Es tracta d’una reproducció fidedigna i a escala real de la font desapareguda, que l’arquitecte català va construir a Casa Vicens, Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO Dissabte 13 d’abril s’oferiran visites guiades a la cascada a un preu únic i especial de 8 euros |
El dissabte 13 d’abril tindrà lloc l’obertura al públic i l’inici de les visites a la reconstrucció de la cascada desapareguda de la Casa Vicens d’Antoni Gaudí que el Museu de les Aigües ha recuperat per al seu jardí. Es tracta d’una reproducció fidedigna i a escala real de la font que l’arquitecte català va construir a Casa Vicens, al barri de Gràcia, el seu primer gran projecte a Barcelona i que avui és Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.
Per celebrar l’obertura oficial al públic de la font, aquest dissabte totes les visites seran guiades. Es realitzaran a les 12 h, 12.30 h, 13 h, 13.30 h, 17 h i 17.30 h (a les hores en punt les visites seran en català i a les mitges, en castellà). La visita, d’una durada de 30 minuts, explicarà la història de la cascada i el procés de reconstrucció que s’ha dut a terme.
L’entrada al Museu de les Aigües aquest dissabte 13 d’abril tindrà un preu únic i especial de 8 €. Els descomptes i reduccions de tarifes proporcionals vigents actualment al Museu es mantindran. A més de la visita guiada a la cascada de Gaudí, l’entrada permetrà realitzar també la visita a l’exposició permanent i al jardí, ampliat i fins ara tancat al públic (durada 1 hora), a les 11 h (castellà) i 12 h (català).
Totes les visites guiades que es facin fora dels horaris proposats dissabte tindran un preu de 16 €, tarifa general de visita i entrada a la cascada a partir del dia 13 (serà imprescindible fer reserva prèvia).
Els horaris habituals de les visites guiades a la cascada a partir del dia 13 seran els següents:
Els grups de les visites seran de 30 persones i es poden fer reserves prèvies al correu: museudelesaigues@agbar.es .
Una reconstrucció fidedigna i sostenible
La reconstrucció de la cascada és fidedigna a l’original, perquè manté les mateixes dimensions de quan va ser construïda, i està realitzada a partir de les mateixes tècniques i materials utilitzats originalment durant el seu procés de construcció al jardí de Casa Vicens. Feta a partir de 27.000 maons i 3.000 rajoles, la cascada té un arc parabòlic sobre el qual hi ha un pas interior. A dalt dels dos pilars situats en cada extrem, hi ha els dipòsits que permeten que l’aigua brolli, recreant els efectes naturals ideats per l’arquitecte. La construcció s’ha dut a terme en sis mesos, temps rècord tenint en compte la complexitat del projecte, on no hi ha cap element estàndard.
Per a dur a terme aquesta tasca, es van localitzar fotografies i els plànols originals de la cascada que va projectar Gaudí per a Casa Vicens. De fet, la cascada és una de les anomenades obres de “Gaudí invisible”, perquè tot i haver estat enderrocada, se n’ha pogut fer la reconstrucció, gràcies a les noves possibilitats que dona la informàtica. A partir de tot el material recopilat, s’ha dut a terme un treball previ i minuciós de reconstrucció digital. Daniel Giralt-Miracle, historiador i crític especialista en Gaudí, ha sigut el responsable del projecte.
La iniciativa, a més, té en compte criteris de sostenibilitat. Incorpora un circuit tancat d’aigua que n’evita el malbaratament i, així, l’aigua que brolla de l’arc és permanentment reciclada.
Pla de renovació de l’oferta museística del recinte
La reconstrucció de la font s’emmarca dins del pla de renovació de l’oferta museística del recinte, de més de 23.000 metres quadrats i en el compromís de la Fundació Agbar amb el coneixement i la divulgació del patrimoni de l’aigua.
La reproducció de la cascada formarà part del projecte de condicionament, senyalització i interpretació del jardí que el Museu està treballant amb l’objectiu d’integrar-lo en el contingut museogràfic. De fet, serà l’estrella de tot un seguit de fonts d’interès patrimonial que se situaran a l’aire lliure i dins un entorn enjardinat a l’estil industrial de la dècada dels 30.
La cascada de Gaudí contribueix a fomentar encara més la singularitat d’un Museu, que es troba dins d’un recinte ric en patrimoni industrial modernista obra d’Amargós i Samaranch, i conviu amb una central de bombeig en funcionament, responsable d’impulsar el 50% d’aigua que es consumeix a Barcelona i la seva àrea metropolitana.
Sobre el Museu de les Aigües
La missió del Museu de les Aigües és conservar, posar en valor i interpretar el patrimoni industrial i arquitectònic de primer ordre que li ha estat llegat. Des d’aquesta voluntat, el Museu té l’objectiu de copsar i divulgar als diferents públics el coneixement de l’aigua com a substància i els valors ambientals i culturals associats, en pro d’una sensibilització per a un desenvolupament sostenible.. El Museu de les Aigües forma part de l’aposta que fa per l’educació i la cultura la Fundació Agbar. |