Lazzigags celebra els seus 25 anys al Teatre Condal amb una gala en favor de la infància a Ucrania el 4 de novembre


La companyia i escola teatral celebra 25 anys amb un espectacle retrospectiu que recaptarà fons per organitzar activitats teatrals per als nens i nenes ucraïnesos.
A la gala hi actuaran artistes i professionals vinculats a la història de Lazzigags i els beneficis es vehicularan a través de la Fundació del Convent de Santa Clara.



El proper dilluns 4 de novembre a les 20h, el Teatre Condal presenta Lazzigags 25 anys, una gala en favor de la infància a Ucraïna, un espectacle amb guió d’Ivan Campillo, direcció de Miquel Agell i direcció musical de Marc Sambola centrat, sobretot, en el repertori de creació pròpia de la companyia. Un viatge a través de les produccions dels 25 anys de recorregut de Lazzigags farcit de números musicals, petits diàlegs i altres sorpreses.

El repartiment compta amb més d’una trentena d’actors i actrius que han format part del primer quart de segle de Lazzigags i que actuaran de manera altruista, entre ells: Anna Alborch, Gerard Alonso, Gemma Amorós, Marc Andurell, Marina Ares, Martí Atance, Ester Bartomeu, Enric Cambray, Ivan Campillo, Ferran Castells, Lluís Català, Sònia Catot, Xavi Duch, Bittor Fernández, Gracia Fernández, Marta Fíguls, Eloi Gómez, Georgina Llauradó, Carla Pueyo, Pol Romans, Ferran Rull, Laura Sancho, Meritxell Santamaría, Pol Sanuy, Manel Solàs, Mateu Tur, Marc Udina, Marc Vilavella, José Vioque… a més de la banda musical integrada per Teresa NogueronGerard AlonsoMonchu López i Marc Sambola.

L’espectacle s’ha creat especialment per a l’ocasió i proposa un viatge pels muntatges de la història de Lazzigags de la mà dels artistes i professionals que n’han format part amb la voluntat de compartir amb el públic fer realitat un gran desig: organitzar activitats teatrals per millorar la vida dels infants ucraïnesos.
 
Els beneficis de la venda d’entrades es vehicularan a través de la Fundació del Convent de Santa Clara, liderada per Sor Lucía Caram, que treballa per fer que els nens i nenes d’Ucraïna que viuen a la franja fronterera amb Rússia puguin tenir una vida una mica més suportable. La majoria d’aquestes criatures són òrfenes de mare o pare ja que, encara que fa dos anys que es coneix la guerra oberta, el conflicte dura des de fa una dècada.

Lazzigags
Lazzigags va ser fundada el 1999 pels actors Lídia Linuesa Miquel Agell com a companyia de teatre i escola teatral. El seu primer espectacle va ser Supertot, de Josep M. Benet i Jornet. Amb el temps, s’ha especialitzat en la creació de teatre musical original, adreçat tant al públic familiar com adult. Entre les seves produccions figuren títols com Sihir i la nit de Reis, Tom Sawyer detectiu i La Berta i el seu Robot –actualment en actiu– o la històrica Pippi Langstrump, que va estar dotze anys en cartellera.
 
El 2016, Lazzigags va obrir un centre formatiu al barri de Sants de Barcelona (Espai Lazzigags), que no només ofereix classes regulars per a infants i adults, sinó que també serveix com a espai de creació per a la companyia i està obert a tota la ciutat.  
 
La celebració del 25è aniversari de Lazzigags té la gala solidària al Teatre Condal com a acció principal, però s’han dut a terme altres activitats com la taula rodona Escenaris en descoberta: Connexions entre arts escèniques i educació en què van participar el director de Cultura i Educació als barris de l’ICUB, Sergi Díaz; la pedagoga musical i directora de Xamfrà, Ester Bonal; la directora de l’escola d’infantil i primària Nausica, Anna Bayó i l’actriu i professora de teatre a Lazzigags, Gemma Amorós; una segona taula rodona titulada Reptes i oportunitats en la creació teatral: Creativitat i públic, amb el periodista, escriptor i crític teatral, Andreu Sotorra; la gestora escènica i vicepresidenta del CONCA, Margarida Troguet; l’actriu i membre de la companyia T de Teatre, Marta Pérez i el compositor i director musical, Xavier Torras. També s’ha publicat un web commemoratiu que recull de tots els muntatges de la companyia –amb fotos i la relació dels repartiments– i que inclou 25 entrevistes a persones significatives en la vida de Lazzigags.

Fundació del Convent de Santa Clara
La Fundació del Convent de Santa Clara va néixer gràcies a l’impuls de la Plataforma Ciutadana de Solidaritat, creada al Convent de Santa Clara de Manresa l’abril del 2009. La Fundació ha esdevingut el paraigua jurídic, organitzatiu i humà necessari per agilitzar respostes integrals a curt i llarg termini per a persones que han estat expulsades del sistema i que no poden viure amb dignitat. Un equip multidisciplinari de 220 voluntaris (empresaris, jubilats, treballadors i estudiants) treballen a plena activitat per fer front a la manca de recursos essencials en què es troben molts ciutadans.

Pel que fa a la intervenció de la Fundació a Ucraïna, el passat estiu va aconseguir portar a Catalunya 252 infants, que van gaudir d’unes vacances fora de la tensió que suposa estar dins els refugis antiaeris pendents de les bombes. Aquest octubre la Fundació i Sor Lucía Caram han dut personalment el material necessari per muntar un Hospital de Campanya a vint quilòmetres del front on s’atenen les persones ferides en el conflicte salvant, així, moltes vides. La recaptació de la Gala solidària de Lazzigags servirà perquè les companyies de teatre i els professors ucraïnesos puguin crear entorns de creació on, a través de les arts escèniques, els nens i nenes i els joves se sentin segurs per compartir i exterioritzar les seves emocions. 

LAZZIGAGS 25 ANYS
Dilluns 4 de novembre de 2024 a les 20 h
TEATRE CONDAL

Sinopsi 
La Companyia Lazzigags ha complert 25 anys aquest 2024, i volem celebrar-los de la manera que més ens agrada i defineix: actuant!

Hem creat una Gala de celebració on hi haurà de tot amb la intenció de poder fer una festa on tothom s’ho passi bé… Per fer-ho possible, hem reunit als professionals que ens han acompanyat tots aquests anys.

Com volem dotar l’espectacle d’un sentit més humà, destinarem els guanys de la venda de les entrades a la Fundació del Convent de Santa Clara, dirigida per Sor Lucía Caram. Aquesta Fundació treballa perquè la vida dels infants a Ucraïna els sigui una mica més suportable, i farem la nostra aportació amb el propòsit de poder organitzar-los activitats teatrals.