L’Auditori dedica una setmana a la música per a sintetizadors 20 y 21 de gener



L’OBC fa l’estrena mundial d’una obra de Luis Codera Puzo, les Sampler Sèries recorden la pionera de l’electrònica Maryanne Amacher i el Museu de la Música recupera el seu sintetizador més icònic.



https://www.youtube.com/watch?v=Cm1Z8slqw_Q

L’Auditori de Barcelona posa el focus en la música per a sintetizadors durant aquesta setmana. El sintetizador modular és un instrument que va incorporar-se amb força a la música de nova creació a partir dels anys 60 i que ha marcat un abans i un després a l’hora de fer música i crear nous gèneres. 

Aquest cap de setmana, divendres i dissabte, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya farà l’estrena mundial de MUR#03 per a sintetitzador modular i orquestra de Luis Codera Puzo. Es tracta d’un encàrrec de Barcelona Creació Sonora que recull la idea de so latent del preludi de Das Rheingold i en desplega el seu fascinant univers musical, acompanyat d’un sintetitzador modular analògic que interactua en directe amb l’orquestra.

Com explica el mateix Luis Codera: “MUR#03 s’ha creat en relació amb el preludi de Das Rheingold (L’or del Rin) de Richard Wagner. Però no és ni una reescriptura ni una reinterpretació, i tampoc no reutilitza cap motiu o material de L’or del Rin. La relació és simplement que està pensada per ser interpretada abans de la peça (sense pausa), en el mateix sentit que un programador artístic planteja la successió d’obres d’un concert, cosa que en cap cas no significa que sigui una relació d’inferioritat”.

L’obra serà interpretada per Codera Puzo i comptarà amb la direcció deNacho de PazCompletaran el programa la citada obertura de Wagner i la Segona de Rakhmàninov.

Una nova trobada amb la música per a sintetizador serà demà dintre del cicle Sampler Sèries, on es farà un concert que posarà en relleu la influència de la pionera de la música electrònica Maryanne Amacher. El concert comptarà amb dues figures clau de l’electrònica actual com són Maria W. Horn i Thomas Ankersmit.

Ankersmit dedica Perceptual Geography (Geografia perceptiva) a Maryanne Amacher. Tots dos van coincidir el 2000 a Nova York i van mantenir el contacte fins a la mort de l’artista, el 2009. La peça es va compondre per al sintetitzador modular analògic Serge, desenvolupat per Serge Tcherepnin (juntament amb Rich Gold i Randy Cohen) a finals del 1972. Busca activar emissions otoacústiques, és a dir, una reacció de la còclea a determinats sons que fa que sentim més coses de les que realment sonen. Les composicions de Maria W Horn (1989) es basen en estructures mínimes i exploren les propietats espectrals del so, implementant processos generatius i algorismes per controlar l’afinació i el timbre.



Per completar aquesta setmana dedicada al món dels sintetizadors, el Museu de la Música acaba de restaurar el seu sintetizador més icònic. Es tracta d’un EMS Synthi AKS de 1973. Un orque sintetizador analògic, compacte i portàtil dins un maletí de viatge de plàstic. L’instrument consta Consta d’una part superior anomenada Synthi A, la part sonora de l’instrument de tecnologia analògica, i una inferior anomenada Synthi KS, la part de control i interpretació. Conté un teclat tàctil, un seqüenciador digital amb memòria volàtil i un generador de notes aleatòries.