There is an OFFFTERLIFE waiting… 25 · 26 · 27 ABRIL MUSEU DEL DISSENY DE BARCELONA
El 25, 26 i 27 d’abril arriba una nova edició de l’OFFF, el festival de referència que mostra les darreres tendències en l’àmbit de la creativitat i el disseny
L’OFFF 2019, el Festival Internacional de Creativitat, Art i Disseny Digital de Barcelona, reunirà durant 3 dies a les principals veus de la indústria creativa que marca les tendències de la nova imatge i estètica en els camps del disseny, la música, l’art, l’espectacle i la cultura digital.
L’OFFF aplega a la comunitat més àmplia de professionals del sector del disseny i creativitat local i internacional i en els seus 18 anys d’experiència ha celebrat més de 40 edicions per tot el món sota el segell OFFF on tour. El 2018 va ser present a Milà, Lituània, Viena, Tel Aviv, Mèxic, Sevilla i Moscou. I durant la seva trajectòria també ha estat present a altres ciutats com Nova York, Londres, Lisboa i Cincinnati.
Enguany el festival oferirà 60 conferències i portarà a més de 100 artistes i creadors d’arreu del món. Entre els convidats destacats d’aquesta edició hi trobem a Nomada Studio i l’il·lustrador Conrad Roset, que ens presentaran Gris, el reconegut videojoc desenvolupat per a Nintendo Switch i PC que recentment ha rebut un Premi Annie a millor animació per a un personatge de videojoc; Abby Beck, top senior product manager de Google que ens parlarà sobre AMP (pàgines mòbils accelerades); Munish Dabas i Mindy DelliCarpini, enginyers d’UX (User experience) que ens pressentaran el User Experience Engineering (UXE) i James Vitore, reconegut artista i dissenyador que ens parlarà del seu darrer llibre Feck perfuction, on reta i inspira al lector a buscar més, esforçar-se més i a crear un millor futur, entre molts altres.
Aquesta edició el festival s’inaugura amb el film The Mill dirigit per Ilya Abulkhanov, del reconegut estudi Mill+ que treballa la creació de contingut visual i efectes especials, coneguts per les seves feines d’efectes visuals de títols de crèdit com la tercera temporada de la sèrie televisiva True detective, Iron man o XMen, entre molts altres.
La cloenda de l’OFFF serà el dissabte 27 d’abril amb Main titles (títols de crèdit) que enguany serà dirigida per Chris Bjerre i que serà la peça audiovisual que posarà punt i final al certamen. Una peça que recull a tots els protagonistes de la present edició del festival i que tot el públic l’espera.
L’OFFF se celebra els dies 25, 26 i 27 d’abril a diferents espais del Museu del Disseny de Barcelona i reunirà durant tres dies grans noms i reconeguts estudis d’arreu del món vinculats amb l’àmbit de la creativitat, el disseny, la música, l’art, l’espectacle i la cultura digital.
Aquest any el festival estrena la seva nova identitat, creada per l’estudi barceloní CROWD studio, fruit de la necessitat del certamen d’estar en constant evolució i creixement. L’estudi tindrà també el seu espai durant els dies de l’OFFF per a explicar tot aquest procés de canvi i renovació de la identitat del festival. Si voleu saber-ne més de tota la proposta de la nova identitat de l’OFFF, aquí podeu veure-ho.
La campanya visual del festival cada edició s’encarrega a un estudi de disseny i enguany l’ha creat Bienal, estudi creatiu a qui agrada fer treballs disruptors, eloqüents i apassionats. Amb seu a Yucatán (Mèxic) la campanya de l’OFFF 2019 l’han proposat sota el lema There is an OFFFTERLIFE waiting, on han volgut crear una connexió més profunda amb l’experiència de l’OFFF mentre es visualitza la batalla entre la tecnologia i la connexió humana. Què t’espera a l’OFFFTERLIFE?
Fa dos anys l’OFFF va decidir unir forces amb el festival Blanc, un altre reconegut esdeveniment del món del disseny al nostre país, per a expressar que són una comunitat amb la mateixa intenció: inspirar i crear. Serà el tercer cop que se celebra Blanc x OFFF en el marc del festival i ens portarà el millor del talent artístic nacional: Jellygummies, Josep Prat Sorolla, Magoz, Mariano Pascual, Onionlab, Six N. Five, Synchrodogs i Tsto.
El festival també nodreix l’agenda del públic amb tota una sèrie d’activitats paral·leles com elsSCREENINGS que enguany projectarà Endless letterpressde Los Últimos (Buenos Aires), un film que ens mostra que davant el deteriorament de les màquines i l’avanç de les noves tecnologies, les impremtes estan tancant els seus tallers. Al mateix temps, un grup de joves redescobreixen la major innovació tècnica en la història de la paraula escrita: la impressió tipogràfica. Però serà difícil que aprenguin el comerç, ja que sempre s’ha transmès de mestre a aprenent, i són estrangers. L’últim mecànic gràfic del país serà l’encarregat d’ensenyar-los. Aquesta tècnica antiga resistirà el pas del temps?
També s’estrenarà per primer cop a Barcelona Rams, el documental de Gary Hustwit (director de coneguts documentals com Helvetica, Objectified o Ubarnized) sobre el legendari dissenyadorDieter Rams i que compta amb música original de Brian Eno. Un film de disseny però també és una invitació a reflexionar sobre consumisme, sostenibilitat i com la tecnologia està canviant el comportament humà. Rams ha deixat una marca indeleble en el camp del disseny del producte gràcies al seu treball a Braun i Vitsoe, i la seva influència a Apple. Per què ara, als 86 anys, es penedeix de ser dissenyador?
A SCREENINGS també es podrà veure Red trees dirigida per Marina Willer (dissenyadora i sòcia de l’estudi Pentagram, coneguda per la creació i disseny de la identitat de Tate Museum), la pel·lícula que va reinventar la narrativa de l’holocaust. Un intent d’entendre la crisi d’avui dels refugiats a través de la història de la seva pròpia família, una de només dotze famílies jueves que varen sobreviure a l’ocupació nazi de Praga durant la Segona Guerra Mundial. Red Trees és una història d’acceptació, color i esperança.
Un dels patrocinadors principals, Adobe, també tindrà activitats i espais pensats per al públic de l’OFFF. Portarà novetats del sector i activitats exclusives per als assistents com el live stream i tallers amb artistes de renom.
Completen la programació d’activitats paral·leles l’OFFF MURAL, un mural que anirà pintant durant els dies del festival l’artista Ben Johnston, nascut a Canadà i criat a Sud-àfrica. Dissenyador multidisciplinari que creu en un enfocament artesanal de tots els seus projectes i amb desig d’impulsar el que és possible amb la tipografia i les lletres. Per últim, l’OFFF WALLque aquesta edició serà interactiu (no només serà pintat, es faran servir elements digitals) i que realitzarà Musketon en col·laboració amb Ship of Fools i que comptarà amb un convidat especial que revelarem més endavant. Una paret en blanc que serà pintada en viu durant l’OFFF inspirada en les xerrades i conferències dels diferents artistes que participen en aquesta edició.
AVANÇAMENT DE PROGRAMACIÓ:
Inauguració: film The Mill dirigida per Ilya Abulkhanov (estudi Mill+) (Los Angeles)
Reconegut estudi de Los Angeles especialitzat en la creació de contingut visual i efectes especials, i que ha treballat creant els efectes visuals dels títols de crèdit de sèries de televisió com True detective, Iron man i XMen i col·laborant amb grans marques com Playstation, Dior, Facebook i Lush, entre d’altres. Reconegut per la seva feina a ‘Destiny’, el videojoc de Rihanna; el viral d’Apple ‘Meet iPhone X’ i el disseny dels crèdits per a Jay-Z ‘The story of O. J.’.
Cloenda: Main titles (títols de crèdit) (San Francisco) Main titles és un dels plats forts de l’OFFF i enguany serà dirigida per Chris Bjerre. És la peça audiovisual que posa punt i final al festival on apareixen tots i cadascun dels protagonistes que participaran en aquesta edició. Bierre és dissenyador de motion danés afincat a San Francisco i amb una dilatada experiència en pel·lícules, vídeos musicals, disseny experiencial, cinemàtiques de videojocs i mapes de projecció. Un dels seus treballs més recents i destacats és la col·laboració amb Ash Thorp en el film Ghost in the Shell, el famós vídeo de motion VOID, el logotip introductori per a l’antologia de curtmetratges de Blade Runner: lost memories i els style frames per al programa SYFY NIGHTFLYERS de George R. R. Martin.
Els Mains titles de l’OFFF ja són una peça esperada pel públic i és una bona manera d’agraïr a tots els participants i ha estat nominada i ha guanyat premis com els Vimeo staff o el Gold Lion a Cannes.
Gris / Nomada Studio & Conrad Roset (Barcelona) Gris és el reconegut videojoc per a Nintendo Switch i PC, desenvolupat per Nomada Studio i il·lustrat per Conrad Roset que recentment ha estat guardonat amb un Premi Annie a millor animació per a un personatge de videojoc. Van batre rècords amb el seu primer llançament i avui dia compta amb milers de jugadors del món. El videojoc va sobre una noia jove i esperançada que es perd en el seu propi món, on el seu viatge pel dolor es manifesta en el seu vestit, que atorga habilitats per navegar millor per la seva desapareguda realitat. És una experiència sense perill, frustració o mort. Els jugadors exploren un meticulós món dissenyat amb vida, amb un art delicat i una animació detallada i amb una elegant partitura original.
Abby Beck / Google (San Francisco) Abby Beck, top senior product manager de Google ens parlarà sobre AMP (pàgines mòbils accelerades). És dissenyadora de formació clàssica de l’Escola d’Arts Visuals i ha treballat a la indústria editorial a Nova York i per a grans empreses com Twitter o Pivotal Labs. Encara que estima tot sobre el disseny, la seva passió resideix en els sistemes i simplificar les complexes necessitats dels usuaris.
Munish Dabas & Mindy DelliCarpini / Google (San Francisco) Munish Dabas i Mindy DelliCarpini, enginyers d’UX (User experience) ens pressentaran el User Experience Engineering (UXE), una experiència de treball relativament incipient en la nostra indústria però que és fonamental per al cicle de vida del disseny del producte. Com a creadors de ponts creatius, els UXE converteixen ràpidament els conceptes a través del prototipatge i desenvolupen eines per capacitar els equips de disseny.
Els assistents podran conèixer com funciona aquesta disciplina a Google -com va ser, on s’adapta al procés de disseny global, el seu impacte i la seva ràpida evolució-. Munish Dabasés enginyer d’UX a Google i aplica el seu enfocament de disseny iteratiu centrat en l’usuari per provocar prototips a Google Maps. Mindy DelliCarpini dirigeix l’equip de Search and the Assistant UXE de Google per impulsar l’excel·lència del producte, idees noves i innovadores i així millorar l’experiència d’usuari.
Amber Vittoria (Nova York) Amber Vittoria és il·lustradora i les seves peces se centren en la feminitat i la forma femenina, aprofitant trets físics com el pèl corporal, les estretes extremitats i les característiques arrodonides. Per a l’artista el fet de retratar la forma femenina nua sense la llibertat masculina la va portar a una col·laboració amb Gucci, que recentment va fer una crida a 15 artistes femenines per representar les seves interpretacions de l’última fragància Acqua Di Fiori.
Kelly Anna (London) Kelly Anna és una artista autònoma i dissenyadora de prints que està donant què parlar al món de l’art amb les seves obres figuratives i els seus missatges enginyosos. Els eslògans com «Never Tame Your Game» i «Survival of the Slickest» donen al seu treball la naturalesa discreta que ho fa més atractiu. Els seus prints estan a samarretes que han portat Beyoncé, Cara Delevingne, Foals i London Grammar, entre molts altres.
B-REEL (Estocolm)
L’OFFF porta als creadors de la famosa aplicació de Gorillaz i campanyes premiades que han fet per Moschino x H&M i Netflix. B-REEL és una agència creativa que connecta marques i audiències modernes a través de la innovació en la narració i la tecnologia. El seu procés creatiu és la cultura i la passió del fabricant de l’agència per aprofitar la tecnologia per crear nous productes i serveis digitals. Amb la tecnologia i la narració de contes com a eina, han treballat amb marques líders com Google, YouTube i LVMH per crear experiències atractives i entretingudes.
James Vitore / Feck Perfuction: Dangerous Ideas on the Business of Life (Texas) James Vitore, reconegut artista i dissenyador que ens parlarà del seu darrer llibre Feck perfuction, on reta i inspira al lector a buscar més, esforçar-se més i a crear un millor futur. Recentment descrit com «part Darth Vader, part de Yoda», Vitore és àmpliament conegut per les seves opinions sobre el disseny i el seu lloc al món. Expressa aquestes visions i ensenyaments a través de les seves nombroses conferències, tallers i escrits.
Edel Rodríguez (Nova York)
Edel Rodríguez és un artista visual reconegut a nivell internacional. Les seves obres atrevides i figuratives són un examen de la identitat, la mortalitat i el desplaçament cultural. Utilitzant diversos materials, el seu treball va des del conceptual fins al retrat i el paisatge. Conegut també arran de les seves il·lustracions sobre Trump que es varen fer virals i, fins i tot, varen ser portada de la revista Time.
Ueno (San Francisco) Ueno és una agència que dissenya i construeix productes digitals, marques i experiències. Utilitzant una estratègia única i una recerca interminable, prenen reptes comercials complexos i els converteixen en solucions sofisticades. Des del màrqueting fins a la creació d’una marca i la construcció de productes digitals, Ueno se centra en un disseny senzill i intel·ligent per crear una veu i un to únic en les seves campanyes. Encarregats del rebranding del web d’Uber i Slack, entre molts altres.
Lobulo (Londres) Lobulo, és dissenyador gràfic i il·lustrador i especialista en treballs artesanals i en paper. Javier a.k.a. L’art de Lobulo presenta una varietat de col·laboracions úniques i creatives, així com més de 10 anys d’experiència treballant en diversos estudis de disseny i màrqueting. El seu esforç, talent i dedicació a l’artesania s’aboca en cada peça; petit o gran, formal o informal, sempre expressant emocions, sempre enviant un missatge.
Playmodes (Barcelona) Playmodes és un estudi de recerca audiovisual que treballa amb tecnologies personalitzades i pròpies. La seva barreja de creativitat, programari i maquinària dóna lloc a instal·lacions immersives, mapes de projecció, enllumenat d’edificis, escenografia digital, instruments audiovisuals i disseny de so.
Refik Anadol (Los Angeles) Refik Anadol és artista i director de mitjans de comunicació i a la seva feina se la defineix com el futur de l’audiovisual i la instal·lació immersiva. Professor i investigador visitant al Departament de Disseny de Mitjans de Comunicació de la UCLA. Treballa en els camps de l’art públic específic del lloc amb un enfocament d’escultura de dades paramètriques i un rendiment audiovisual en viu amb enfocament d’instal·lació immersiva. Els seus treballs exploren l’espai entre entitats digitals i físiques creant una relació híbrida entre arquitectura i arts de la comunicació. Amb la incorporació d’arts multimèdia a l’arquitectura amb la màquina d’intel·ligència, Refik qüestiona la possibilitat d’un futur arquitectònic post digital en què no hi hagi més realitats no digitals.
Shantell Martin (Nova York)
L’obra de Shantell Martin és una meditació de línies: un llenguatge de personatges, criatures i missatges que convida als seus espectadors a compartir en el seu procés creatiu. Part autobiogràfica i part ficció, ha creat el seu propi món que basteix ponts entre l’art fi, la performance, la tecnologia i l’experiència quotidiana: converses, objectes i llocs. El treball subjacent de Martin és una recerca d’identitat -la pròpia, descoberta i refinada en el desenvolupament del seu estil característic, i la de l’espectador, compromesa per l’interrogatori directe de Martin i explorada més en les seves línies sinuoses. Recentment ha treballat amb el New York City Ballet per portar l’art contemporani al Lincoln Center.
Man VS Machine (Londres, Los Angeles) Man vs Machine és un estudi creatiu internacional especialitzat en els camps del disseny, el cinema i les arts visuals. S’apropa als projectes amb un diàleg directe, obert i honest, que permet una comprensió completa de la tasca i ofereix una clara línia de comunicació entre l’agència de clients i el disseny. Han guanyat nombrosos premis, incloent un prestigiós D&AD Black Pencil per a la pel·lícula Film 4 i diversos Gold Lions de Cannes per al rebranding de tres canals televisius.
David Carson (Los Angeles, Nova York) David Carson és un destacat dissenyador gràfic i director d’art. El seu estil gràfic no convencional i experimental va revolucionar l’escena de disseny gràfic a Amèrica durant els anys noranta. Va ser director artístic de la revista Ray Gun, en la què hi va presentar innovadores tipografies i dissenys molt diferents. Es diu que és el padrí de la «tipografia grunge» que va emprar perpètuament en els seus números de la revista.
Alex Daly (Nova York) Alex Daly és el fundador de Vann Alexandra, una agència de serveis creatius que ajuda els projectes a finançar-se mitjançant el crowdfunding. Alguns dels seus clients són Neil Young, l’agència Pentagram, Eric Ries i TLC.
Gmunk (San Francisco) GMUNK és un visionari i la seva creativitat i innovació abasten múltiples plataformes. S’haconsolidat com un dels millors directors de disseny i visual del món. El seu treball es caracteritza per ser un híbrid de temes de ciència ficció i paletes visuals psicodèliques. El defineix el seu desig per aprendre constantment i ser incòmode i sempre busca la col·laboració amb d’altres artistes i creadors. El resultat d’aquests treballs poden ser de múltiples formes: anuncis, instal·lacions, curtmetratges, vídeos musicals, sèries de fotografia, etc.
Rewind (Saint Albans) REWIND és un estudi de contingut immersiu reconegut a nivell mundial, amb passió per VR, AR i MR. Lidera la creació de continguts innovadors i ofereix experiències immersives per a grans estudis, agències i marques d’arreu del món.
OFFF
Festival Internacional de Creativitat, Art i Disseny digital
L’OFFF celebrarà la 19a edició els propers 25, 26 i 27 d’abril al Museu del Disseny a Barcelona.
L’OFFF segueix liderant l’escena del disseny i la creativitat com la plataforma global de la indústria creativa que marca les tendències de la nova imatge i estètica en els camps del disseny, la música, l’art, l’espectacle i la cultura digital.
El festival reuneix a la comunitat més àmplia de professionals del sector del disseny i creativitat local i internacional, curiosos, estudiants i el talent emergent que assisteix a les diferents edicions internacionals buscant inspiració. En els seus 18 anys d’experiència, ha celebrat més de 40 edicions per tot el món sota el segell OFFF on tour. El 2018 l’OFFF ha estat present a Milà, Lituània, Viena, Tel Aviv, Mèxic, Sevilla i Moscou. I durant la seva trajectòria també ha estat present a altres ciutats com Nova York, Londres, Lisboa i Cincinnati.
OFFF 2019 FESTIVAL INTERNACIONAL DE CREATIVITAT, ART I DISSENY DIGITAL