Outumuro BCN retrats (del 20.09.16 al 26.02.17) Palau Robert

Outumuro BCN retrats. Sales 1 i 2, del 20.09.16 al 26.02.17

outumuro_impacte-expo-1349-x-264-

 

 

Una col·lecció de fotografies de personatges vinculats amb Barcelona

Rosa RegàsRosa Regàs

Manuel Outumuro presenta les fotografies de 80 personatges destacats de la societat i la cultura vinculats a la ciutat de Barcelona, amb la seva estètica de nou clàssic, al Palau Robert,  del 20 de setembre al 26 de febrer del 2017.

 

L’exposició l’organitza la Generalitat, amb la selecció d’imatges de Manuel Outumuro. És una lliçó de fotografia que posa de manifest l’empatia, la capacitat del fotògraf per captar amb la càmera els petits gestos, les peculiaritats i especifitats de personatges molt diversos i també la seva gran inquietud per la cultura visual. Pel seu estudi de Barcelona han desfilat models, actors, actrius i representants de la vida social i cultural del país. Les revistes i diaris en què Outumuro ha col·laborat o col·labora són Vogue, Elle, Zest, Marie Claire, Telva, Fotogramas, Woman, La Vanguardia, El Mundo i El País.

 

 

Outumuro és va reinventar com a fotògraf als 40 anys després de la seva etapa  com a director d’art, dissenyador gràfic i il·lustrador. Treballa per encàrrec de les grans publicacions i és un dels fotògrafs més reconeguts del nostre país en el món de la moda i el retrat. Té editats cinc llibres de fotografia i ha participat en mostres col·lectives i també ha estat el protagonista de diverses exposicions individuals. El seu arxiu gràfic, amb més de 10.000 negatius i una gran quantitat de material digital, continua ampliant-se. En la seva llista de retrats barcelonins, àmbit en el qual se centra l’exposició, apareixen actrius i actors com ara Carme Elias, Eduard Fernàndez o Jordi Mollà; arquitectes com Beth Galí i Òscar Tusquets; companys de professió com Leopoldo Pomés, Pilar Aymerich i Colita; models com Martina Klein i Verónica Blume, o escriptors de la categoria de Rosa Regàs, Eduardo Mendoza o Enrique Vila-Matas.

El fotògraf ja va presentar una mostra de la seva obra al Palau Robert el 2004 a l’espai que el centre dedicava als fotògrafs amb el nom “La vitrina del fotògraf”, que va ser durant molts anys un referent en el món de la fotografia a Barcelona. Outumuro hi va exposar fotografies i també material del seu arxiu: polaroid, contactes, proves de laboratori…D’aquesta “Vitrina” va sorgir la idea de publicar el llibre “TEST”, recopilació de 300 fotografies per aconseguir “la fotografia”.

Outumuro s’aboca  a la feina amb el punt de passió necessari en l’obra creativa, un camp obert i inesgotable; considera que la seva feina en la moda i en el retrat “és una disciplina oberta a tot tipus d’innovacions i llibertat”. També pretén que la fotografia comuniqui quelcom especial, “perquè si la imatge és bona diu coses, potser diferents, a molta gent”.

Manuel Outumuro s’inspira en els grans mestres de la pintura i en els personatges i l’estètica del cinema per als seus retrats fotogràfics. La seva col·lecció de retrats aplega un ventall ampli de ciutadans retratats sota la mirada d’Outumuro, sense fil conductor, configurant una exposició fotogràfica eclèctica.

Carme EliasCarme Elias

Manuel Outumuro

Nascut a A Merca (Ourense) el 1949, es va traslladar de jove a Barcelona, on es va formar a l’Escola Massana com a dissenyador gràfic i on ha viscut, llevat d’un període de quatre anys en què va residir a Nova York.

Després de treballa com a director d’art i dissenyador gràfic, Outumuro es va dedicar als 40 anys a la fotografia de manera autodidacta. Ja havia treballat darrere la càmera en la seva època de dissenyador però mai no havia pensat ser un d’ells. El seu treball s’ha donat a conèixer en publicacions i llibres i també en exposicions col·lectives i individuals, entre les quals destaca “Outumuro Looks”, una àmplia retrospectiva que li va dedicar l’Ajuntament de Barcelona el 2009.

El seu estudi de Barcelona ha creat la imatge gràfica i de comunicació visual de molts dissenyadors de moda de renom. Les seves fotografies de moda constitueixen un document únic que reflecteix una part de la història de la moda en els darrers 25 anys.

Entre els reconeixements i guardons, cal destacar els Premis Lux de l’Associació de Fotògrafs Professionals, diversos Laus d’Or, el Premi Ari com a millor fotògraf del 2002, atorgat per l’Associació d’Editors de Revistes d’Informació. El seu estudi de Barcelona, al Palau Palmerola (segle XVII), va rebre el Premi ACCA 2002 (Associació de Crítics d’Art de Catalunya) a la iniciativa privada de la recuperació del patrimoni.

http://www.outumuro.com/

Ferran AdriàFerran Adrià

Retrats

Ferran Adriá, Ailanto, Estrella Archs, Vanesa Assbert, Pilar Aymerich, Àngels Bassas, Verónica Blume, Mónica Boada, Jeremy Boesman, Ricardo Bofill, Joana Bonet, Alicia Borràs, Milena Busquets, Montserrat Martí Caballé, Javier Cercas, Rosa Clará, Isabel Coixet, Colita, Francesc Colomer, Borja Corcóstegui, Jan Cornet, Montse Cortés, Carla Crombie, Davinia, Lydia Delgado, Leticia Dolera, Pep Duran, Carme Elias, Javier Escobar, Marta Español, Eulalie, Eduard Fernández, Francina, Carles Francino, Beth Galí, Pau Gasol, Compañía Gelabert Azzopardi, Cesc Gelabert, Ariadna Gil, Teresa Gimpera, Rober Gómez, Ainhoa Grandes, Quim Gutiérrez, Xavi Hernandez, Lluís Homar, Izah Blue, Jeanette, Michelle Jenner, Martina Klein, Jordi Labanda, Sergi López, Vanessa Lorenzo, Pedro Marín, Judit Mascó, Risto Mejide, Eduardo Mendoza, Jordi Mollà, Elisenda Nadal, Sílvia Pérez Cruz, Sol Picó, Leopoldo Pomés, Francesc Pons, Miguel Poveda, Eduard Punset, Raimon, Mónica Randall, Rosa Regàs, Romy, Toni Segarra, Soledad Sevilla, Alex Stiles, Benedetta Tagliabue, Rosa i Salvador Tous, Tricicle, Miguel Trillo, Òscar Tusquets, Toni Ulled, Andrés Velencoso, Serena Vergano i Enrique Vila-matas.

Pau GasolPau Gasol

El compositor de imágenes

 

Ante un retrato de Manuel Outumuro (A Merca, Ourense, 1949) nunca se tiene la sensación de que el modelo haya sido pillado desprevenido, con la guardia bajada. Como si el fotógrafo, llevado por la complicidad y el respeto que siente por los personajes que retrata, hubiese renunciado de antemano al elemento sorpresa. Y, sin embargo, hay algo intrigante en sus retratos, que fascinan justamente por lo imprevisto, por su capacidad para desvelarnos –como de soslayo, en cada pose, en cada gesto– algo que no habíamos visto. Una buena fotografía es el resultado de una combinación en la que interviene la preparación, el azar y el misterio. Y es ahí donde aparece el mejor Outumuro, fabuloso compositor de imágenes, meticuloso y perfeccionista, que dibuja mediante su objetivo con el mismo afán creador con el que un pintor aborda un lienzo en blanco.

Director de arte, diseñador gráfico e ilustrador antes de reinventarse en los años noventa como uno de los grandes de la fotografía de moda y del retrato, Manuel Outumuro trabaja siempre por encargo para grandes publicaciones, y trabaja mucho. Su corpus de obra –más de 10.000 negativos– encierra toneladas de glamur y talento. Solo en su guest list de barceloneses, ámbito en el que se centra la presente exposición, figuran intérpretes como Carme Elias, Eduard Fernández o Jordi Mollà, arquitectos como Beth Galí y Òscar Tusquets, compañeros de profesión como Leopoldo Pomés, Pilar Aymerich y Colita, modelos como Martina Klein y Verónica Blume, o escritores de la talla de Rosa Regàs, Eduardo Mendoza o Enrique Vila-Matas. Personajes que la vida ha ido poniendo en su camino y con los que, una vez en el estudio, trata de establecer esa relación de confianza y complicidad necesaria para un retrato de éxito.

“Busco siempre la belleza, eso es lo que me mueve”, dice. “Pero para poder descubrirla es imprescindible que la persona retratada no se sienta juzgada. Y esa es una parte fundamental de nuestro trabajo, porque ante una cámara es difícil no sentirse agredido, no percibir al otro como un enemigo que nos apunta con un arma en las manos. Por algo hablamos de disparar”. La suya es una mirada tranquila y benévola, pero también lúdica y extraordinariamente estimulante, que a menudo apela a lo que parece un artificio para acceder a la intimidad. Lluís Homar saca lo mejor de sí mismo cuando le pide que interprete a un ciego, y Ferran Adrià queda emparentado de pronto con Picasso con una camiseta a rayas. Como las buenas pinturas, a las que evoca con ese melancólico Quim Gutiérrez trasmutado en El dios Marte de Velázquez o el picassiano Muchacho con pipa de Francesc Colomer, sus retratos parecen hechos de tiempo y dificultad, talento e imaginación, de una observación profunda que empieza mucho antes de entrar en el estudio.

Teresa Sesé

Quim GutierrezQuim Gutierrez