L’Auditori participa per primera vegada al Llum BCN amb una instal·lació a la Llanterna El festival se celebrarà del 3 al 5 de febrer a diversos espais del Poblenou.
La instal·lació que es podrà veure a L’Auditori, Signes, està realitzada per l’estudi Playmodes.
L’Auditori de Barcelona participarà aquest any i per primera vegada al festival Llum BCN amb la instal·lació Signes, de l’estudi Playmodes. Una peça que es podrà veure a la Llanterna de L’Auditori, el gran cub de vidre projectat per Rafael Moneo i que conté pintures murals de Pablo Palazuelo i que ha estat completament restaurat durant l’estiu de 2022.
La present edició del Llum BCN serà del 3 al 5 de febrer. Aquest festival, comissariat per Maria Güell Ordis, Oriol Pastor i Jose Luis de Vicente, s’ha convertit en una de les cites europees de referència en el camp de les arts lumíniques. Consolidat com un dels moments culturals més preuats pel públic de la ciutat, celebra la seva 12a edició amb una programació de propostes d’àmbits diversos: l’art contemporani, el disseny, l’arquitectura, la tecnologia i la il·luminació. Un experiment col·lectiu de percepció i participació, que es materialitzarà en un laboratori urbà per explorar, contemplar i habitar el territori compartit que és la ciutat, des de perspectives inèdites.
La proposta que planteja Playmodes per a L’Auditori reflexiona sobre com una obra artística urbana de vegades es troba tan integrada en el seu context que desapareix. Com és el cas de la gegantesca llanterna suspesa de L’Auditori de Barcelona. Una fita tècnica tan complexa com subtil de l’arquitecte Rafael Moneo. La llanterna també és el monumental llençol translúcid per desplegar un mural abstracte de Pablo Palazuelo. Però pocs dels usuaris de L’Auditori o simples transeünts es relacionen amb aquest element.
Signes, de l’estudi Playmodes, busca precisament un diàleg amb aquesta peça del 1999 —restaurada recentment— i el seu concepte gràfic. Un gest per resignificar l’obra amb una instal·lació de llum cinètica i so, formada per un conjunt de llumeneres motoritzades que creen un espai immersiu i evolutiu. Un nombre infinit de patrons gràfics en moviment emergeix d’aquest sistema lumínic comandat per algoritmes generatius, i ofereix una nova experiència cada vegada que s’observa. Llum i moviment esdevenen paisatges sonors atmosfèrics, i posen en relació angles, velocitats i colors amb timbres, tempos i harmonies.
Playmodes és un estudi de recerca audiovisual format per Eduard Frigola, Eduard Llorens, Eloi Maduell i Santi Vilanova. Els seus projectes es troben a cavall entre el disseny, l’art i l’enginyeria, amb instruments audiovisuals que construeixen amb les seves pròpies tecnologies amb esperit artesanal. El seu llenguatge s’orienta a la consolidació de l’espai, la llum, el so i el moviment des de múltiples perspectives.
Instal·lacions immersives de llum i so, dispositius escultòrics, enginys cinètics, escenografies o actuacions audiovisuals amb intèrprets instrumentals, que exploren un univers abstracte de música visual. Els seus projectes s’han presentat des del 2013 a Barcelona (Sònar, MAC Festival, LlumBCN, Lapsus Festival, la Mercè), Girona (VAD Festival), Taüll, Madrid, Sevilla, Bilbao, Gijón, Lanzarote (VI Bienal de Arte), Praga (Signal Festival), Las Vegas (LIB Festival), Houston, Karlsruhe, Metz, Bristol, Copenhaguen, Chartres, Lió, Macau o els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro.
| |