PORTA4. 5 anys de sala, 10 anys de projecte.
Obrim portes per celebrar-ho.
Porta4 és un espai professional, de formació, creació, investigació, producció i exhibició teatral ubicat al barri de Gràcia i a la ciutat de Barcelona, un projecte sòlid i ampli que aporta oferta cultural de qualitat que impacta el sector teatral de la ciutat.
El projecte neix amb Verónica Pallini que el 2006 comença a impartir classes de formació teatral. El 2009 el projecte s’instal·la físicament a la plaça Virreina de Gràcia, els grups de formació s’han multiplicat i es comença amb la formació per infants i joves. També s’obre la Sala Off un espai d’exhibició d’arts en general, però enfocant-se a les arts escèniques, aquesta nova època seguiria la línia que ja no abandonaria: propostes de petit format, de qualitat i aposant pel risc i l’experimentació. Serà finalment l’any 2010 que apareix el nom de Porta4, fou una evolució natural per unificar totes les activitats que es venien desenvolupant fins al moment, sempre dutes a terme per Verónica Pallini, la directora del projecte.
Així doncs Porta4 es converteix en un projecte integral de teatre; les seves 3 potes són:
1. la formació
2. la producció
3. l’exhibició
Formació
L’Escola de Teatre ha anat creixent des dels seus inicis, els primers cursos varen ser formació d’actors per adults, dirigit tan a persones que s’iniciaven com per a professionals del sector; any rere any s’anaven sumant més alumnes, avui en dia aquestes classes continuen oferint-se amb més èxit que mai. A més a més, fa tres anys que varem iniciar La Escuelita, la cantera de teatre infantil i juvenil de Porta4, oferim cursos de teatre i cinema per infants i joves. Els cursos anuals es poden reforçar amb cursos especialitzats, workshops i monogràfics consolidats per un equip docent de contrastada trajectòria.
Porta4 es caracteritza per formar a actors que prenen el teatre com la seva segona professió, homes i dones que tenien l’assignatura pendent d’actuar o bé que no disposen tot el temps per fer els estudis a jornada complerta, i és a qui on se’ls hi dóna les facilitats per poder tirar endavant aquesta inquietud. Gran part dels alumnes que acaben la nostra formació acaben dedicant-se completament o a temps parcial al món del teatre.
Els últims anys han passat, pels cursos de Porta4, més d’un centenar d’alumnes, cada any s’amplien grups, actualment en tenim fins a 11 que queden lluny de l’únic grup de l’any 2006. Amb la nostra formació pretenem desenvolupar la creativitat de l’ésser humà i treballar amb el teatre com una eina real de transformació social i humana.
A més, Porta4 ofereix un espai de creació i exhibició, tenim l’espai perquè els alumnes portin a terme els seus projectes, no només reben la formació sinó que la poden posar en pràctica.
La metodologia pedagògica de Porta4 es basa en la investigació doctoral duta a terme per la directora del centre Verónica Pallini. Pallini és actriu, pedagoga i doctora en Antropologia per la Universitat de Barcelona amb la tesi d’investigació «Antropologia del fet teatral. Etnografia del teatre dins del teatre» del doctorat en Antropologia Social i Cultural de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, dirigida pel professor Manuel Delgado i amb qualificació d’excel·lent Cum Laude. La investigació mostra i explica, des de la disciplina antropològica, del procés de creació de l’actor i de com aquest es du a terme.
Producció
La investigació, l’experimentació i el risc han estat pilars fonamentals en la manera de treballar a Porta4. Aquesta manera de fer han convidat a crear espectacles, alguns fruits de les classes, altres és el resultat de residències de companyies. Creiem que és important col·laborar en la creació de cultura a la ciutat. En 5 anys hem estrenat 23 produccions pròpies. I aquest 2016 Porta4 acollirà a tres companyies en residència al llarg de tot l’any.
Exhibició: Espai-Sala Porta4
La sala es va concebre inicialment com a espai de representació per a donar l’oportunitat als alumnes d’actuar davant del públic i dotar així de sentit la formació a través de l’actuació, ja que sense públic no hi ha teatre, poc a poc la línia d’exhibició teatral va començar a acollir propostes alienes a l’escola donant lloc al que coneixem avui en dia com l’espai-sala de Porta4. L’espai s’ha convertit en una oportunitat per les companyies emergents, és l’espai que acull les primeres funcions de companyies professionals, Porta4 obra la porta a aquestes propostes perquè s’endinsin en l’oferta teatral i competitiva de la ciutat.
Des del 2010 oferim una programació teatral regular amb un criteri propi que aposta pel risc, l’experimentació, la investigació i la qualitat.
Les mostres de teatre, les quals nosaltres anomenen «El Clàssic» de Porta4, és la culminació i l’exhibició de la feina feta a les classes. Aquests «clàssics» són ja un esdeveniment destacat a la Sala: han creat un públic que segueix el creixement dels actors i actrius de Porta4.
Al llarg d’aquests cinc anys instal·lats a la plaça Virreina…
.. són ja 30.000 espectadors els que han passat per la Sala Porta4.
.. hem programat un total de 240 espectacles.
L’any 2011 vam obrir una nova línia de programació: Teatre per a Petits. Oferta teatral familiar dirigida a infants de 0 a 6 anys. Avui dia és una programació molt arrelada, amb un públic molt fidel. Som dels pocs teatres especialitzats amb espectacles per a nadons.
Enllaç a la CARTELLERA PORTA4
Activitats de celebració
Aquest mes de febrer es donen moltes activitats representatives de l’activitat habitual a Porta4 i alguna d’extraordinària per celebrar els 10 anys de projecte.
Assaig Obert, La Seca Espai Brossa
El tret de sort ida és amb l’estrena d’una producció de Porta4.
Assaig Obert es va representar a l’Espai-Sala Porta4 els diumenges al vespre del mes de març de 2015, de l’11 al 28 de febrer del 2016 estarà a la Sala Leopoldo Fregoli de dimecres a dissabte a les 20h i els diumenges a les 18h.
Autor i director: Sergi Manel Alonso.
Repartiment: Francesc Vila, Maria Asensio, Silvia Sabaté, Héctor Molina i Verónica Pallini. Enllaç al dossier de premsa
Programació regular + programació d’una producció pròpia per commemorar 10 anys
Els dissabtes 6, 20 i 27 de febrer es programa en l’horari de les 19h Crónica de un miércoles cualquiera. Aquesta obra és el resultat de l’últim curs de la formació de Porta4, Muntatge d’una obra, va ser una de les produccions de Porta4 del 2015. Es va estrenar el juliol del 2015 i ha estat en cartellera durant el mes de gener de 2016 en l’horari de diumenge al vespre.
Autor i director: Sergi Manel Alonso.
Repartiment: Katarina Bastamow, Maite Blanca, Ramon Catà, Miriam Poblador, Tilly Richard, Ambar Zambrano, Ricardo Moure, Santi Margarit i Elna Urp.
Enllaç a la cartellera de PORTA4.
«El clàssic» de Porta4: Mostres grups Formació Actoral
Amb la finalització de la primera part del curs els alumnes mostren al públic el treball fet al llarg del semestre. Aquests espectacles es converteixen en una autoavaluació i un pas més en la seva formació com actors. Com dèiem abans, hi ha un públic fidel a les mostres, un públic interessat en l’evolució de la formació dels alumnes de Porta4.
– Construint veritat a escena (Verónica Pallini).
Mostra del Grup Iniciació Actoral.
Dilluns 29 de febrer, 21h
Durant el Curs d’ Iniciació Actoral es desenvolupen les tècniques essencials de l’actuació: aspectes sensorials i físics, espontaneïtat, situació dramàtica, línies d’acció, expressivitat, joc creatiu i text. Es treballa la improvisació com a eix central d’exploració escènica.
– Escenes de realisme nord-americà (Verónica Pallini): Tennesse Williams i Arthur Miller
Mostra del Grup Interpretació I: realisme i hiperrealisme
Dimarts 16 de febrer: Assaig obert, 21h
Dimarts 23 de febrer i Dimarts 1 de març: Mostres, 21h
Interpretació I és un curs de formació teatral avançat en el qual es treballa amb el mètode de Porta4 que possibilita als alumnes incorporar les tècniques de la interpretació com a base per al desenvolupament professional. S’aprofundeix sobre la consciència corporal i vocal, el moviment expressiu, la gestualitat i el mètode de les accions físiques com a eix del treball de l’actor. S’aborda el text i la seva anàlisi en l’elaboració de les escenes.
– Bagatel·les. Comèdia contemporània (Moisès Maicas)
Mostra del Grup d’Interpretació Teatral II: Comèdia Alemanya Contemporània.
Dimecres 17 i dimecres 24 de febrer, 21h
Interpretació II és un curs de formació teatral de nivell superior. El curs es divideix en dos seminaris diferenciats: Seminari de creació de peces breus de comèdia contemporània i Seminari de creació de peces breus de Shakespeare: un abordatge contemporani. Els dos blocs d’Interpretació II poden cursar-se de manera independent o com a curs anual.
Portes Obertes a les classes de La Escuelita: Teatre i Cinema per Nens i Joves
Per la commemoració dels deu anys de Porta4 hem obert totes les nostres facetes: la programació, incloent produccions pròpies, i les classes, en forma de mostra. Les classes dels nens i joves no són menys, ells seran els que en un futur pròxim ompliran les sales dels nostres teatres. Així doncs obrim les seves classes, un total de quatre, per mostrar-vos com és el dia a dia a La Escuelita.
– Teatre Infantil
De 5 a 7 anys: dilluns 22 de 17.30h a 18.30h
De 8 a 12 anys: dilluns 22 de 18.30h a 20h
Des d’una perspectiva lúdica, el curs ofereix als nens i nenes la possibilitat de jugar i descobrir la seva creativitat des del llenguatge escènic. Això els permet millorar la seva capacitat comunicativa i els ensenya a desenvolupar una nova mirada sobre si mateixos i el seu entorn social.
– Teatre i Cinema per a Nens: » Presentació de curs del Teatre i Cinema per Nens a Porta4 »
Dimarts 1 de març a les 18h
Des d’una perspectiva lúdica, el curs ofereix als nens i nenes la possibilitat de jugar i descobrir la seva creativitat des del llenguatge cinematogràfic. Utilitzant tècniques audiovisuals i teatrals milloraran la seva capacitat de la seva comunicació i aprendran a treballar en equip.
Aquesta classe coincidirà amb la presentació del curtmetratge Una visita inesperada fet al llarg del primer semestre.
– Teatre per Joves
Dijous 3 de març a les 18h
En els escenaris s’evoquen sentiments, vivències, pors, passions, ideals i sensacions que totes les persones tenim diàriament. És una manera viva d’explicar històries, de comunicar-se i de fer-se entendre. El curs té el repte d’aconseguir potenciar, d’una forma lúdica i intensa, la capacitat de transmetre emocions a partir d’improvisacions i textos, a través del cos, el gest i la veu de manera que, a poc a poc i d’una forma divertida, es vagin adquirint les bases de la tècniques interpretatives. Una experiència per treballar en equip, debatre, crear i exterioritzar inquietuds.
El dia després: De la formació al món professional
Dijous 4 de març a les 20h
Xerrada a càrrec d’Alberto Díaz, Jumon Erra i Veronica Pallini.
Aquesta sessió pretén ser la primera d’un cicle de xerrades sobre el «Món del Teatre», el qual pretén explicar la professió teatral des dels mateixos professionals, i dirigida a tothom: interessats, amateurs, alumnes, professionals… Una oportunitat per conèixer què hi ha darrere el teló.