La pianista internacional Alice Sara Ott, dissabte a Tarragona i diumenge al Palau de la Música amb les espectaculars danses de la mort de Franz Liszt

DISSABTE 28 d’octubre · 21 h · TEATRE TARRAGONA – TARRAGONA 
DIUMENGE 29 d’octubre · 17.30 h · SALA de CONCERTS al PALAU DE LA MÚSICA CATALANA – BARCELONA

La pianista internacional Alice Sara Ott, dissabte a Tarragona i diumenge al Palau de la Música amb les espectaculars danses de la mort de Franz Liszt

  • L’Orquestra Simfònica Camera Musicae convida l’artista germano-japonesa després del primer sold-out de la temporada a Tarragona al costat de la soprano Ainhoa Arteta
  • El concert, que es repetirà l’endemà al Palau de la Música Catalana, significa el debut amb orquestra en aquesta sala de la reconeguda pianista, artista del segell Deutsche Grammophon
  • L’oboè de la Filharmònica de Berlín Albrecht Mayer i la violinista Sayaka Shoji, convidats de l’OCM en una temporada que s’allargarà fins al maig de 2018

 Després de penjar el cartell d’entrades exhauridesa recer del concert extraordinari celebrat fa un mes al Teatre Tarragona amb la soprano basca Ainhoa Arteta, l’Orquestra Simfònica Camera Musicae (OCM) presenta un programa excepcional el proper dissabte, 28 d’octubre, a les nou del vespre al costat de la reconeguda pianista germano-japonesa Alice Sara Ott. La intèrpret, que va irrompre en el panorama internacional l’any 2010 quan va haver de substituir Lang Lang a última hora en un concert amb la London Symphony al mític Barbican de Londres, tocarà dissabte a Tarragona i debutarà també al Palau de la Música Catalana l’endemà diumenge, 29 d’octubre, com a solista amb orquestra (ja hi havia actuat en format de recital). Per a l’ocasió, l’Orquestra que dirigeix Tomàs Grau proposa un programa espectacular: després de l’Obertura Coriolà, op. 62 de Beethoven, Alice Sara Ott tocarà com a solista la Fantasia per a piano i orquestra Totentanz (Danses de la mort) de Franz Liszt, d’una gran dificultat. Amb tot, la segona part d’aquest concert no serà menys remarcable: sota la batuta del director titular i artístic del conjunt, l’OCM tocarà la Suite simfònica del compositor rus Rimsky-Korsakov inspirada en l’obra Les mil i una nitsScheherezade, op. 35, una peça brillant i colorista amb episodis d’un gran virtuosisme a càrrec del concertino titular de l’Orquestra, Joel Bardolet i on l’Orquestra mostra totes les seves facetes.

El concert de Tarragona vindrà precedit pel Fòrum de l’espectador, una sessió divulgativa sobre el programa, a càrrec del president de Joventuts Musicals de Tarragona, Josep Maria Rota (a les 20.30 h, a la Sala Josep Ixart del Teatre Tarragona). Aquest mateix programa s’interpretarà en la seva totalitat l’endemà diumenge, 29 d’octubre, a les 17.30 h, al Palau de la Música Catalana, on l’OCM desplega per sisè any consecutiu una temporada de concerts de producció pròpia.

La soprano Sara Blanch, el mandolinista Avi Avital, la violinista Sayaka Shoji, l’oboè d’Albrecht Mayer i els directors Salvador Mas, Edmon Colomer i Antoni Ros Marbà són els noms propis d’una temporada que s’allargarà fins al mes de maig de 2018. Amb més de cinquanta concerts anuals i una plantilla de músics estable que combina joventut i experiència, l’Orquestra Simfònica Camera Musicae consolida el seu rol com a vertebradora del talent jove format al nostre país.

Recordem que les entrades dels cinc primers concerts de la temporada simfònica a Tarragona es poden adquirir a través del web teatres.tarragona.cat (24 hores) i a les Taquilles del Teatre Tarragona (en els horaris habituals) i tenen un preu general de 20€ (amb descomptes destacats per a menors de 25 anys i majors de 65 anys). Les entrades per als concerts 7 i 8 (març – maig 2018) es posaran a la venda conjuntament amb la resta de programació de primavera dels teatres de Tarragona. Les entrades per a la temporada simfònica al Palau de la Música Catalana són a la venda des de la primavera passada, en la seva totalitat.

Sobre la solista i el programa  
Alice Sara Ott & OCM: La lluminositat de la pianista descalça

Repertori
L.v. Beethoven: Obertura Coriolà, op. 62
F. Liszt: Totentanz, fantasia per a piano i orquestra
N. Rimsky-Korsakov: Scheherezade, op. 35

Intèrprets
Orquestra Simfònica Camera Musicae
Alice Sara Ott, piano
Tomàs Grau, director

D’entre les seves diverses facetes, el compositor Franz Liszt va destacar com a excel·lent arranjador i mestre de la variació. Totentanz és un clar exemple d’aquestes aptituds. Aquesta peça escrita per a piano i orquestra entre 1847 i 1853 va ser adaptada més tard per a dos pianos i també per a piano sol, sempre amb resultats més que notables. Destaca per ser una composició articulada a partir d’un sol tema musical: Dies Irae (als trombons), recreat de maneres múltiples i sempre plenes d’enginy.

La pianista germano-japonesa Alice Sara Ott, que va irrompre al panorama internacional l’any 2010 quan va haver de substituir Lang Lang a última hora en un concert amb la London Symphony al Barbican de Londres, torna a Catalunya després d’acumular un bon grapat de crítiques excel·lents que la situen entre els grans talents de l’escena musical actual.

La segona part d’aquest concert, capitanejat pel director titular de l’Orquestra, Tomàs Grau, no és menys espectacular: la suite simfònica del compositor rus Rimsky-Korsakov, inspirada en l’obra Les mil i una nits, combina dues característiques molt comunes en la tradició russa. Ens referim a una orquestració brillant i colorista i a un interès explícit per l’Orient. Una programa, sens dubte, ‘de traca i mocador’.


Alice Sara Ott.  FOTO: Jonas Becker

Sobre Alice Sara Ott
La pianista germano-japonesa Alice Sara Ott ha rebut elogis de la crítica per les seves actuacions a les principals sales de concert d’arreu del món i s’ha posicionat com un dels talents musicals més emocionants de l’actualitat.

Alice ha treballat amb els principals directors del moment, com Lorin Maazel, Paavo Järvi, Neeme Järvi, James Gaffigan, Sakari Oramo, Osmo Vänskä, Vasily Petrenko, Myung-Whun Chung, Hannu Lintu i Robin Ticciati. Recentment ha debutat amb Los Angeles Philharmonic (Gustavo Dudamel), Chicago Symphony Orchestra (Pablo Heras-Casado), Royal Philharmonic Orchestra (Charles Dutoit) i Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks (Esa-Pekka Salonen). També va ser convidada de nou per la Münchner Philharmoniker i va anar de gira amb la Wiener Symphoniker, HRSinfonieorchester i la Tonkünstler Orchestra.

Artista en exclusiva del segell Deutsche Grammophon des de 2008, Alice Sara Ott ha enregistrat diversos treballs amb obres de Beethoven, Liszt i Mussorgski, entre d’altres. El seu disc dels valsos complets de Chopin, que va aconseguir el número 1 a les llistes alemanyes i també a la clàssica d’iTunes d’Estats Units, li va fer guanyar l’ECHO Klassik Young Artist of the Year Award.

El llançament mundial del seu nou àlbum, Wonderland, va tenir lloc el setembre de 2016. L’àlbum inclou el Concert per a piano de Grieg enregistrat amb la Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks i Esa-Pekka Salonen, i les Lyric Pieces de Grieg. Debutarà a Tarragona al costat de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae i ho farà amb orquestra, al Palau de la Música Catalana, on ja havia tocat en solitari.

Sobre Tomàs Grau
Nascut a Barcelona l’any 1979, realitza els estudis musicals al Conservatori Superior Municipal de Música de la mateixa ciutat, on obté el títol de Professor Superior en Direcció de Cors, guardonat amb el Premi d’Honor, l’any 2003. Prossegueix els seus estudis de direcció a l’Escola Superior de Música de Catalunya, on obté el Títol Superior de Direcció d’Orquestra, assolint les màximes qualificacions, l’any 2007. Complementa la seva formació en els Wiener Meisterkurse 2006 i 2007, en l’especialitat de Direcció d’Orquestra.

Ha estudiat direcció amb professors de reconegut prestigi internacional com Salvador Mas, Jordi Mora, Pierre Cao, Gary Graden o José Rafael Pascual-Vilaplana. Ha dirigit, entre d’altres, solistes de talla nacional i internacional com Patricia Kopatchinskaja, Sabine Meyer, Stephen Kovacevich, Alexandra Soumm, Hartmut Rohde, Asier Polo, Judith Jáuregui, Lluís Claret, Núria Rial, Àngel Òdena, Dúo del Valle i Albert Guinovart a les principals sales de concerts de Catalunya i l’estat espanyol.

Actualment és el director titular i artístic de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae, i el conviden regularment a dirigir d’altres formacions, com l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra, Orquesta Sinfónica de la Región de Murcia, Orquesta Clásica Santa Cecília, Orquestra de Cambra de Vic, Orquestra de Cambra de Vila-seca i Orquestra de Cambra de Cervera, entre d’altres.

Sobre l’OCM
L’Orquestra Simfònica Camera Musicae (OCM), fundada l’any 2006, ha gaudit d’una gran rebuda per part del públic atesa la seva tasca de divulgació de la música clàssica entre sectors molt diversos, fent especial atenció al públic melòman i jove. Ha actuat en sales com l’Auditorio Nacional de Madrid, L’Auditori de Barcelona, el Palau de la Música Catalana i el Teatre Tarragona, entre d’altres. En aquests dos últims equipaments, l’Orquestra desplega les seves temporades estables de concerts de producció pròpia.

Des del seus inicis, Tomàs Grau n’és el director titular i artístic, i des de la temporada 2016-2017 el violoncel·lista Lluís Claret n’és l’artista resident. El mestre Salvador Mas inicia durant la temporada 2017-2018 el rol de principal director convidat que abans van exercir Jordi Mora i José Rafael Pascual-Vilaplana. L’OCM va iniciar el seu projecte de residència a l’Auditori de l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell durant la temporada 2009-2010, vigent en l’actualitat.

L’Orquestra Simfònica Camera Musicae ha col·laborat amb directors com Antoni Ros Marbà, Salvador Brotons, John Rutter, Diego Martin-Etxebarria, Josep Vila i Casañas, Xavier Puig, Manel Valdivieso i Virginia Martínez; i solistes com Stephen Kovacevich, Sabine Meyer, Patricia Kopatchinskaja, Alexandra Soumm, Asier Polo, Judith Jáuregui, Massimo Spadano, Rafael Aguirre, Núria Rial o Àngel Òdena, entre d’altres.

Tot i realitzar la seva activitat principalment a Catalunya, l’OCM també actua de manera periòdica arreu de l’estat espanyol i ha realitzat una gira de concerts per diferents ciutats d’Alemanya, Txèquia i Suïssa. Ha enregistrat els discs Alba Eterna, Tempesta esvaïda, De Catalunya al món, Un conte de Nadal i Mediterráneo.

 

Alice Sara Ott 2016

 

 

 

Nova actualització! Web oficial: www.orquestracameramusicae.com