L’Auditori presenta una desena de propostes per passar un Nadal musical en família

L’Auditori presenta una desena de propostes per passar un Nadal musical en família

 

Els millors musicals d’Andrew Lloyd Webber amb l’OBC, Pica-SoWest Side Story i el Concert de Nadal de la Banda són algunes de les propostes per aquestes festes

image010 

 

 

Des de fa quatre temporades L’Auditori ofereix una programació especial de Nadal pensada per gaudir de la música en família que ha aconseguit reunir més de 40.000 persones en les últimes edicions. Les activitats i concerts del Nadal a L’Auditori 2017 començaran el proper 16 de desembre amb el concert Sit Back de Pau Vallvé que ja ha penjat el cartell d’entrades exhaurides. Pau Vallvé ha adaptat expressament el concert del seu nou disc a la filosofia del Sit Back per fer un format únic que només es podrà veure a L’Auditori. La programació seguirà el 17 de desembre amb el Concert de Nadal de la Banda Municipal de Barcelona. Aquest any la Banda, dirigida per Jan Cober i amb Elena Copons com a solista convidada, proposa una experiència musical al voltant de la creació amb obres de Haydn, Milhaud, Satoshi Yagisawa, Mahler i Prokofiev.

Els dos concerts dedicats als millors musicals signats per Andrew Lloyd Webber que oferirà l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya dirigida per Alfonso Casado els dies 22 i 23 de desembre seran una de les grans cites d’aquest Nadal. Algunes de les millors veus del West End londinenc com Joanna Ampil, Celinde Schoenmaker, John Owen Jones i Geronimo Rauchinterpretaran melodies immortals com Memory (de Cats), No ploris per mi Argentina (d’Evita), Getsemaní (de Jesucrist Superstar),Mascarada (d’El fantasma de l’òpera). Algunes de les obres d’Andrew Lloyd Webber, com Cats o El Fantasma de l’òpera, van pujar als escenaris de Broadway i ja no s’hi van moure durant 20 anys! Cats va superar les 7.000 representacions ininterrompudes, i El Fantasma les 12.000. A Barcelona, l’any 1992 vam gaudir d’un himne escrit per ell que també es va fer indispensable: Amics per sempre. En aquest concert no n’hi faltarà cap.

 

 

El 28 i 29 de desembre arriba una de les propostes més especials del Servei Educatiu: el concert familiar Pica-So que descobreix al nens i nenes a partir de dos anys l’univers musical de Pablo Picasso. De la mà del genial pintor malagueny, s’acostaran al flamencode la seva Màlaga natal, a les músiques de la Barcelona modernista o als ballets russos amb algunes de les composicions d’Igor Stravinsky per a les quals Picasso en va fer els decorats. Les famílies també podran gaudir del cuplet Ojos Verdes que Blanquita Suárez, a qui Picasso va retratar, va popularitzar al Paral·lel barceloní i submergir-se en la chanson francesa de l’etapa que el pintor va passar a París.  El concert també té peces participatives com El ball de Sant Ferriol, un ball que tancava els espectacles de putxinel·lis als Quatre Gats. Un viatge delicat per a quatre músics i una ballarina que compta amb la direcció musical de Dani Espasa, que també toca el piano i l’acordió a l’espectacle, i amb la direcció escènica d’Enrique Cabrera, impulsor de la prestigiosa companyia de dansa Arcaladanza. Per interpretar en directe les obres de Falla, Albéniz, Paco de Lucía, Satie, Poulenc, Stravinsky i Garreta, entre molts d’altres, pugen dalt l’escenari de la Sala 2 Oriol Martorell Ana Fernández, violí i veu, Pau Figueres, guitarra, piano i Xavi Castillo, clarinet, clarinet baix i clarinet contrabaix i la ballarina Olga Lladó.

Aquest any torna també una de les activitats participatives estrella del Nadal a L’Auditori: Vine a Cantar, que permet als assistents pujar a l’escenari per actuar davant del públic. Aquest any L’Auditori proposa Vine a Cantar… Bob Marley amb els Buffalo Soldiers el dia 29 de desembre. No cal saber música i està pensat per a famílies amb nens i nenes a partir de 5 anys. Vine a cantar és una de les activitats participatives amb més èxit que programa el Servei Educatiu de L’Auditori. El format consta de dues parts: la primera, d’una durada de 2 hores, és un taller on famílies o grups d’amics treballen amb una directora de cor un repertori acompanyats per una banda de músics en directe. A la segona part, aquest repertori es presenta davant d’altres amics i familiars, en un concert d’una hora de durada.

El 30 de desembre acomiadarem l’any amb el gran Concert de Cap d’Any de la Banda Municipal de Barcelona i Salvador Brotonsque aquest any dedica a El llac dels signes. Al concert de cap d’any no hi pot faltar un passeig pel Danubi blau, i enguany Salvador Brotons ens proposa fer-lo acompanyats de la música més alegre de les òperes de Rossini i Offenbach i de l’elegància i el bon gust del ballet més famós de tots els temps.

El Museu de la Música de Barcelona també oferirà el taller de Nadal Els Pastors Músics (23 de desembre) que permet als participants fer un recorregut guiat per descobrir una selecció d’instruments tradicionals relacionats amb el Nadal i construir un instrument per fer-lo sonar durant les festes. A més, el 28 de desembre estrena Les descobertes de l’Orsina, una activitat per a nens i nenes a partir de sis anys. Es tracta d’un joc de pistes que gràcies a la curiosa Orsina permetrà a les famílies descobrir tots els secrets dels instruments del Museu de la Música i els seus sons.

La música continua després de Reis!

Després de Reis la programació continuarà amb una proposta de la temporada de música de cambra de L’Auditori. De la mà del Cor Infantil Amics de la Unió i acompanyats de l’Orquestra de Cambra de Granollers sota la direcció d’Edmon Colomer, tindrem la possibilitat d’escoltar les Cançons nocturnes de Vivancos el 12 de gener. Bernat Vivancos és actualment un dels compositors catalans amb més projecció internacional.

I tancarà la programació del Nadal a L’Auditori la magnífica banda sonora de Leonard Bernstein per West Side Story els dies 12, 13 i 14 de desembre amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya que ja ha exhaurit les localitats per les dues últimes funcions. La interpretació de la banda sonora de West Side Story en directe mentre es projecta la pel·lícula en pantalla gegant enceta la commemoració a L’Auditori del centenari Bernstein. Els amors entre Maria i Tony i els enfrontaments entre elssharks i els jets es tradueixen en el mosaic de ritmes i colors que va fer d’aquesta pel·lícula la millor de l’any 1961. West Side Story és la quarta pel·lícula més oscaritzada de la història: va rebre 10 estatuetes, inclosa la de millor pel·lícula i la de millor música. I si parlem específicament de musicals cinematogràfics és, de llarg, el musical més premiat de tots els temps. La instrumentació per a la pel·lícula requereix ben bé el triple de músics que la original per al teatre, fet que va contribuir a incrementar-ne l’espectacularitat i a convertir en immortals cançons com MariaTonight o America. Jerome Robbins, el coreògraf i director, va arribar a estrenar més de 30 espectacles a Broadway, però amb West Side Story va entrar definitivament a la història daurada del gènere.