L’Antiga Fàbrica Damm ha estat l’escenari de presentació de la 32a temporada teatral del Grup Focus. Un total de
49 espectacles – vuit més que en la temporada anterior- protagonitzats per
més de 200 artistes de primer ordre de l’escena nacional, pujaran als escenaris del Teatre Romea, el Teatre Goya, ONYRIC Teatre Condal i La Villarroel durant els pròxims mesos, de la mà d’equips artístics integrats per 392 persones.
L’acte ha estat conduït pel president de Focus,
Daniel Martínez de Obregón, i ha comptat amb les intervencions dels directors artístics dels respectius teatres del grup:
Jordi González(Vicepresident d’Art i Continguts del Grup Focus, qui ha presentat la programació del Teatre Romea),
Josep Maria Pou (Teatre Goya),
Tania Brenlle (La Villarroel) i
Daniel Anglès (ONYRIC Teatre Condal).
Segons ha explicat el president del Grup Focus, la producció pròpia continuarà sent l’eix central de la temporada 2018-2019 de l’organització. «Perseverem en la consolidació de les coordenades artístiques de cadascun dels teatres, continuem obcecats amb la tan cobejada excel·lència artística i renovem el nostre compromís cultural sense condicions», ha declarat Martínez. El Grup Focus destinarà un pressupost de
12,5 milions d’euros a l’activitat escènica de la seva 32a temporada teatral, que inclourà deu produccions pròpies i cinc coproduccions, la participació de vint-i-vuit companyies actives, un total de 392 persones dels diferents equips artístics, 219 artistes contractats, 435 representacions previstes en gira; 4,5 milions d’euros en inversió de producció, i 1,4 milions d’euros en companyes de publicitat. A més, cinc produccions de Focus faran temporada a Madrid.
Teatre Romea
Jordi González, vicepresident d’Art i Continguts del Grup Focus, ha presentat la temporada del Teatre Romea i, amb paraules de Carles Canut, director artístic del teatre, ha definit la nova temporada del Romea com a «polièdrica».
El 6 de setembre, el Romea obrirà la nova temporada amb
E.V.A., l’aclamada comèdia de T de Teatre dirigida per Julio Manrique. El muntatge amb què la companyia ha celebrat els seus 25 anys sobre els escenaris torna al Romea després de l’èxit obtingut durant el Grec 2016 -més de 40.000 espectadors-.
A partir del 26 d’octubre, el teatre acollirà
L’omissió de la família Coleman, la versió en llengua catalana de l’èxit internacional de Claudio Tolcachir -representat en 22 països, més de 2.000 funcions i un total de 265.000 espectadors-. Una producció de Temporada Alta que compta amb un repartiment encapçalat per Marc Rodríguez i Bruna Cusí.
La família continuarà sent protagonista amb el retorn d’
Adossats, la reeixida comèdia de Ramon Madaula, dirigida per Jordi Casanovas, que es tornarà a representar al Romea durant les festes de Nadal.
A partir del 9 de gener Lolita Flores es posarà a la pell de la
Fedra més contemporània en un text de Paco Bezerra dirigit per Luis Luque que relata una història plena de passió i lluita.
I a partir del 22 de gener, l’univers de Lorca tornarà al Romea amb
Federico García, text amb dramatúrgia de Pep Tosar i Evelyn Arévalo que es podrà veure fins al 3 de març.
La Zaranda tornarà a trepitjar el Romea, després d’obrir l’anterior temporada amb
Ahora todo es noche, per presentar
El desguace de las musas, una obra que rescata la poètica de les
varietési estarà protagonitzada per Gabino Diego.
José Sacristán es posarà a la pell d’un pintor immers en plena crisi creativa a
Señora de rojo sobre fondo gris, de Miguel Delibes del 27 de març al 12 de maig.
La partida d’escacs de Stefan Zweig amb dramatúrgia d’Anna Maria Ricart, direcció d’Iván Morales i Jordi Bosch interpretant al senyor B pujarà a l’escenari del Romea del 18 de maig al 2 de juny.
Emma Vilarasau i Ramon Madaula tancaran la temporada 2018-2019 del Teatre Romea amb
Casa de nines, segona part, text de Lucas Hnath a partir del clàssic de Henrik Ibsen. Un muntatge dirigit per Sílvia Munt que presentarà el retorn de Nora Helmer, un dels grans personatges femenins de la literatura universal.
Durant la temporada que just comencem el Romea mantindrà la voluntat d’incentivar l’activitat al teatre pels espectadors més petits, i en el marc del
Petit Romea exhibirà onze espectacles en col·laboració amb Viu el Teatre i Taller de Músics.
Teatre Goya
«D’aquí a 18 dies es compliran els 10 anys de la inauguració del Teatre Goya i no podem més que felicitar-nos conjuntament», ha recordat Josep Maria Pou, director artístic del Teatre Goya, a l’inici del seu discurs. Durant la temporada 2018-2019 el Goya acollirà quatre espectacles: una producció pròpia, dues coproduccions i l’exhibició de la nova obra d’Alberto Conejero.
«Esperem fer una de les nostres millors temporades», ha afegit Pou.
La temporada al Goya començarà el 13 de setembre amb Shirley Valentine, un monòleg còmic de Willy Russell que parla de la possibilitat de canvi i del coratge de viure. Una coproducció de Focus i Mola Produccions dirigida per Miquel Gorriz i protagonitzada per Mercè Aránega.
El joc de moda del moment, l’escape room, serà el protagonista de la nova comèdia escrita i dirigida per Joel Joan i Héctor Claramunt, Escape Room. Una coproducció d’Arriska i Focus protagonitzada per Joel Joan, Àgata Roca, Oriol Vila i Paula Vives que s’exhibirà a partir del 10 de novembre.
Francesc Orella, Nina, Cristina Plazas i Bàrbara Granados rellegiran Txékhov a L’últim acte, una producció de Focus dirigida per Carles Alfaro que es podrà veure del 12 de febrer al 12 de maig. Un homenatge sincer i satíric a la vida del comediant basat en textos del dramaturg rus.
La temporada al Goya clourà amb Todas las noches de un día, una obra d’Alberto Conejero sobre l’amor i els seus fantasmes, protagonitzada per Ana Torrent i Carmelo Gómez. L’espectacle es podrà veure a partir del 15 de maig.
La Villarroel
La dramatúrgia contemporània nacional i internacional seguirà sent el leitmotiv de la programació de La Villarroel durant aquesta temporada. Tania Brenlle, directora artística de la sala, ha destacat el ferm propòsit de seguir apostant perquè «la sala sigui una finestra oberta a la creació contemporània oferint un teatre de qualitat». «Creiem que aquesta és la millor garantia perquè l’espectador ens acompanyi de nou», ha afegit Brenlle.
La temporada 2018-2019 de La Villarroel comptarà amb dos grans èxits de la temporada anterior: D’una banda La calavera de Connemara de Martin McDonagh, una comèdia negra irlandesa d’amor i ossos dirigida per Iván Morales i protagonitzada per Pol López, que iniciarà funcions el 12 de setembre; i Les noies de Mossbank Road, una coproducció de Bitò i La Villarroel, que tancarà la temporada el 22 de juny. Una enginyosa comèdia sobre l’amistat escrita -Amelia Bullmore-, dirigida -Sílvia Munt- i també protagonitzada per dones -Cristina Genebat, Marta Marco i Clara Segura-.
La companyia Les Antonietes celebrarà el seu 10è aniversari amb Othello, una versió contemporània del clàssic de William Shakespeare. Les fake news i la violència de gènere seran les protagonistes d’aquest muntatge que es podrà veure del 30 d’octubre a l’11 de novembre.
Julio Manrique dirigirà L’habitació del costat (In the Next Room (or The Vibrator Play)), de Sara Ruhl, una de les veus més poètiques dels darrers temps. Un drama extravagant i divertit sobre el primer vibrador elèctric, que començarà funcions el 19 de novembre.
Els conflictes de parella seran els protagonistes de La dansa de la venjança, una producció pròpia de La Villarroel escrita per Jordi Casanovas i dirigida per Pere Riera. Pablo Derqui i Laia Marull protagonitzaran aquest text colpidor sobre la batalla que s’estableix entre una parella, a partir del 8 de febrer.
La companyia Titzina tornarà a La Villarroel amb La Zanja, un muntatge que convida a reflexionar sobre el colonialisme contemporani a partir d’un viatge que s’inicia a l’època de Pizarro el 1532 i arriba fins al Perú actual.
El cicle l’OffLaVillarroel seguirà bategant amb força amb quatre grans propostes: el darrer treball de Nelson Valente, El declive; dues peces del dramaturg i director Daniel J. Meyer: A.K.A. (Also Known As) i Abans; i IF (L’últim desig) de la companyia Vero Cendoya.
ONYRIC Teatre Condal
El teatre musical serà el gènere protagonista de la primera temporada ONYRIC Teatre Condal. «Volem explicar grans històries que parlen de família, passió, desig, amistat i viatge», ha explicat Daniel Anglès, director del nou projecte artístic del Grup Focus. «I quan aquestes històries tenen bandes sonores, connecten més amb l’espectador».
El 13 de setembre el teatre obrirà la nova temporada amb Fun Home, el musical de Broadway firmat per Alison Bechdel guanyador de cinc premis Tony -inclòs el de millor musical-. Un espectacle fràgil i sensible dirigit per Daniel Anglès que gira al voltat de veure als teus pares a través d’ulls adults.
Del 7 la 25 de novembre, Sílvia Marsó tornarà a Barcelona després de cinc anys sense actuar a la ciutat per protagonitzar 24 hores de la vida d’una dona. Un musical de cambra basat en la novel·la de Stefan Zweig.
A partir del 20 de novembre la màgia tornarà a ser la protagonista a ONYRIC Teatre Condal amb l’espectacle d’èxit de la temporada anterior:25 il·lusions. Mag Lari. A més, es podrà veure Artaban, la llegenda del quart rei mag, un espectacle de llum i esperança que es podrà veure a partir de l’11 de desembre.
La música a cappella centrada en temes de Broadway sonarà del 17 de desembre al 28 de gener amb Broadway a cappella. Els concerts ocuparan un espai prioritari a la programació d’ONYRIC Teatre Condal: Kerry Ellis (8 d’octubre) Lydia Fairén. On my own (12 de novembre) i Ànteros. Cançons d’un final (3 de desembre).
Club Onyric
La zona del bar es transforma en el Club Onyric per acollir activitats pensades per a un públic que busca major contacte amb el gènere musical. Al llarg de la temporada s’hi podran veure concerts amb els protagonistes del musical Fun Home, l’espectacle en record a Leonard Bernstein I hate music!, el xou d’improvisació Impro Side Story, Roger Berruezo en concert, l’espectacle personal de Nigel Planer: Hey, tius! Mola! o el musical de petit format aclamat per la crítica de Londres Paquito Forever.
Balanç de la temporada 2017-2018
Daniel Martínez ha fet balanç de la temporada anterior i ha esmentat que «deixem enrere una temporada força complicada. Encara fa mal recordar el daltabaix patit els tres primers mesos», ha afegit, «tot i que des del Nadal la temporada ha anat agafant el pols habitual». A grans trets, la temporada 2017-2018 ha estat satisfactòria: «les diferències econòmiques han estat minses i la satisfacció artística i professional màxima», ha indicat el president del Grup Focus. Durant la temporada anterior, Focus ha consolidat les línies artístiques dels diferents teatres de l’organització i ha mantingut la qualitat artística i el compromís cultural que la caracteritzen.
Durant la temporada 2017-2018, el Grup Focus ha realitzat 11 produccions pròpies (tres d’autoria catalana) i quatre coproduccions. A més, cinc muntatges amb segell Focus han fet temporada a Madrid i gira a la resta de l’Estat espanyol. Les produccions Focus han atès la xifra de 433 representacions en el conjunt del territori català i espanyol.
41 espectacles han configurat la temporada 2017-2018 dels quatre teatres del grup a Barcelona, muntatges que han ofert un aforament de 591.000 butaques en un total de 1.214 representacions. Martínez ha remarcat que un total de 331.268 espectadors han gaudit de la programació de la temporada anterior, i la recaptació total ha estat de 6.177.236 euros.
Altres produccions
Durant la nova temporada teatral, la producció amb segell Focus Ben-Hur s’exhibirà al Teatre Coliseum de Barcelona a partir de febrer. Una versió original i esbojarrada de Nancho Novo sobre la novel·la creada per Lewis Wallace, que comptarà amb Agustín Jiménez i Eva Isanta en el seu repartiment.
Revista PRE/OCUPACIONES
La presentació de la nova temporada del Grup Focus ha servit també per donar a conéixer la publicació PRE/OCUPACIONES, que ha comptat amb la col·laboració de personalitats dels àmbits artístic, intel·lectual i científic com Cesc Gelabert, Victoria Camps, Adolf Tobeña, Ernst Jünger, entre d’altres. «Aquest any ens hem atrevit a posar negre sobre blanc un fòrum d’opinió per incidir en un seguit de reflexions sobre qüestions que ens preocupen en l’exercici de la nostra activitat: la llibertat d’expressió, la creixent banalització dels continguts i la dictadura del temps», ha declarat el president del Grup Focus.