiva: Raúl Santiago Algán
Producció i escenografia: Companía Charko Teatro (Ex-Provensa)
Fotografia: Máximo Huerta
La Companyia
La Companyia Provensa neix a Argentina amb la finalitat de difondre els seus espectacles a la ciutat de Barcelona. Després de l’èxit aconseguit a Buenos Aires amb diversos muntatges, al juny del 2013 la companyia estrena la seva primera obra a Barcelona, 8 veces te dejo, a la sala Porta4. En 2014 va estar en cartellera en La Seca Espai Brossa.
Al setembre del 2013 estrena, també a la sala Porta4, ¿Qué te habrán hecho sus ojos?; representada en la Sala Trono, Tarragona, 2014, en el Institut del Teatre de Barcelona i diverses sales polivalents.
Al novembre del 2014 estrena en Porta4 La revelación de la piñata, escrita i dirigida per Majo Cordonet, sent una coproducció de la Companyia Provensa i Porta4.
A mitjan 2015 la Companyia passa a anomenar-se Charko Teatro.
Tras la puerta, ellos dos és la seva última obra, encara sense estrenar a Espanya.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
LOOPOESÍA 2016.
Mecánica de la sombra
Jordi Corominas i Julián
20 i 27 de febrer.
Dissabtes a les 22.00h.
Poesia, projecte multidisciplinari.
50 minuts. Castellà.
Preu: 10€ – Reserves (8€)
Per setè any consecutiu Loopoesía del polifacètic Jordi Corominas torna a la càrrega. Aquest any el seu nou espectacle es diu Mecànica de l’ombra i a partir dels versos ens promet emocions transgressores, molta diversió i una proposta completament diferent en l’actual panorama a través d’una posada en escena on es combina recitat en directe, projeccions audiovisuals i escenografies avantguardistes. A més el debut del xou de 2016 és especial perquè durant les dues funcions de Porta4 el projecte complirà 100 representacions entre Espanya, Europa i Llatinoamèrica, un al·licient més per no perdre-li-ho.
Bio Jordi Corominas:
Jordi Corominas i Julián (Barcelona, 1979) ha publicat dues novel·les en català («Una doa que sap jugar amb els peus» i «Colors», editades per Abadia Editors), una biografia històrica en italià («Macrina la Madre», 2005) i el poemari «Paseos simultáneos» (Ed. Vitruvi, 2010). En 2009 coeditó l’antologia «Matar en Barcelona» (Alpha Decay). En 2011 va publicar «Loopoesía(s)» (Descrit Edicions) i el conte «John Wayne» (Sigueleyendo). És integrant i fundador del projecte poèticexperimental Loopoesia. Com a crític coedita www.panfletocalidoscopio.com, i col·labora en diversos mitjans, entre els quals destaca RNE. En 2012 ha publicat els poemaris «El gladiador silenciado» (Versos&Reversos), «Oceanografies» (Vitruvi) i la novel·la «José García» (Barataria).
LOOPOESÍA és editat per: VERSOS Y REVERSOS EDITORIAL
Prólogo LOOPOESÍA 2016: Agustín Fernández Mallo
Web de l’autor: http://corominasijulian.blogspot.com/
https://www.facebook.com/Loopoesia/timeline
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Sinopsi
Una tarda qualsevol, la Lluïsa, una excèntrica venedora de finques, treballa aferrisadament per vendre un pis. El seu objectiu és intentar-ho per tots els mitjans. Peti qui peti, costi el que costi, passant per damunt de qui sigui i del que faci falta. La seva víctima és l’Eduard, un home misteriós, silenciós, fred, prudent…Un personatge que pensa més del que diu i amaga més del que ensenya. Els dos s’endinsen en aquest pis de parets esgrogueïdes que actuarà com a termòmetre de les seves emocions i que amaga un rerefons dramàtic per a cadascun d’ells.
Què marcara el decurs dels esdeveniments? Un fet inesperat canvia el rumb de la història i aquella tarda qualsevol es converteix en única i descisiva. Forçats a compartir un espai tancat durant un periode de temps que desconeixen, l’Eduard i la Lluïsa passen de l’histerisme i l’angoixa inicials a l’acceptació de la situació. És aleshores quan senten la necessitat de descarregar les seves motxilles emocionals, compartint records d’infantesa , fracassos, desenganys i desitjos. Un diàleg trepidant, a cavall entre la veritat i la mentida, que sense voler farà riure a l’espectador i alhora el mantindrà expectant.
Per acabar, una reflexió final d’ambdós personatges, a qui la vida ha posat a prova quan menys s’ho esperaven, tanca les portes d’aquest Finestral, mostrant un final obert, amarg i esperançador alhora.
Fitxa tècnica i artística
Autor/dramatúrgia: Carles Casas
Interpretació: Montse Colomer i Carles Casas
Direcció escènica: Marina Julià
Escenografia: Jordi Casas
Pintura: Iraida i Jordi Llucià
Vestuari: Romina Vilà
Il·luminació i so: Mateu Bauçà
Fotografia i disseny gràfic: Lluís Mont i Iraida Llucià
Producció: Artístic 83
La companyia
Artístic 83′ és una companyia de teatre creada l’any 2010 pel Carles Casas i la Montse Colomer. Després de la seva primera obra Orgànic, en cartellera al teatre Guasch i amb nombroses representacions pel Penedès, la companyia torna a apostar per l’autenticitat i la innovació amb un espectacle de creació pròpia: Finestral amb vistes.
MARINA JULIÀ (DIRECTORA): Cursa estudis d’interpretació a l’Escola Superior d’Art Dramàtic de Barcelona. Treballa durant molts anys com a professora d’interpretació a Memory, a l’Escola d’Actors i a l’escola Coco Comin, combina aquesta tasca amb la realització de cursos específics per a grups de teatre. Dirigeix musicals, textos de tots els estils, òpera i sarsuela.
CARLES CASAS (ACTOR I GUIONISTA): S’inicia al mon de d’interpretació amb diversos cursos i monogràfics de bufó i clown a Vilafranca. Més tard, realitza els seus estudis de teatre i interpretació a l’Escola d’Actors de Barcelona i realitza un curs de cine i televisió a l’escola 7 d’Acció, amb Josep Maria Isidoro I Toni Corvillo. Simultàniament, es forma també com a guionista i dramaturg a la sala Becket de Barcelona amb l’Enric Nolla com a professor.
Combina la seva trajectòria artística amb la docència teatral a nens, adolescents, adults i deficients mentals. Realitza muntatges teatrals on fa la tasca de direcció i estrena petits espectacles i obres de teatre, molts d’ells de creació pròpia. Alguns d’ells representats al Teatre Guasch, a la sala Porta 4 i
a la Plataforma i+d de l’escola Eòlia. És també membre de la companyia Artístic 83’.
MONTSE COLOMER (ACTRIU): S’endinsa en el món de la interpretació amb el muntatge de l’obra
Pedra de Tartera, guanyadora del primer premi de teatre juvenil de la Generalitat de Catalunya l’any 2001. Cursa després estudis d’interpretació a l’escola Víctor Hernando de Barcelona, on entra a formar part de la companyia estable Las Ménades,sota la direcció de P.A Angelopoulos realitza diverses tragèdies i comèdies gregues. Continua la seva formació a l’Escola d’Actors de Barcelona i entra a formar part de la companyia “LasdelCuarto” amb qui realitza diversos muntatges de cabaret al Teatreneu de Barcelona. Des del 2010 és membre de la companyia Artístic 83’ amb la qual ha representat l’obra Orgànic al teatre Guasch i en altres sales de Barcelona i el Penedès.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
un hombre espantoso y tierno
una silla, una radio, una maleta, luces y ….soledad se levanta, se viste: Ridículo DESPIERTA
Espera a alguien. ¿Llega?
la silla se aproxima. ¿Quién está ahí?
la soledad toma personalidad de Muerte y Ridículo
tiene miedo a morir sufriendo. Desearía morir feliz y abrazadito.
Buscando aceptación y compañerismo intentará seducirla.
Sinopsi
Un espectacle de teatre físic on el Pallasso i el Butoh es troben per descriure un univers íntim, graciós, grotesc!
Ridículo relata una història d’amor entre un home i una cadira, entre un home i la solitud, entre un home i la seva mort.
Fitxa tècnica i artística
Interpretació i creació: Emiliano Pino
Distribuïdora: Pink Pepper (Abigail Gracia)
La companyia
Companyia de teatre físic que incorpora eines de dansa butoh i el clown. Els mètodes de creació són laboratoris amb el cos i la història, amb el material i la memòria.
Espectacles:
Intervenció pel Día de los muertos (Argentina, 2012) obra nº 1: asco-muerto/ sueña – vergúenza (Ecuador 2013)
Ridículo (Espanya 2014)
als nens i nenes de 0-3 anys.
Miranius és un espectacle suau i poètic, una metàfora de la vida i una al·legoria de la natura, plena de personatges, colors i cançons cantades en directe. Una estona per a connectar amb la bellesa i l’harmonia.
Fitxa tècnica i artística
Idea Original: Mar Gascó
Producció: Titelles Pamipipa
Actriu i cantant: Mar Gascó
https://www.facebook.com/TitellesPamipipa http://blog.pamipipa.com http://www.pamipipa.com/
Carrer de l’Església 4-10 (Pati interior) – Barri de Gràcia 08024 Barcelona – 93 185 48 40 – www.porta4.cat