La Plataforma Recuperem el Teatre Arnau presenta la gala reivindicativa L’Arnau sacseja les plomes a Plaça Raquel Meller del Paral·lel (3 d´abril)

98eb9218-b0da-4ea0-a14e-f5afbefd900a

La Plataforma Recuperem el Teatre Arnau presenta la gala reivindicativa L’Arnau sacseja les plomes a Plaça Raquel Meller del Paral·lel

La Plataforma Recuperem el Teatre Arnau presenta la gala reivindicativa L’Arnau sacseja les plomes a Plaça Raquel Meller del Paral·lel

•L’esdeveniment tindrà lloc el diumenge 3 d’abril a a la Plaça Raquel Meller, davant la façana del Teatre Arnau, a l’Avinguda Paral·lel
•L’objectiu de la Gala és donar a conèixer d’una manera lúdica i participativa les propostes de la Plataforma Recuperem el Teatre Arnau a la ciutadania
•Des de les 12 del matí fins a les 7 de la tarda hi haurà actuacions infantils, cabaret, dinar popular i música

Barcelona. La Plataforma Recuperem el Teatre Arnau va néixer fa deu mesos amb la intenció de crear un espai cultural de gestió comunitària dedicat a les arts escèniques i la memòria al voltant del Paral·lel. Formada per veïns, entitats, artistes i companyies de teatre (Fem Sant Antoni, Som Paral·lel, La Base, Babàlia Col·lectiu de companyies…), la plataforma organitza la segona gala reivindicativa amb actuacions infantils, cabaret i dinar popular. Hi actuaran: Las Glorias Cabareteras, Glòria Ribera, Mercè Espelleta, Paramovidos, Psicalíptiques, Pelogruesol, Cia. Clancarakol i Dj Andy Loop

La primera gala es va realitzar el 29 de novembre, hi van participar 5 entitats, amb 6 espectacles i amb una afluència de més de 250 persones.

Les accions i actuacions van destinades a fer visibles el col·lectiu artístic, fent ús de l’espai públic amb la intenció de generar sinèrgies amb el veïnat.

El Teatre Arnau, en desús des de 1996, i d’un alt valor històric i patrimonial (és l’únic teatre de barraca que queda a Barcelona), és actualment propietat de l’Ajuntament de Barcelona.

Recentment, l’Ajuntament s’ha reunit amb els responsables del Museu d’Arts Escèniques (MAE). La voluntat dels últims és ubicar el museu al teatre Arnau, una proposta que faria del teatre quelcom estàtic i imposat en front de la vivencialitat i el dinamisme que li eren inherents, i contribuiria a gentrificar, encara més, una zona que ja suporta una forta pressió turística.

Des de la Plataforma es sosté que davant les necessitats culturals i del territori, cal recuperar un espai ja existent des d’un compromís entre el món cultural i el món veïnal, una aposta amb antecedents com l’Ateneu de 9 barris.

Així, la proposta de gestió que proposa la Plataforma Recuperem el Teatre Arnau parteix de la corresponsabilitat ciutadana, basada en l’economia social, la cultura de base i el compromís amb els barris, i s’ha de gestar a partir d’un procés democràticament radical on tots els agents hi participin en igualtat de condicions.

“Considerem el teatre Arnau com una peça clau del patrimoni del Paral·lel que no podem perdre. Per aquest motiu, és important que sigui un espai viu on donar suport als creadors, dignificar la professió i vincular-la a l’entorn i els veïns. Un espai que miri enrere amb respecte, sense oblidar el futur”

No acceptarem un projecte imposat que negui el diàleg i desatengui les necessitats d’una zona en procés de gentrificació.

No volem espais estàtics i privatius. No volem museus imposats. No volem unes altres rambles.

Volem participar.
Volem recuperar el teatre Arnau”

(Extracte del Manifest Recuperem el Teatre Arnau-Març 2016)