L’ou com balla arriba amb la festa del Corpus (del 26 al 28 de maig)

L’ou com balla arriba amb la festa del Corpus

Diversos espais de la ciutat ho celebren amb una jornada de portes obertes

loucomballa

 

 

 

 

 

 

Es tracta d’una de les tradicions més antigues de la nostra ciutat, que se celebra des de fa més de cinc segles, sempre pels volts del dia del Corpus. Es tracta de l’ou com balla, que sembla que va tenir lloc per primer cop a la catedral de Barcelona l’any 1440, la primera referència coneguda d’aquesta festa.

La celebració es revesteix de senzillesa, una font, flors i el tradicional ou que balla impulsat per l’aigua, referències simbòliques de fecunditat i regeneració característiques de l’estació primaveral. També, quan fem referència a l’origen de la tradició, cal tenir presents les similituds entre l’ou com balla i els jocs d’aigua típicament musulmans en els brolladors dels tradicionals patis interiors, decoracions que consistien a fer gronxar una pilota sobre el raig d’aigua.

Aquest any el Corpus se celebra el 26 i el 28 de juny a un total de 26 edificis. Els espais més tradicionals per veure l’ou com balla són el claustre de la catedral, els jardins del Museu Frederic Marès, la Casa de l’Ardiaca, el claustre de Santa Anna, el claustre de la basílica de la Puríssima Concepció, la parròquia de Sant Jeroni de Montbau, l’Acadèmia de les Bones Lletres, el Palau del Lloctinent, els jardins de l’Ateneu Barcelonès, el claustre del monestir de Pedralbes o el Taller Escola Sant Camil. Molts d’aquests espais celebren jornades de portes obertes coincidint amb la festivitat, per la qual cosa es pot aprofitar el dia del Corpus per descobrir-los. Podeu trobar la llista completa de llocs on trobar l’ou com balla a l’enllaç de sota.

L’ou com balla
Data: entre el 26 i el 28 de maig.
Espai: diferents espais de la ciutat.
Preu: gratuït.
Més informació al web Barcelona Cultura Popular.
Llista completa d’espais que celebren l’ou com balla.