Nadala 2013, Eulàlia Valldosera (del 30 de novembre al 12 de gener 2014) Fundació Joan Miró

0654

Nadala 2013
Eulàlia Valldosera

La Fundació Joan Miró presenta la Nadala del 2013, Economia de l’atzar diví, una intervenció d’Eulàlia Valldosera creada amb objectes trobats.

La Nadala d’Eulàlia Valldosera consisteix en el trasllat al context museístic d’una sèrie de parades ambulants que acumulen objectes venuts habitualment als marges dels mercats. La intervenció es pot visitar del 30 de novembre de 2013 al 12 de gener de 2014 al Pati de l’o

Eulàlia Valldosera presenta una instal·lació que, tal com descriu ella mateixa, «qüestiona el flux econòmic actual, partint de la idea de reinvertir els costos de producció de l’obra d’art». Després de visitar alguns mercats, l’artista ha comprat diversos conjunts d’objectes que es venen en parades clandestines i que sovint contenen elements provinents de les escombraries. Valldosera instal·la aquestes parades al Pati de l’olivera de la Fundació, repartint-les per tot el perímetre.

Amb aquesta instal·lació l’artista vol retre homenatge als assemblages de Joan Miró. Amb ell comparteix l’ús de l’objecte quotidià com a element discursiu i com a resultat de l’atzar. Per donar títol a la seva intervenció, Valldosera recorre a una frase de Miró: «Servir-me de les coses trobades pel diví atzar, ferros, pedres, etc., com em serveixo d’un signe esquemàtic dibuixat per atzar sobre el paper o d’un accident ocorregut també per atzar. És sols això, aquesta guspira màgica, lo que conta en l’art».[1]

Segons Eulàlia Valldosera, la Nadala «és un homenatge a Miró i alhora una interrogació sobre el control de l’espai públic». Amb la reconstrucció de les parades al Pati de l’olivera, «desapareix el paper de l’artista com a productor de formes i es transforma en un rol de gestor d’experiència».

En una pantalla situada a l’entrada del Pati de l’olivera es projecten fotografies de Valldosera on es mostren algunes d’aquestes parades clandestines en el seu context i imatges del procés de compra de les parades ambulants que formen part de la instal·lació. A petició de l’artista, les persianes que separen la botiga del Pati de l’olivera estaran pujades mentre duri la instal·lació, de manera que la botiga i l’obra només quedaran separades pel vidre.

[1]Joan Miró. Anotacions de treball (1941-1942). Fundació Joan Miró, Barcelona (FJM 4429a). livera de la Fundació.