Torna la cita anual amb el millor cinema italià collita d’aquest 2017 i que encara no s’ha estrenat en cinemes al nostre país.
Entre el 15 i el 19 de desembre se celebra als Cines Verdi la sisena edició de la MCIB, la Mostra de Cinema Italià de Barcelona.
Enguany la Secció Oficial la conformen 8 films:
Amori che non sanno stare al mondo de Francesca Comencini; Il contagio de Matteo Botrugno i Daniele Coluccini; Il cratere de Silvia Luzi i Luca Bellino; Dove cadono le ombre de Valentina Pedicini (que en la passada edició va guanyar el Premi al Millor Curtmetratge i que ara presenta el seu primer llargmetratge); Easy d’Andrea Magnani; L’equilibrio de Vincenzo Marra; Fortunata de Sergio Castellitto i el film d’animació Gatta Cenerentolad’Alessandro Rak, Ivan Cappiello, Marino Guarnieri i Dario Sansone.
Les projeccions especials són Ammore e malavita d’Antonio i Marco Manetti (Premi CSCI d’Honor) i Moglie e marito de Simone Godano.
El repte de la MCIB és el de convertir Barcelona en una plataforma privilegiada per a la difusió del millor cinema italià a Espanya. L’entrada a les sessions és gratuïta, però amb aforament limitat.
Proposa una fórmula única en el panorama cinematogràfic, degut a què les pel·lícules que s’hi projecten representen una selecció del millor cinema italià que ha passat per grans festivals de cinema com ara Berlín, Cannes, Locarno, Venècia, Tokio i Toronto, entre d’altres i que encara no han estat estrenades al nostre país.
Enguany la meitat dels films de la MCIB seran pre-estrenes ja que tenen distribució a Espanya i es podran veure als cinemes durant el 2018. La MCIB també aposta per portar a tots els directors i/o actors principals de les pel·lícules per tal que les puguin presentar personalment al públic de Barcelona, fet que fa que la mostra sigui molt més especial i singular.
La Mostra de Cinema Italià de Barcelona – MCIB, que tindrà lloc del 15 al 19 de desembre als Cines Verdi de Barcelona, dóna a conèixer la programació de la seva sisena edició. Com cada any l’entrada a les projeccions de la MCIB és gratuita, amb aforament limitat.
La Secció Oficial la conformen 8 films: Amori che non sanno stare al mondo de Francesca Comencini (distribuïdora Cinemaran); Il contagio de Matteo Botrugno i Daniele Coluccini; Il cratere de Silvia Luzi i Luca Bellino; Dove cadono le ombre de Valentina Pedicini (distribuïdora Cinemaran); Easyd’Andrea Magnani; L’equilibriode Vincenzo Marra; Fortunata de Sergio Castellitto (distribuïdora Savor) i el film d’animació Gatta Cenerentola d’Alessandro Rak, Ivan Cappiello, Marino Guarnieri i Dario Sansone.
Els curtmetratges presents en l’edició d’enguany i que opten al Premi CSCI al Millor Curtmetratge són els curts que han format part de SIC@SIC, un projecte dut a terme entre la 32aSettimana Internazionale della Critica (SIC), secció paral·lela de la 74a Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica della Biennale di Venezia i l’Istituto Luce Cinecittà, amb l’objectiu de promoure als joves autors italians. Els set curts seleccionats són: Adavede d’Alain Parroni; Dues de Ricardo Giacconi; Les fantômes de la veille de Manuel Billi; El legionari de Hleb Papou; MaLaMènti de Francesco Di Leva; Piccole italiane de Letizia Lamartire i Les visites d’Elio Di Pace.
Les projeccions especials d’aquesta edició de la MCIB són Ammore e malavita d’Antonio i Marco Manetti (Premi CSCI d’Honor) i Moglie e marito de Simone Godano (distribuïdora Selectavision).
Les pel·lícules programades en aquesta sisena edició de la MCIB vénen avalades per premis a grans festivals. Ammore e malavitad’Antonio i Marco Manetti ha guanyat el Premi Francesco Pasinetti a la 74a Biennale di Venezia; Dove cadono le ombre de Valentina Pedicini ha guanyat el Premi del Públic a Annecy Cinema Italien 2017; Easy d’Andrea Magnani va rebre el Gran Premi del Jurat a Annecy Cinema Italien 2017; a Fortunata de Sergio Castellitto, que es distribuirà a més de 20 països, l’actriu Jasmine Trinca va guanyar el Premi a la Millor Actriu al Festival de Cannes 2017 (secció Un Certain Regard); Il Cratere de Silvia Luzi i Luca Bellino que va guanyar el Premi del Jurat en el 30è Festival Internacional de Cinema de Tokio i el film d’animació Gatta Cenerentola va guanyar el Premi Open Award, Mouse d’Argento a la Biennale di Venezia 2017 (secció Orizzonti).
SECCIÓ OFICIAL Amori che non sanno stare al mondo (Amors que no saben estar al món) de Francesca Comencini. Amb Lucia Mascino, Thomas Trabacchi, Carlotta Natoli, Valentina Bellè, Camilla Semino Favro, Filippo Dini i Iaia Forte.
La Clàudia (Lucia Mascino) i en Flavio (Thomas Trabacchi) s’han estimat, durant temps i amb molta passió. Després tot ha acabat i per ella no ha estat fàcil. Després de tants anys el seu és un món a la deriva, com una illa. Ell té dins la fúria de seguir endavant, tornar a terra, ella no voldria oblidar mai. Una comèdia sentimental que explica amb ironia i gran lucidesa una història d’amor que no sap estar al món, la manera amb la qual les dones n’enfronten la fi, i un nou inici.
Il contagio (El contagi) de Matteo Botrugno i Daniele Coluccini amb Vinicio Marchioni, Anna Foglietta, Maurizio Tesei, Giulia Bevilacqua, Vincenzo Salemme, Daniele Parisi, Michele Botrugno, Alessandra Costanzo, Lucianna De Falco, Carmen Giardina, Fabio Gomiero, Nuccio Siano, Flonja Kodhel i Loris De Luna.
En un edifici d’un barri rural s’agiten inquietes les vides d’en Marcello i la Chiara, d’en Mauro i la Simona i del boss del barri en Carmine. En aquest escenari d’humanitat mutable, perennement suspesa entre el tràgic i el còmic, s’hi afegeix a més a més el professor Walter, escriptor d’extracció burgesa, qui des de fa temps té una relació amb en Marcello, un ex culturista de sexualitat incerta. En Mauro, un fred i ambiciós traficant, sembla l’únic que sent la necessitat d’un canvi. Els poders corruptes irrompen en un angle de la perifèria. Criminals, especuladors, constructors sense escrúpols: un lúcid fresc de la Roma contemporània.
Il cratere (El cràter) de Silvia Luzi i Luca Bellino amb Rosario Caroccia i Sharon Caroccia.
El cràter és terra de vençuts, espai indistint, soroll constant. En Rosario és un venedor ambulant, un gitano de les festes de poble que regala peluixos a qui treu un número guanyador. La guerra que ha declarat al futur i a la seva sort té el cos immadur i la indolència dels tretze anys. La Sharon és bella i sap cantar. I en aquest brou de cultiu de tripijocs i vida infame ella és l’arma per provar de sobreviure. Però l’èxit es fa obsessió, el talent condemna. El cràter és una faula d’estil Disney a l’inrevés.
Dove cadono le ombre (A on cauen les ombres) de Valentina Pedicini amb Federica Rosellini, Elena Cotta, Josafat Vagni, Lucrezia Guidone, Alessandro Bressanello, Raffaella Panichi, Alberto Cracco, Pietro Biondi, Laura Mazzi, Danila Di Simio, Elena De Luca, Federico Martini, Federico Tocci i Ugo Innamorati.
L’Anna i en Hans, una infermera i el seu assistent d’una vella residència per ancians, són dues ànimes “d’infants” recloses en cossos d’adults. Atrapats en el temps i en l’espai, es mouen entre les estàncies i els jardins d’allò que era un ex orfenat, com si es consumís tota la vida, de la infància fins a la mort; com si no hi hagués lloc més acollidor al món que allò que els ha vist presoners a la infància. Del passat reapareix la Gertrud, una vella senyora de maneres gentils. Tot sembla precipitar-se, la cinta de l’horror sembla rebobinar-se. El mal és blanc, com la brusa de la Gertrud, com les parets de l’ala oest, la zona de les tortures. La residència perd per tant els contorns actuals i torna a ser allò que era, refugi cruel per a nens yeniches robats de les seves famílies, temple d’un projecte d’eugenèsia conduït per la Gertrud. L’Anna, esclava d’aquell lloc i d’una infància dolorosa que no acaba mai, reprèn amb força la recerca de la Franziska, l’amiga estimada de tota una vida de qui ha perdut les pistes fa molt temps i que busca en qualsevol lloc i sense parar. Inspirat en una història real, en set-centes històries reals.
Easy d’Andrea Magnani amb Nicola Nocella, Ostap Stupka, Veronika Shostak, Libero De Rienzo, Barbara Bouchet, Lorenzo Acquaviva, Nadia Magnani, Orest Garda, Katerina Kosenko, Beso Moistsrapishvili, Orest Syrvatka, Volodimir Kuchma i Nina Naboka.
L’Isidoro, coneguts per tots com a Easy, està sol, amb molts quilos de més i deprimit. La seva carrera de jove pilot de go-kart ha estat interrompuda quan ha començat a guanyar pes, arribant a no aconseguir més entrar a l’habitacle del cotxe. I per ara aquí ho tenim: ha tornat a viure amb la seva mare, dorm a la mateixa petita habitació que quan era petit, i passa la jornada mirant la televisió i menjant aliments dietètics. Un dia, el germà més petit, home fascinant i d’èxit, li ofereix un petit, senzill, treball: transportar un taüt d’un paleta ucraïnès, des d’Itàlia fins a un petit poble dels Carpats, a Ucraïna. Però tres dies de viatge en una terra desconeguda poden ser més difícils del que un es pot esperar…
L’equilibrio (L’equilibri) de Vincenzo Marra amb Mimmo Borrelli, Astrid Meloni, Paolo Sassanelli, Roberto Del Gaudio, Francesca Zazzera, Giuseppe D’Ambrosio, Lucio Giannetti, Vincenza Modica i Autilia Ranieri.
En Giuseppe, un sacerdot de la Campania que ha estat missioner a Àfrica, duu a terme la seva tasca en una petita diòcesi de Roma. En crisi amb la seva Fe, demana al Bisbe que el traslladi a un municipi de la seva terra, i així és com arriba a un petit poble de l’àrea napolitana. En Giuseppe ocuparà el lloc del capellà de la zona, Don Antonio, un home de gran carisma i de magnífica eloqüència, escoltat i respectat per tots perquè lidera una batalla contra els soterraments il·legals de residus tòxics. Don Antonio està a punt de ser traslladat a Roma per mèrits propis.
Abans de marxar, Don Antonio introdueix en Giuseppe a la dura realitat del barri. Una vegada que queda sol, el sacerdot se sent obligat a ajudar de totes maneres a la comunitat, fins que descobrirà la veritable i incòmoda realitat d’aquell lloc. En Giuseppe decideix seguir el seu camí espiritual sense por però, malgrat la seva gran tenacitat i el seu coratge, es trobarà amb una realitat molt dura que l’arreconarà. Una història commovedora que parla d’humanitat i de la força de defensar la pròpia fe davant el dolor.
Fortunata de Sergio Castellitto amb Jasmine Trinca, Stefano Accorsi, Alessandro Borghi, Federica Sabatini, Hanna Schygulla, Edoardo Pesce, Emanuela Aurizi, Rosa Diletta Rossi i Liliana Fiorelli.
La Fortunata té una vida angoixant, una nena de vuit anys i un matrimoni fallit a les espatlles. Fa de perruquera a domicili, surt de la perifèria a on viu, travessa la ciutat, entra en les cases benestants i tenyeix els cabells de les dones. La Fortunata combat quotidianament amb determinació per aconseguir el seu somni: obrir una perruqueria desafiant el seu destí, en l’intent d’emancipar-se i conquerir la seva independència i el dret a la felicitat. La Fortunata sap que per arribar fins al fons dels propis somnis fa falta ser ferma: ha pensat en tot, està preparada per tot, però no ha considerat la variable de l’amor, l’única força subversiva capaç de fer perdre tota certesa. També perquè, potser per primera vegada, algú la mira per la dona que és i l’estima de veritat.
Gatta cenerentola d’Alessandro Rak, Ivan Cappiello, Marino Guarnieri i Dario Sansoneamb Massimiliano Gallo, Maria Pia Calzone, Alessandro Gassmann, Mariano Rigillo i Renato Carpentieri.
La Cenerentola ha crescut a l’interior de la Megaride, un enorme vaixell atracat al port de Nàpols de més de 15 anys. El seu pare, ric armador de la nau i científic, ha mort enduent-se amb ell a la tomba els secrets tecnològics de la nau i el somni d’un renaixement del port. La petita viu des de llavors a l’ombra de la temible madrastra i de les seves pèrfides sis filles. La ciutat està bolcada ara en la deterioració, i deposita les seves poques esperances en Salvatore Lo Giusto, anomenat el Rei, un ambiciós traficant de droga que, d’acord amb la madrastra, explota l’herència de la Cenerentola sense que ella se n’assabenti per fer del port de Nàpols una capital del reciclatge. La nau, infestada dels fantasmes-hologrames d’una tecnologia i d’una història oblidades, serà el teatre de la trama i posarà a escena la trobada històrica entre la misèria de les ambicions del present i la nobilitat dels ideals del passat. El futur de la petita Cenerentola i de la pobra ciutat de Nàpols són lligats a un mateix, finíssim, fil.
PROJECCIONS ESPECIALS Ammore e malavita (Amors i mala vida) d’Antonio Manetti i Marco Manetti (Premi CSCI d’Honor)
Amb Giampaolo Morelli, Serena Rossi, Claudia Gerini, Carlo Buccirosso, Raiz, Franco Ricciardi, Antonio Buonomo, Rosalia Porcaro, Antonio Fiorillo, Lucianna De Falco, Graziella Marina, Andrea D’Alessio, Pino Mauro i Antonino Iuorio.
Nàpols. En Ciro (Giampanolo Morelli) és un temut assassí. Juntament amb la Rosario (Raiz) és un dels temuts “tigres” al servei de Don Vicenzo (Carlo Buccirosso), “el rei del peix”, i de la seva dona, la Senyora Maria (Claudia Gerini). La Fatima (Serena Rossi) és una somiadora, una jove infermera. Dos móns que en aparença són distants, però que estan destinats a trobar-se, de nou. Una nit la Fatima està en el lloc equivocat en el moment equivocat. A en Ciro li donen l’encàrrec de deslliurar-se d’aquella noia que ha vist massa coses. Però les coses no van com el previst. Els dos es troben cara a cara, es reconeixen i redescobreixen, l’un en l’altra, l’amor mai oblidat de la seva adolescència.
Per en Ciro només hi ha una solució: trair Don Vicenzo i la Senyora Maria i matar qui els vol assassinar. Ningú pot acabar amb l’amor. Comença així una lluita sense quarter entre els esplèndids escenaris dels carrerons de Nàpols i el mar del golf. Entre música i acció, amor i bales.
Moglie e marito (Dona i marit)de Simone Godano.
Amb Pierfrancesco Favino, Kasia Smutniak, Valerio Aprea, Gaetano Bruno, Paola Calliari, Francesca Agostini, Marta Gastini, Flavio Furno i Sebastian Dimulescu.Sofia (Kasia Smutniak) i Andrea (Pierfrancesco Favino) fan bona parella o, més bé, ho feien. Casats des de fa deu anys, en plena crisi, pensen en el divorci. Tot i així, arrel d’un experiment científic d’Andrea, es troben de sobte un en el cos de l’altre. Literalment. Andrea és Sofia i Sofia és Andrea. Sense altra elecció que viure l’un la vida i el dia a dia de l’altre. Ella en les sabates d’ell, excel·lent neurocirugià que porta a terme experiments amb el cervell humà; ell en les sabates d’ella, ambiciosa presentadora de televisió en auge.
Una comèdia mordaç i rocambolesca que narra l’increïble i sorprenent viatge que Sofia i Andrea es veuran obligats a fer per la vida de la seva parella; una experiència que els canviarà per sempre fent-los retrobar aquell sentit d’empatia recíproca i verdadera connexió, indispensable per estimar a algú de debó.
MOSTRA DE CINEMA ITALIÀ DE BARCELONA – MCIB
L’objectiu de la MCIB és el de convertir Barcelona en una plataforma privilegiada per a la difusió del millor cinema italià a Espanya. Un Festival de Festivals que reuneix, en un únic esdeveniment, les millors pel·lícules italianes del 2017, que encara no han tingut estrena comercial a Espanya i què, en la seva majoria, s’estarien estrenant per aquestes dates a Itàlia.
Totes les pel·lícules que es podran veure a la MCIB estaran presentades pels propis directors i actors convidats, amb la voluntat d’apropar al públic barceloní el cinema italià més actual.