Nova edició del projecte educatiu TOT DANSA al Mercat de les Flors (1 de juny)

 

Nova edició del  projecte educatiu TOT DANSA al Mercat de les Flors

Hi participen alumnes i professors de 7 instituts de Barcelona

 totdansa2016-790x4902-790x490

TOT DANSA és un projecte educatiu dins el marc de les JORNADES JOVES DE CREACIÓ ARTÍSTICA, que impulsen conjuntament l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, el Mercat de les Flors i l’Institut del Teatre.

 

Durant aquesta edició es gaudirà d’un espectacle fruit del treball i la implicació de grups d’alumnat i professorat d’un total de set instituts de Barcelona, amb la col·laboració especial de l’Escola Municipal de Música de Sant Andreu, a través de la formació de vent, percussió i baix elèctric Bentocats. Enguany la proposta coreogràfica la dirigeix Ramón Baeza. Ha estat creada a través de mesos d’esforç, disciplina i entusiasme per part de totes les persones implicades. Un treball artístic i tècnic que es presenta a la Sala MAC del Mercat de les Flors.

 

TOT DANSA és un projecte educatiu que té com a objectiu principal fomentar i donar a conèixer la dansa contemporània com a eina formativa i educativa. Va dirigit a l’alumnat dels centres públics d’ensenyament secundari i de batxillerat de la ciutat de Barcelona. TOT DANSA proposa una experiència vital i humana mitjançant la pràctica artística. Els valors que es desprenen de la dansa donen l’excusa perfecta perquè el professorat acompanyi l’alumnat en la necessària desinhibició del moviment, controli la gestualitat dins d’un espai determinat i generi un treball de creació que requereix el compromís de tothom.

 

Des de principis d’any, el professorat de  diferents centres i amb especialitats curriculars diverses, guiats pel coreògraf principal i el seu equip col·laborador, ha acompanyat al grup d’alumnat implicat en un procés de formació i de creació que els ha permès endinsar-se en el coneixement i la pràctica del moviment, en definitiva en el món de la dansa. El professorat rep una formació especialitzada a l’Institut del Teatre; que transmet i guia el viatge amb l’alumnat que participa en el projecte, en els mateixos centres educatius. De la mà de l’equip professional, teixeixen moviment rere moviment, escena rere escena, per generar una coreografia única i conjunta que avui us mostrem al Mercat de les Flors, un espai de referència internacional de la dansa contemporània de la nostra ciutat. La complicitat entre les institucions que ho lideren, Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, Mercat de les Flors i l’Institut del Teatre, és la garantia de la seva qualitat artística i pedagògica.

 

Les característiques i la consolidació del projecte permeten poder comptar amb la col·laboració de les escoles municipals de música. La seva presència i la seva interpretació del repertori “en viu” fa que el projecte creixi i esdevingui un espectacle de primer ordre.

 

La proposta

La proposta del coreògraf Ramon Baeza parteix de l’expressivitat pròpia del flamenc, que fa connectar amb sentiments i emocions, que aboca a través de la dansa i també d’un treball rítmic i musical que també li és propi. Tracta d’oferir l’oportunitat als joves i al professorat d’experimentar en primera persona la forma de viure la dansa i el ritme des del llenguatge singular del creador. Tracten de fer-los connectar amb les seves capacitats expressives i creatives indivisualment i en grup, buscant sinèrgies i formes de compartir, creant ritmes comuns que els facin vibrar.

 

Ramón Baeza, el coreògraf

Ramón Baeza (1963) es va formar com a ballarí de dansa contemporània a París, Barcelona i Nova York. El 1993, juntament amb Montse Sánchez, coreògrafa ballarina de flamenc, van decidir unir els seus esforços i la seva experiència per crear un nou llenguatge coreogràfic, pioner en aquell moment, en què la dansa espanyola i el flamenc i la dansa contemporània fossin protagonistes per igual. La recerca de nous registres i de noves formes va ser, i segueix sent, el segell d’identitat de la companyia que la Montse i el Ramon van decidir crear, Increpación Danza. El seu treball es va veure recompensat ràpidament amb el primer espectacle de la companyia Increpación, que va guanyar el segon premi al Certamen Coreográfico de Danza Española y flamenco de Madrid, el 1993. El 1995 va rebre el primer premi amb Wad Ras a la cinquena edició del mateix guardó. Increpación i Wad Ras van iniciar un camí que va portar la companyia a mostrar el seu treball a diversos teatres d’Espanya i Europa.

 

El treball d’investigació d’Increpación Danza ha estat sempre acompanyat de la voluntat dels seus creadors de connectar amb el públic. En els més de vint anys de trajectòria, Increpación Danza ha estrenat 15 espectacles que s’han presentat a 25 països d’arreu del món. Però la producció no ha estat l’únic focus d’atenció dels creadors de la companyia. Tant en Ramón com la Montse han mantingut la seva activitat pròpia, en el camp de la creació, col·laborant amb altres companyies nacionals i internacionals, impartint cursos, tallers i conferències a diversos festivals, escoles i centres d’arreu.

 

Direcció general del projecte

Institut d’Educació de Barcelona, Mercat de les Flors, Institut del Teatre

Direcció Artística

Coreografia Ramón Baeza

Formadors Maxime Iannarelli, Natalie Labiano, Montse Sánchez

Instituts Participants: INS Barcelona Congrés, INS Doctor Puigvert, INS Infanta Isabel d’Aragó, INS Joan Salvat-Papasseit, INS Lluís Domènech i Montaner, INS Menéndez Pelayo, INS Turó de Roquetes.

Hi col·labora: Escola Municipal de música (Director,  Joan Vayreda)