Les Nits d’Estiu converteixen CaixaForum Barcelona en escenari musical i teatral de luxe (cada dimecres, de l’1 de juliol al 26 d’agost de 2015) Caixa Forum

CaixaForum Barcelona
Cada dimecres, de l’1 de juliol al 26 d’agost de 2015

noches_de_verano_ca

 

 

 

 

 

 

Les Nits d’Estiu converteixen CaixaForum Barcelona en escenari musical i teatral de luxe

•L’Obra Social ”la Caixa” engega una renovada programació de les Nits d’Estiu que omplirà les vetllades dels dimecres a CaixaForum Barcelona de les millors propostes artístiques arribades d’arreu del món.

•L’espectacle que donarà el tret de sortida serà El musical participatiu, produït per l’Obra Social ”la Caixa” i que recupera les grans produccions de teatre musical dels últims temps a càrrec d’un cor participatiu format per més de 200 cantaires i les veus de Mariona Castillo i Jordi Vidal.

•La programació musical serà un dels principals atractius de l’estiu, amb les actuacions del senegalès Ablaye Cissoko, el saxofonista Dani Nel·lo o els conjunts Big Band Basket Beat Barcelona i Spanish Brass Luur Metalls.

•Les Nits d’Estiu tornen a apostar per un format multidisciplinari, amb nombroses activitats de dansa (Ens ballem?, Monòlit), teatre (Lampedusa beach, Escenes d’infants) i poesia (Sensualitats, Pablo Neruda viene volando, El dubte melòdic).

•No faltarà tampoc una altra de les principals apostes de l’Obra Social ”la Caixa” d’enguany, la música electrònica, que gràcies al programa DNIT s’ha fet un lloc privilegiat dins la programació del centre i que enguany durà noms destacats de la música experimental com Laurel Halo, Throwing Snow o Ripatti A/V show feat. Poemproducer.

L’Obra Social «la Caixa» presenta una nova edició de les Nits d’Estiu, la programació d’arts escèniques, música, i art multimèdia que cada estiu omple les vetllades dels dimecres a CaixaForum Barcelona de les més rellevants iniciatives artístiques arribades d’arreu del món.

Aquest any, la música serà la principal protagonista del programa, amb set concerts que faran de les nits a l’antiga seu de la fàbrica Casaramona una cita ineludible. En la programació, que es prolongarà durant tot el juliol i agost, no faltaran les propostes de dansa, teatre o poesia.

La programació musical s’iniciarà l’1 de juliol amb l’espectacle inaugural El musical participatiu, una producció pròpia de l’Obra Social ”la Caixa” que aquest any presenta una nova versió amb les produccions més emblemàtiques de Broadway dels últims temps gràcies a 200 cantaires i als artistes Mariona Castillo i Jordi Vidal.

Durant aquests dos mesos, el programa oferirà un total de set concerts que acostaran figures emblemàtiques de la música nacional i internacional com Dani Nel·lo, saxofonista que celebra els seus 30 anys sobre els escenaris, Spanish Brass Luur Metalls, que en fan 25 i ho celebren al Pati Anglès de CaixaForum Barcelona, Ablaye Cissoko, que fusiona el kora senegalès amb el so de la trompeta de jazz de Volker Goetze, o la contundència del rock i el hip hop sobre l’escenari de Big Band Basket Beat Barcelona.

El programa d’enguany compta amb una diversitat de disciplines artístiques que ens permetran gaudir d’una de les edicions més completes sens dubte, amb propostes com la que protagonitza l’actriu Mercè Sampierto (Sensualitats), la dansa contemporània de Toni Mira (Monòlit) o el swing d’Ens ballem?. I una important presència de les arts escèniques amb el formidable espectacle teatral Lampedusa beach o les lectures dramatitzades Pablo Neruda viene volando o El dubte melòdic, conduït per Xavi Lloses i Josep Pedrals. A més, CaixaForum Barcelona consolida el cicle Més que una visita, una línia de programació creada recentment i que pretén enriquir i renovar el concepte de “visita guiada” proposant interpretacions de l’exposició des d’altres disciplines.

Per a completar la programació, l’Obra Social ”la Caixa” prepara dues vetllades dedicades a una de les apostes fortes d’enguany del centre, la música electrònica, que gràcies al programa DNIT s’ha fet un lloc privilegiat en la oferta de música experimental de la ciutat i que enguany durà noms destacats de l’electrònica com Laurel Halo, Throwing Snow o Ripatti A/V show feat. Poemproducer.

 

CONCERTS

 

El musical participatiu. L’Obra Social ”la Caixa” presenta aquest espectacle de producció pròpia que fa un recorregut per les produccions de teatre musical de Broadway dels últims temps. Amb el títol El musical participatiu, aquest muntatge viatjarà pels llegats més recents del barri teatral novaiorquès. L’espectacle està dirigit per Òscar Peñarroya i Xavier Casan, i el protagonitzen Mariona Castillo i Jordi Vidal i, per descomptat, el cor participatiu.
Dimecres 1 i 8 de juliol, a les 20.00 i a les 22.00 h, al Pati Anglès

 

Laurel Halo i Throwing Snow. Laurel Halo és una de les figures clau per entendre la música electrònica contemporània. Des dels seus començaments s’ha mogut en la dualitat d’estils, un discurs que busca allunyar-se de l’encasellament musical. En aquest disc les bases rítmiques són brillants mentre les atmosferes es tornen més fosques i asfixiants. Amb un dels millors directes de l’escena, arribarà al DNIT presentant les seves últimes produccions.
A aquest concert el seguirà Throwing Snow, jove productor anglès resident a Londres que ha remesclat a noms imprescindibles de l’escena actual com Gold Panda o Eskmo i editat en segells com Ghostly International o Ninja Tune. La tardor passada va llançar al mercat «Mosaic» (Houndstooth 2014), que ha suposat el gran salt en la seva carrera i que presenta per primera vegada a Barcelona.
Dimecres 15 de juliol, a les 22.00 h, al Vestíbul

 

 

Ablaye Cissoko & Volker Goetze. CaixaForum Barcelona tindrà el plaer d’acollir una preciosa reunió entre el griot senegalès Ablaye Cissoko i Volker Goetze, músic de jazz alemany. En el seu segon àlbum Amanke Dionti, Cissoko arrenca les cordes del seu kora, canta amb delicadesa els somnis i les vides del seu poble, mentre que Goetze afegeix el seu delicat toc de la trompeta.
Dimecres 29 de juliol, a les 22.00 h, al Pati Anglès

 

 

Dani Nel·lo. Sax-o-rama. Dani Nel·lo ens presenta un nou repertori i nova formació a Sax-O-Rama. En l’any del seu 30 aniversari als escenaris, l’incansable i polifacètic Dani Nel·lo segueix fent que el seu directe sigui únic i diferent en cadascun dels seus concerts. En aquesta proposta segueix el seu viatge amb el seu inseparable saxo tenor i la seva missió constant: la d’expressar-se a través del seu instrument convertint a aquest en la seva veu i crear el seu propi llenguatge. Un llenguatge que segueix la tradició dels saxofonistes que van engendrar el rhytm & blues i el rock & roll i que van fer d’aquests gèneres un idioma musical que arribaria a tots els racons del planeta.
Dimecres 5 d’agost, a les 22.00 h, al Pati Anglès

 

 

Big Band Basket Beat Barcelona. Aprofitant la invitació de la 17a Fira Mediterrània de Manresa, David Sitges-Sardà i Josep Mª Aragay es troben amb el primer grup de joves que es va formar en Basket Beat a Barcelona i 9 músics per liderar una nova companyia professional. Un projecte artístic molt proper al rock i la cultura Hip-Hop. Música urbana que fusiona la poètica del moviment de les pilotes amb la seva contundència.
Dimecres 12 d’agost, a les 22.0 h, al Pati Anglès

 

Ripatti A/V show feat. Poemproducer AGF. Vladislav Delay, més conegut com a Sasu Ripatti, és una figura essencial dins la música experimental i de club actual. Ha treballat amb multitud d’àlies i projectes diferents des dels anys 90. Des del seu debut l’any 1997 ha mantingut una consistència creativa inigualable. És un artista que es reinventa regularment, portant la música electrònica per paisatges molt diferents. A CaixaForum podrem gaudir per primer cop a Barcelona del seu nou A/V xou com Ripatti, acompanyat en la part visual per Poemproducer AGF (Antye Greie-Ripatti). Aquest nou directe suposa el nou lloc de joc, on experimentar amb beats, footwork, vocals i ritmes de club.
 Dimecres 19 d’agost, a les 22.00 h, al Vestíbul

 

Spanish Brass Luur Metalls. Spanish Brass Luur Metalls és un dels quintets més dinàmics i consolidats del panorama musical espanyol i enguany celebren 25 anys sobre els escenaris. Aquest quintet de metalls fa un quart de segle i vol
celebrar-ho preparant un espectacle amb el millor del seu repertori. Músiques
plurals, “fetes a mida” o adaptades, brillants o tenues… amb les que Spanish Brass vol delectar l’espectador.
 Dimecres 26 d’agost, a les 22.00 h, al Pati Anglès

 

ARTS ESCÈNIQUES

Sensualitats. La seducció, les inesgotables formes del desig, el plaer dels sentits… conformen l’eix de l’espectacle Sensualitats, un espectacle poètic i musical amb l’actriu Mercè Sampietro, el compositor i instrumentista Eduard Iniesta i els textos de Joan Vinyoli, Vicent Andrés Estellés, Maria Mercè Marçal, Enric Casasses, Estel Solé, Josep Palau i Fabre, Gil de Biedma, Joan Brossa, Garcia Lorca i Joan Margarit, entre molts d’altres. Dirigit per Antonio Calvo, aquest és un espectacle íntim i proper, una construcció efímera d’estructures poètiques i d’harmonies sonores amb ressonàncies del Mediterrani, una petita casa de paraules i cançons davant del mar, per deixar-se seduir.
Dimecres 15 de juliol, a les 20.00 h, a l’Auditori

Ens ballem? Preparats per ballar sense descans? Preparats per disfrutar amb el swing més salvatge? Shakin’ All ens portarà a l’univers de la música vintage, un territori a la frontera entre el Jazz, el Blues, el Rock n’ Roll i el Gospel. Un concert ben divertit, amb els temes més moguts de Louis Jordan, Ray Charles, Fats Domino, Louis Prima…
Dimecres 22 de juliol, a les 20.00 h i a les 22.00 h, al Pati Anglès

Pablo Neruda viene volando. Aquest espectacle retrata la vida de Ricardo Eliécer Neftalí reyes Basoalto, Pablo Neruda, des dels seus inicis poètics al plujós Temuco, fins la seva malaltia i mort a l’Isla Negra. A través dels seus coneguts versos com Poema 15 o Alturas de MachuPichu i de les seves dones (Albertina, Jossie Blis, Delia del Carril i Matilde Urrutia) es va definint poc a poc al poeta: les seves contradiccions, dubtes, pors i estimació al seu poble.
Dimecres 22 de juliol a les 21h i dimecres 19 d’agost, a les 20.00 h, a l’Auditori

Lampedusa beach. Lampedusa Beach és un text de la dramaturga i directora de teatre Lina Prosa, que després de fer temporada al Teatre Akadèmia arriba a CaixaForum Barcelona. Ha estat traduït per Anna Soler Horta, interpretat per Bàrbara Roig i el percussionista i griot Djibril Ngom, i dirigit per Moisès Maicas. L’obra es va estrenar per primer cop l’any 2005 i es considera un text profètic de Lina Prosa, que es va avançar l’any 2003 a la tragèdia humana que dia rere dia es viu al mar Mediterrani, amb milers de persones que escapen a la recerca d’un món de somni que resulta ser un malson.
Dimecres 29 de juliol, a les 20.00 h, a l’Auditori

Monòlit. Onze anys més tard de fer el seu primer solo, Toni Mira torna a pujar sol a dalt d’un escenari per compartir un cop més amb el públic una estona de poesia, màgia, joc, ironia, imaginació i ritme. Ho fa a través d’un marc escènic idoni que li permet, amb el seu personal llenguatge escènic, posar en ell totes les coses de les quals volia parlar. I una imatge que suposa l’eix vertebrador de l’espectacle: la d’una escultura d’un home amb barret i gavardina, aixecant un enorme monòlit rectangular.
Dimecres 5 d’agost, a les 20.00 h, a l’Auditori

Escenes d’infants. Des de ben petit, Frederic Mompou ja colpejava i acaronava les tecles d’un piano que tenia a casa els seus pares. No va trigar gaire a dedicar la seva vida a aquest instrument que tant li recordava l’eco de les campanes del taller del seu avi. Aquella passió va quedar impresa en les seves composicions, que ara l’Obra Social ”la Caixa” recupera a l’espectacle Escenes d’infants, un muntatge que ens endinsa al particular univers de Mompou tot col·laborant amb d’altres disciplines com la dansa i el teatre. Escenes d’infants és una bona mostra de la filosofia de Frederic Mompou: expressar el màxim amb el mínim. Bellesa a traves de la simplicitat i la concisió. Un artista i un espectacle discrets i persuasius.
Dimecres 12 d’agost, a les 20.00 h, a l’Auditori

El dubte melòdic. Xavi Lloses i Josep Pedrals escodrinyen les cadenes d’unió del text i la música per esbrinar què deixa velada la balada, qui comanda la corranda, com serà nata la serenata, quan tornarà la tornada, on s’amarra la barcarola o per què és tròfica l’estròfica. No busquen l’essència de la cançó, sinó l’extracte del vincle entre l’alè del poema i l’aire del cant.
Dimecres 26 d’agost, a les 20.00 h, a l’Auditori

INSTAL·LACIONS

Grafiturisme en directe – Pintant Puzzlerizm. L’artista barceloní Kenor crearà en directe PUZZLERIZM, un mural on la geometría, el graffiti i el color es fusionen en l’estil muralístic anomenat Grafuturisme. Kenor és una figura destacada del Grafuturisme que juntament amb el director artístic Arcadi Poch han dissenyat aquesta instal·lació especialment per les Nits d’Estiu… Estarà habilitada per visitar tots els dimecres de juliol i agost i Es convidarà al public a participar completant el mural amb l’ajuda de les línies i les formes que traça la seva particular geometria.
 Dimecres 1 de juliol, a les 20.00 h

Núvol. El núvol és un espai dissenyat per Arcadi Poch que recrea una zona de joc que et convida a sentir-te com un nen encara que ja no ho siguis. Blanc, tou, divertit… descalçat i llençat-hi! Arcadi Poch és un director artístic especialitzat en projectes de innovació socio-culturals i creativitat urbana.
Tots els dimecres de juliol i agost

MÉS QUE UNA VISITA

L’Obra Social “la Caixa” proposa aquesta línia de programació creada recentment i que pretén enriquir i renovar el concepte de “visita guiada” proposant interpretacions de l’exposició des d’altres disciplines. L’objectiu és convertir les exposicions en punt de partida per la creació i incorporar la participació del públic. Així, a través de la performance, la música, la literatura o la dansa, els recorreguts volen fer que l’espectador visqui l’exposició com una experiència.

Alvar Aalto 1898-1976. Arquitectura orgànica, art i disseny. Artistes i creadors de diferents disciplines ens acosten a l’univers d’Alvar Aalto:

El ventre de l’arquitecte: entrarem als interiors d’Alvar Aalto per descobrir com, endinsant-nos en el seu ventre, podem visualitzar boscos i rius; allà neixen truites, a milers de quilòmetres d’on serà el seu hàbitat. (Nyamnyam, associació cultural)
 Dimecres 1 de juliol, a les 20.00 h

Edificis com a drames i drames com edificis: hi ha espais que se’ns revelen com a especialment hospitalaris per al drama i la narració, i n’hi ha que fins i tot semblen contenir el drama en si mateixos, en la forma, en la concepció, en la ubicació… Hom diria trobar-se davant (o potser millor dins) d’alguns d’aquests espais que funcionen a la manera de Les mil i una nits, com una història contenidora de històries. Des d’aquesta perspectiva, qui és Aalto? És una Scheherezade? En quins personatges ens converteix això a nosaltres, en transitar per la seva obra? (Albert Boronat, creador escènic)
 Dimecres 8 de juliol, a les 20.00 h

Picant Aalto: farem un relat de la nostra experiència buscant mobles dels anys 50 per Dinamarca, Suècia i Finlàndia i explicarem com i per què la indústria del mobiliari a Escandinàvia va ser pionera i va marcar tendència mundial en aquella època. També parlarem de materials, processos i una determinada manera de ser que van definir aquella indústria i els seus productes. (Guim Costa i Sofia Gidlööf, propietaris de Gidlööf, mobles escandinaus)
 Dimecres 15 de juliol, a les 20.00 h

Arjen Mallit. Models quotidians: Alvar i Aino Aalto tenien un objectiu principal amb relació als mobiliaris i els estris que concebien: volien que fossin assequibles i fàcils de fer servir. Potser per això –entre altres motius– és molt corrent conviure amb els seus dissenys. Fins a tal punt que, pel que he pogut observar, existeixen més llars i empreses fineses moblades amb Artek i Ittala que setrilleres de Rafael Marquina en cases i firmes catalanes. Casos extrems d’aquesta situació són un tamboret S60 fet servir com a paleta de pintor o dues cadires 69 trobades al carrer. (Mireia c. Saladrigues, artista visual i investigadora)
 Dimecres 22 de juliol, a les 20.00 h

Música inesperada. El col·lectiu Moviment d’Insurrecció Sonora ens introdueix a l’exposició Tres narratives. Llenguatge a través de la improvisació. Quatre músics proposen interpretar le sobres de l’exposició creant un paisatge sonor amb la participació del públic.
 Dimecres 22 i 29 de juliol i tots els dimecres d’agost, a les 19.30h i a les 20.45h, a la sala d’exposicions

VISITES NOCTURNES A LES EXPOSICIONS

Enguany, CaixaForum ofereix la possibilitat d’accedir a les exposicions en un horari especial dins el programa de visites nocturnes. El centre estarà obert cada dimecres de juliol i agost fins a les 23.00 h, amb la possibilitat de visitar les exposicions següents:
• Alvar Aalto 1898-1976
• 19è FotoPres ”la Caixa”
• Tres narratives. Llenguatge
• Finestres al món
• Modernisme-modernitat

Nits d’Estiu 2015

CaixaForum Barcelona
Av. de Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8. 08038 Barcelona

Espectacles
• El musical participatiu: dimecres 1 i 8 de juliol, a les 20 i 22 h
• Sensualitats: dimecres 15 de juliol, a les 20 h
• Laurel Halo i Throwing Snow: dimecres 15 de juliol, a les 22.00 h
• Ens ballem?: dimecres 22 de juliol, a les 20.00 i a les 22.00 h
• Pablo Neruda viene volando: dimecres 22 de juliol, a les 21.00 h i dimecres 19 d’agost a les 20.00 h
• Ens ballem?: dimecres 22 de juliol, a les 20.00 i a les 22.00 h
• Lampedusa beach: dimecres 29 de juliol, a les 20.00 h
• Ablaye Cissoko & Volker Goetze: dimecres 29 de juliol, a les 22.00 h
• Monòlit: dimecres 5 d’agost, a les 20.00 h
• Dani Nel·lo. Sax-o-rama: dimecres 5 d’agost, a les 22.00 h
• Escenes d’infants: dimecres 12 d’agost, a les 20.00 h
• Big Band Basket Beat Barcelona: dimecres 12 d’agost, a les 22.00 h
• Ripatti A/V show feat. Poemproducer AGF: dimecres 19 d’agost, a les 22.00 h
• El dubte melòdic: dimecres 26 d’agost, a les 20.00 h
• Spanish Brass Luur Metalls: dimecres 26 d’agost, a les 22.00 h
• Més que una visita:
– Alvar Aalto 1898-1976: dimecres 1, 8, 15 i 22 de juliol a les 20.00 h
– Tres narratives. Llenguatge: dimecres 22 i 29 de juliol i tots els dimecres d’agost a les 19.30 h i a les 20.45 h

Horari
Dimecres de juliol i agost, obert fins a les 23.00 h

Preus
• Espectacles i concerts: 6 €
• Més que una visita: 4 €

Entrada oberta al Pati Anglès i als Carrers Modernistes.
50 % de descompte per a clients de ”la Caixa”. Places limitades

Entrada a les exposicions: 4 €
El preu inclou l’accés a totes les exposicions. Entrada gratuïta per a clients de ”la Caixa”. Menors de 16 anys, entrada gratuïta

Venda d’entrades
www.CaixaForum.com/agenda
Entrades també disponibles a CaixaForum en horari d’atenció al públic

Servei d’Informació de l’Obra Social Fundació ”la Caixa”
Tel. 902 223 040
De dilluns a diumenge, de 9 a 20 h
www.lacaixa.es/obrasocial