Obrim temporada al Mercat de les Flors amb BEYTNA 27 de setembre de 2023

27 de setembre de 2023 Sala MAC / 19 h / 12 €



Sinopsi

«Amb bons amics […] i bon menjar a taula […] podem preguntar: quan hem de viure si no ara?» – M. F. K. Fisher, L’art de menjar

Quatre coreògrafs i quatre músics, amb experiències artístiques i idees diferents, procedents de continents, cultures i països diferents, es troben sobre l’escenari davant d’un tiberi. Conversen, beuen, riuen, ballen i cuinen junts. Una simple trobada que pot ser un punt de partida per a una estructura coreogràfica i de performance conceptual més complexa.

Beytna és una invitació a casa de l’altre, a la professió de l’artista i la construcció coreogràfica. És una invitació que confirma la diversitat, tracta les formes i situacions del passat i busca un nou ritme, un patró i una lògica nous.

Context

Cada cap de setmana, els diumenges, anava a casa del meu avi, on tota la família es reunia per dinar, beure i ballar. El meu avi era un home molt cordial i sempre volia convidar els amics i els visitants de llocs diferents a compartir els àpats amb nosaltres. Per a ell, aquests moments de compartir i trobar-se eren els més importants de la vida. Mai no en vaig dubtar fins després de la seva mort, quan vaig perdre aquests moments. Aquelles hores entre la una del migdia i les cinc de la tarda eren la seva evasió. Era un ritual sagrat amb la família, els convidats i els amics. La taula s’omplia de gent i tothom aixecava la copa i brindava per la salut, la felicitat, el plaer, l’amor i l’amistat.

Ressenyes de premsa

«[Omar] converteix la dansa contemporània en una proposta atractiva al Líban actual». Thomas Hahn, Danser, 2018

«A vegades s’ha de saber preparar les coses amb cura. En aquest sentit, el coreògraf libanès Omar Rajeh ha impressionat el públic luxemburguès que havia respost a la seva invitació».
Marie-Laurie Rolland, Luxemburger Wort, 2017

«[…] el coreògraf libanès, figura de l’escena contemporània des de principis dels anys 2000, posa tots els ingredients per fer saltar els taps del bon humor i la bona vida que la dansa vehicula».
Rosita Boisseau, Le monde, 2016

«[…] una oda a l’intercanvi i la tolerància al voltant de la dansa, la música i la gastronomia».
Actuvernier

«Més que un espectacle, Beytna proposa una experiència. Un d’aquells moments borrosos en què l’art i la vida es barregen, en què els artistes i els espectadors es mesclen».
La Gruyère

«La gran qualitat de Beytna […] és que no força les metàfores tant com nosaltres. Perquè les connexions entre la cuina, la multiculturalitat i les diàspores són prou potents com per imposar-se a l’escenari».
Ève Beauvallet, Libération, 2016

Biografies

Omar Rajeh, coreògraf

«[Omar] converteix la dansa contemporània en una proposta atractiva al Líban actual».
Thomas Hahn, Danser, 2018

Omar Rajeh, coreògraf i ballarí aclamat per la crítica, és una de les figures principals de l’escena de la dansa contemporània al Líban i el món àrab. Va fundar Maqamat a Beirut el 2002. El desembre del 2019 se’n va anar a França i va establir la seva companyia a la ciutat de Lió. El 2021 va rebre una distinció del Ministeri de Cultura francès «per la seva aportació i el seu compromís al servei de la cultura» i va ser nomenat Cavaller de l’Ordre de les Arts i les Lletres.

És graduat en Estudis Superiors d’Art Dramàtic a la Universitat del Líban i màster en Estudis de Dansa a la Universitat de Surrey (Regne Unit). Autor de més de vint creacions coreogràfiques, les seves coreografies qüestionen el concepte d’unitat i singularitat del cos. En comptes de fixar-se en una entitat amb un centre, el cos representa una relació interactiva de «cossos» que li donen dinàmica, presència i significat. El seu treball busca una presència física extraordinària amb unes fortes connexions sociopolítiques. El treball de Rajeh deixa una forta empremta en el públic.

Omar Rajeh ha estat més de vint anys teixint, explorant i perfeccionant el seu llenguatge coreogràfic. Ha actuat amb la seva companyia a més d’un centenar de ciutats d’arreu del món. El seu treball s’ha presentat a grans escenaris i festivals internacionals com el del teatre Bolxoi, l’Steps, el Julidans, el Romaeuropa, el Festival Internacional d’Edimburg i el Festival d’Atenes, entre altres. Omar Rajeh és el fundador de la Plataforma Internacional de Dansa de Beirut (BIPOD), un dels festivals de dansa més importants de la regió. Des del 2004, el festival ofereix un ampli programa internacional d’actuacions, tallers, conferències i xerrades. És cofundador de la Xarxa de Dansa Masahat, una xarxa regional de dansa contemporània que agrupa el Líban, Síria, Palestina i Jordània. Aquesta ambiciosa connexió regional es va ampliar amb la plataforma Moultaqa Leymoun, que Rajeh va crear per donar espai i oportunitats a artistes àrabs joves i consolidats per desenvolupar el seu treball. A més, fa poc Omar Rajeh va fundar l’esperadíssim nou espai per a les arts escèniques al centre de Beirut, Citerne Beirut, que havia de nodrir i impulsar encara més els projectes existents de Maqamat cap a una experiència millorada i, alhora, arribar a un públic més ampli que mai. Citerne Beirut es va haver de desmuntar l’agost del 2019. És fundador de la plataforma cultural digital Citerne.live.

En col·laboració amb
Anani Dodji Sanouvi


El ballarí i coreògraf togolès Anani Dodji Sanouvi ha estat aclamat per la seva capacitat d’assimilar tradicions diferents en el seu estil dinàmic. Les seves creacions han recorregut Europa, els Estats Units, l’Orient Mitjà i Àfrica. Sanouvi ha rebut el premi de dansa de la prestigiosa Iniciativa Artística Rolex per a Mentors i Deixebles i ha treballat i col·laborat amb artistes com Peter Sellars i Anne Teresa De Keersmaeker. Fa poc Sanouvi va participar en l’acte «An unique gathering», que va reunir set joves talents per fer un intercanvi amb William Kentridge, Peter Sellars i Woke Soyinka a Ciutat del Cap.

A més, l’Africa Centre li ha concedit una residència de recerca a la Fundació Sacatar (Brasil), on va presentar un breu solo al Museu d’Art Contemporani de Bahia, va establir les bases per a obres noves i va iniciar la nova versió de Music for pieces of wood, un duet que ell considera una pedra angular del seu treball i que va coreografiar amb De Keersmaeker. «Tinc el cor molt ficat en tot el que té a veure amb els coneixements tradicionals dels ancians d’Àfrica i l’estranger», afirma. Aquest sentit del llegat impregna el seu art i conforma el seu sentit de la responsabilitat com a artista i això el porta a crear un mètode per ensenyar i fer un art contemporani, l’Agama Fo, que té les arrels en els coneixements i les pràctiques espirituals de l’animisme.

Yi-Chi Lee

Yi-Chi Lee va néixer a Changhua (Taiwan) el 23 de maig del 1994. Després d’acabar els seus estudis a la Universitat Nacional de les Arts de Taipei (2009-2016), el 2018 va unir- se a la companyia de dansa del teatre d’Osnabrück, on va ballar fins que va entrar al Ballet Estatal de Berlín com a ballarí contemporani l’agost del 2019.

Koen Augustijnen

Koen Augustijnen ha col·laborat estretament amb la companyia les ballets C de la B des del 1991, primer com a ballarí en les coreografies dirigides per Alain Platel. Des del 1997 i fins al 2013 va ser un dels coreògrafs interns de la companyia de dansa. La seva formació principal i la seva experiència laboral s’han arrelat fermament en les coreografies que ha muntat com a membre de les ballets C de la B. Bâche (2004) li va donar l’èxit internacional i després van arribar Import-export (2006), Ashes (2009) i Au- delà (2012). Des del 2013 és autònom i a Austràlia ha dirigit un solo per a Dalisa Pigram, de la companyia Marrugeku, titulat Gudirr Gudirr. El setembre del 2013 va estrenar una peça per a deu ballarins palestins titulada Badke i produïda per KVS, les ballets C de la B i la Fundació A. M. Qattan.

A més de treballar amb els Ballets C de la B, sovint col·labora amb companyies teatrals com el Toneelgroep Amsterdam i Ivo Van Hove, el Toneelgezelschap STAN i Chokri ben Chika, entre molts altres.

Compositors

Ziad El Ahmadie

Ziad El Ahmadie és un compositor, llaütista i cantant libanès que viu a Beirut. L’interès d’El Ahmadie per la música sorgeix de la música tradicional àrab, però en les seves creacions musicals sempre fusiona sons d’influències diverses i crea harmonies molt variades. El Ahmadie ha rebut molts premis de composició musical, com el premi Zaki Nassif a Beirut el 2013 i el del concurs del Festival Mediterrani Roland a Palerm (Itàlia) el 1999. Com a llaütista, ha col·laborat amb diversos compositors, com Gene Coleman i Robert Clerc. Com a compositor, fa música per a la televisió, el cinema i el teatre.

Samir Nasr Eddine

Samir Nasr Eddine és un músic i professor de música libanès. Amb un Grau en Ensenyaments Artístics Superiors de Música i Llaüt, Samir va explorar les músiques del món amb el seu instrument oriental, el llaüt, i això es va traduir en la publicació del seu primer àlbum, Fantasia (2015), que durant un any va ser un dels més venuts a Virgin Megastore. Samir ha compost música per a molts programes de televisió, anuncis, obres de teatre i curtmetratges. Ha presentat la seva música a molts països. Ara està enregistrant el seu segon àlbum.

Bahaa Daou

Bahaa Daou és un investigador musical, percussionista i professor de música libanès. Va aprendre a tocar el riq o tambor de mà al Conservatori Superior de Música del Líban i es va graduar el 2003. Va compaginar aquests estudis amb un Grau en Magisteri Musical a la Universitat del Líban, que també va acabar el 2003. El 2019 Daou va obtenir el Màster en Musicologia de la Universitat Antonine després d’investigar en profunditat el riq. L’interès de Daou per la música sorgeix de la música tradicional àrab, però en les seves interpretacions sempre fusiona ritmes d’influències diverses i toca una gran varietat d’instruments de percussió. Com a percussionista durant 22 anys, ha enregistrat música per a la televisió, el cinema i el teatre; ha interpretat molts solos i ha tocat en diferents àlbums com Fantasia, de Samir Nasr Eddine, i ha participat en nombrosos festivals nacionals i internacionals amb bandes i orquestres. Daou ha rebut molts premis de direcció coral, com el premi Jove Cor Escolar de Beirut el 2015, i sovint el conviden a actuar a molts concerts i festivals de l’Orient Mitjà i Europa. Daou ha dirigit molts tallers nacionals i classes magistrals sobre la interpretació amb instruments de percussió orientals.

Oussama Abdelfattah

Oussama Abdelfattah és un músic i llaütista libanès que combina la tradició i la modernitat de la música àrab. A partir de la seva passió per la música tradicional, que prova de reconnectar amb la realitat musical actual, el 2003 va fundar amb altres estudiants un grup que conserva les formes musicals tradicionals, forma part de l’Asil Ensemble de Música Contemporània Clàssica Àrab des del 2007, i entre el 2010 i el 2014 va fer gires per França amb el projecte Nahas (Sebastian Bertrand) per tocar un estil folklòric contemporani de la regió occidental de França.
Va començar a treballar d’arxiver i enginyer de so amb enregistraments de principis del segle XX a la Fundació AMAR el 2012, cosa que li va permetre ampliar els seus coneixements sobre la música tradicional, especialment pel que fa al cant, disciplina en què va crear un mètode especial per ensenyar cant àrab i que en aquell moment el va fer destacar com a professor de cant.

Crèdits
Concepte i coreografia Omar Rajeh
En col·laboració amb Koen Augustijnen, Anani Sanouvi, Yi-Chi Lee
Intèrprets Omar Rajeh, Koen Augustijnen, Anani Sanouvi, Yi-Chi Lee, May Bou Matar, Youssef Hbeisch, Samir Nasr Eddine, Ziad Ahmadie, Oussama Abdelfattah
Composició musical Ziad Ahmadie, Joss Turnbull, Samir Nasr Eddine, Oussama Abdelfattah
Percusió Joss Turnbull
Veu Nohad Rajeh
Escenografia i vestuari Mia Habis
Enginyer so Jean-Christophe Battut
Disseny il·luminació Victor Duran Manzano
Director tècnic Christian François
Disseny gràfic i vídeo animació Joe Elias Nimslabs
Administrador Jean-Louis Pagnon
Coproducció BIPOD-Beirut International Platform of Dance, Tanzquartier Wien, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, CCN de La Rochelle / Cie Accrorap-Direction Kader Attou, Theater im Pfalzbau-Ludwigshafen, and Fondazione Fabbrica Europa
Maqamat rep el suport de DGCA/ Ministère de la Culture a França i de la Ville de Lyon