‘LICEU A LA FRESCA’ ARRIBA A 121 MUNICIPIS DE CATALUNYA I MENORCA AMB ‘LA BOHÈME’
Aquest projecte, que compta amb la col·laboració de TV3/C33, ha reunit avui al Liceu a 41 alcaldes, 5 tinents d’alcaldes, 26 regidors de cultura de 77 municipis, participants en la iniciativa, entre d´altres.
El projecte ‘Liceu al Territori’, iniciat la temporada 2014/15, ha mobilitzat 1.874 persones de 31 poblacions que han assistit al Liceu a una representació d’òpera a partir de les conferències gratuïtes, accessibles i disteses
‘Liceu a la Fresca’, iniciativa catalitzadora de ‘Liceu al Territori’, compta amb 4 emplaçaments de retransmissió a Barcelona el 8 de juliol: Arc de Triomf , Palau Robert, Filmoteca i Centre Cívic Sant Martí
El proper 8 de juliol a les 22h, 121 municipis de Catalunya i Menorca retransmetran en directe La bohème de Puccini a espais públics i a la fresca. TV3 col·labora en aquesta iniciativa que promou i potencia la cultura, amb la clara vocació de difondre l’activitat operística i musical a tot Catalunya, sota el projecte de territori del Liceu.
Liceu al Territori és un projecte iniciat l’abril del 2015 que està potenciant l’assistència de nous públics al Teatre a través d’iniciatives al territori català que clouen la temporada amb una valoració molt positiva. En el seu primer any de desenvolupament, aquest pla, ha portat a 1.874 persones de 31 poblacions al Liceu, a través de conferències gratuïtes que s’imparteixen a poblacions de tot Catalunya per petició d’associacions culturals o institucions. El Liceu va al territori amb l’objectiu d’ajudar al públic a desprendre’s de concepcions preconcebudes sobre l’òpera, i els anima, a través d’aquestes xerrades amenes, accessibles i disteses, a gaudir de la màgia de l’òpera a través de títols accessibles. Liceu al Territori també treballa perquè un gran nombre de ciutadans assisteixin, com a mínim una vegada, al Gran Teatre, per seguir construint el Liceu de Tots .
El catalitzador del Liceu al Territori és Liceu a la Fresca. Una activitat que mobilitza a desenes de poblacions amb una única finalitat: la cultura operística. Enguany, hi haurà 124 localitzacions des d’on es podrà veure La bohème, quatre d’aquestes es centralitzen a Barcelona: l’Arc de Triomf -Ciutat Vella/St. Pere-, que serà el punt neuràlgic de la vetllada des d’on els presentadors retransmetran l’òpera de Puccini, Palau Robert –Eixample-, Plaça Salvador Seguí (Filmoteca) –Ciutat Vella/Raval- i Centre Cívic Sant Martí. Els 121 punts restants es distribueixen per 36 comarques de Catalunya i Menorca, que ha pogut participar en el projecte gràcies a la recuperació del senyal de TV3 el passat 2015.
La temporada passada, el Liceu va reformular l’activitat Liceu a la Platja -després de 2 anys sense activitat- a Liceu a la Fresca, un projecte de difusió cultural a tot el territori a cavall entre el projecte audiovisual i el pla de territori. El gran interès pel Liceu a la Fresca la temporada passada amb un pla pilot que va portar La traviata a 13 poblacions de Catalunya, ha permès veure que aquest era un model d’èxit que enguany ha maximitzat la seva repercussió en tot el territori català i ha permès també que Menorca, on s’emplaça el teatre operístic més antic de tota Espanya (Teatre Principal de Mahó), pugui gaudir d’aquest projecte en ple creixement, amb un emplaçament a la població d’Alaior.
Televisió de Catalunya s’uneix a la proposta i col·labora amb el projecte cedint el senyal a tots els municipis. A més, el canal 33 emetrà el mateix vespre la representació de La bohème des de l’espai habilitat a la l’Arc de Triomf (Passeig Lluís Companys), amb la presentació de Carolina Rosich i Jofre Font, que ja van liderar l’emissió de la temporada passada. Aquest acord ja s’havia mantingut amb anterioritat i havia permès la difusió de grans produccions com Norma -2006/07-, el recital de Josep Carreras commemoratiu dels 50 anys del seu debut al Liceu -2007/08-, Turandot -2008/09-, Doña Francisquita -2009/10-, Carmen – 2010/11- i La traviata -2014/15-. La voluntat d’ambdues institucions és mantenir l’acord durant els propers anys i contribuir en la difusió operística.
L’enregistrament és en coproducció del Gran Teatre del Liceu amb la productora Jack Fébus i en col·laboració amb Mezzo. La gravació serà a 8 càmeres, totes ubicades a la sala del Teatre: 5 a platea, 1 braç entre l’amfiteatre i el segon pis, 1 al segon pis i 1 grua al prosceni dret, també del segon pis. El Liceu treballa per millorar la qualitat de l’enregistrament adaptant-se a les noves tecnologies i a nous models de càmeres que donen la possibilitat de noves experiències. En el cas de La bohème, es realitzarà una primera prova amb una càmera 360º per obtenir una experiència única de 4:30min que relata el seguiment d’un cantant d’òpera des de que arriba al teatre fins que acaba l’òpera. Aquesta gravació, que es durà a terme durant la funció del dia 6 de juliol, oferirà al públic una vivència única on podrà posar-se a la pell d’un dels cantants de La bohème. La gravació inclou el públic entrant al Teatre, escenes de backstage, el moment de sortir a escena amb la càmera oculta al final del primer acte i els aplaudiments, entre altres moments de l’experiència de viure l’òpera.
DECLARACIONS DE LA RODA DE PREMSA. Dilluns 4 de juliol.
Santi Vila, conseller de cultura de la Generalitat de Catalunya: “Aquest dia d’avui ens permet subratllar que estem a casa nostra, que el Liceu fa l’experiència de l’òpera propera i que s’engresca a generar nou públic”.
“És una iniciativa per a tothom, tinguin o no formació musical. És transversal, uneix orígens socials diferents, nivells d’estudis diferents i territoris diversos”.
Pilar Cugat, cap d’àrees de programes culturals de TV3: “Estem gratament sorpresos de l’acollida de la iniciativa. No puc imaginar-me com pot arribar a ser l’any vinent!”
“Gent que no està habituada a anar a l’òpera podrà gaudir d’un espectacle únic”
Roger Guasch, director general del Gran Teatre del Liceu: “El Liceu és vostre, és un equipament de Catalunya al servei de tothom. Cal crear una xarxa per arribar a tothom”
“Cal trencar la concepció elitista del Liceu, volem crear afició picant pedra, estructurant col·lectius i fent conferències”
“’Liceu a la fresca’ és un catalitzador de Liceu al Territori. Tots som Liceu”
Christina Scheppelmann, directora artística del Gran Teatre del Liceu: “L’òpera no és per a entesos, és per a tots”
“La nostra Bohème es podrà veure a Catalunya i a nivell internacional”
La col·laboració d’Amics del Liceu
La recent firma d’un nou conveni entre Amics del Liceu i el Teatre ha permès recaptar pel projecte Liceu a la Fresca 22.730€. Un total de 126 socis han recolzat aquesta iniciativa inclosa dins de territori. Aquest nou conveni ha permès iniciar una nova línia de col·laboració per tal d’incentivar les donacions entre el públic de Catalunya.
Amb aquest canvi de model, Amics del Liceu s’emmiralla amb altres associacions d’amics de teatres d’òpera a nivell europeu i internacional, la tasca essencial de les quals és donar suport econòmic a l’activitat de les seves institucions. Un model de col·laboració que ha demostrat ser tot un èxit entre les principals institucions culturals d’arreu del món.
El Liceu amb les Escoles de disseny
Els alumnes d’ELISAVA s’han implicat en aquesta nova edició de Liceu a la Fresca amb un exercici de quantificació i de reconeixement dels centenars de noms que fan possible l’òpera “La bohème” a través d’una instal·lació interactiva titulada “Clap for opera”.
Durant els dies previs a l’acte, els espectadors hauran tingut la possibilitat de col·laborar en aquesta iniciativa a través de les xarxes socials, facilitant el seu nom perquè també formi part del conjunt de noms propis que fan realitat una òpera. D’aquesta manera el Palau Robert col·labora amb el projecte social del Liceu per partida doble: d’una banda, retransmetent l’òpera de Puccini i de l’altra, acollint l’acció dels estudiants d’ELISAVA.
Sobre La bohème
La bohème de Puccini, una de les òperes veristes més cèlebres del món, es podrà veure al Liceu a la Fresca el 8 de juliol amb una producció de Jonathan Miller tradicionalista i plena de realisme que s’inspira en les fotografies de Brassaï i Cartier-Bresson de la dècada dels anys 30 del segle XX. Marc Piollet, que ens va seduir amb la direcció musical de la Carmen de Calixto Bieito la temporada 2010/11, dirigirà l’Orquestra del Liceu en una bohème que destaca per un repartiment excepcional: Eleonora Buratto en el paper de Mimì que debuta el rol al Liceu, Olga Kluchynska, guanyadora de l’edició 2015 del Concurs Tenor Viñas, com a Musetta. El grup de bohemis està encapçalat per Saimir Pirgu, que ja el vam poder veure a La bohème de la temporada 2011/12 com a Rodolfo i Gabriel Bermúdez completa el repartiment amb Marcello.
La història d’amor entre Rodolfo, el poeta, i la dolça Mimì, una veïna brodadora, marca el ritme de l’obra, que se situa al París de 1830, cent anys abans que l’aposta de Miller. Al Barri Llatí, un grup de bohemis, entre els quals es troba el protagonista, amb els seus companys Marcello, Schaunard i Colline, conviuen en una mansarda amb el fred i la fam, sense poder pagar el lloguer. El contrapunt a la parella protagonista, que es debat entre la gelosia i la por a la malaltia de la noia, són la parella Marcello, pintor, i Musetta, una femme fatale que acaba ajudant Mimì en els moments difícils.