L’Orquestra Simfònica del Vallès i Albert Guinovart presenten «De Gershwin a Guinovart» un viatge del jazz al món dels musicals1 i 2 de desembre

L’Orquestra Simfònica del Vallès i Albert Guinovart presenten «De Gershwin a Guinovart» un viatge del jazz al món dels musicals.
16eee8cd-0d98-4938-b81e-b569ed92a10a
El proper cap de setmana, 1 i 2 de desembre, l’Orquestra Simfònica del Vallès presenta «De Gershwin a Guinovart», dins el cicle Simfònics al Palau i Simfònics a Sabadell de la mà del pianista i compositor Albert Guinovart, que ens oferirà un passeig musical del jazz de George Gershwin fins les melodies dels musicals més populars del compositor català.

El concert, dirigit per James Ross, comptarà amb la participació dels cantants Toni Viñals i Ana San Martín que ens interpretaran un repertori de cançons dels musicals de Guinovart, compositor resident al Palau aquesta temporada. Els concerts se celebren a La Faràndula de Sabadell el divendres 1 de desembre a les 20.30h i el dissabte 2 al Palau de la Música Catalana.

«L’originalitat no és un valor musical». Aquesta original frase d’Albert Guinovart resumeix una manera de fer que no oblida que la música ha de tenir uns músics que la interpreten i uns oients que en gaudeixen. Després d’interpretar el Concert per a piano i orquestra en Fa major, de G. Gershwin i la suite My Fair Lady de F. Loewe, la segona part de la vetllada farà un repàs pels musicals més emblemàtics i populars del músic català: Mar i Cel, Scaramouche, Flor de Nit, Gaudí, Paradís

Gershwin i Guinovart comparteixen dues passions: el piano i la composició. Mentre Gershwin el situem als inicis del segle XX i en una manera de fer música molt lliure i personal, plena d’influències sonores d’aquell Nova York dels anys vint i del jazz que començava a néixer; Guinovart representa el segle XXI, cent anys després, la mateixa fusió entre intèrpret i creador que destil·la ritme i melodia conjugant la forma clàssica amb l’esperit popular per donar una obra que fa vibrar a qui l’escolta.

De Gershwin, sentirem en mans de Guinovart el seu conegut Concert per a piano en Fa major. Després del popular Rhapsody in Blue -que Woody Allen va portar al cinema amb aquell glissando del clarinet arribant al capdamunt de l’Empire State- el director Walter Damrosch, va encarregar a George Gershwin que fes un altre concert, que estrenaria el mateix compositor el 3 de desembre del 1925 amb Damrosch i la New York Symphony Orchestra. De fet, després de l’inici amb l’espetec de les timbales i el vent, els primers compassos del piano ja ens transporta a l’atmosfera d’aquella ciutat, moderna i alhora romàntica, que balla a ritme de Charleston. El segon temps té el color nocturn de la trompeta, que sona llangorosa plena d’elements jazzístics, i en la presència del piano hi ha ressons extasiants del segon concert de Rachmàninov. Al tercer moviment, el piano irromp amb notes incisives, subratllat per la percussió i el vent en una mena de fanfara que la corda porta cap a la melodia fins a esclatar en un final esplendorós, com d’un gran musical de Broadway.

Des que Albert Guinovart es va revelar amb Mar i Cel el 1987, el musical sobre l’obra d’Àngel Guimerà que va adaptar Xavier Bru de Sala i que Dagoll Dagom ha portat en diverses ocasions a l’escenari amb èxit renovat de públic. “L’himne dels pirates” o la cançó “Per què he plorat” formen part de les melodies més populars que s’hagin produït en els últims trenta anys al nostre país. Les sentirem juntament amb d’altres moments estel·lars del Guinovart escènic, com també han estat Flor de nitGaudí, Paradís, Arrebato o, més recentment, Scaramouche.

Extracte del programa de mà escrit per Mònica Pagès, periodista en música clàssica
De Gershwin a Guinovart
I Part

My Fair Lady, de F. Loewe (1901-1988)

Concert en Fa major per a piano i orquestra, de G. Gershwin (1898-1937)
I. Allegro
II. Adagio – Andante con moto
III. Allegro agitato

II Part

Albert Guinovart (1962)

Scaramouche
Himne del poble
I si fos possible?
Scaramouche

Paradís
Tu sí que sí

Gaudí
Chercher l’amour
He somiat
Barcelona/Requiem

Flor de nit
La carta
Al sud del Paral·lel

Arrebato

Mar i Cel
Cançó d’Osman
Himne dels Pirates
Per què he plorat?

Durada aproximada: 1 h i 30 min.