La gala dels XII Premis Gaudí, el diumenge 19 de gener a les 21.50 h

La nit més paritària de la història dels guardons de l’Acadèmia es podrà seguir en directe a TV3, Catalunya Informació i iCat
 
La cerimònia és una producció de la companyia Dagoll Dagom, dirigida per Jordi Prat i Coll i conduïda per Anna Moliner
 
La hija de un ladrón, Els dies que vindran La innocència, les produccions més nominades de les 33 que competeixen pel palmarès

Barcelona, 14 de gener de 2020.- La gala de lliurament dels XII Premis Gaudí, una producció de Dagoll Dagom per a l’Acadèmia del Cinema Català, reconeixerà aquest diumenge 19 de gener les millors pel·lícules de l’any 2019 en 21 categories. La cerimònia es podrà veure en directe i en prime time a TV3, després del Telenotícies Vespre (21.50 hores), amb els comentaris d’Ismael Martín i Carolina Rosich per als telespectadors. També serà retransmesa en directe per Catalunya Informació i iCat, amb un programa especial conduït per Àlex Gorina, Pep Vila i Marc Ruiz. 
Una gala molt musical, a càrrec de Dagoll Dagom
Jordi Prat i Coll, director de la gala, i Anna Moliner, presentadora. 
© ACC / White Horse by Martí Pujol
L’Acadèmia ha confiat enguany la producció de la cerimònia a Dagoll Dagom, una de les companyies amb més història de Catalunya; a l’actriu badalonina Anna Moliner, la presentació; al dramaturg Jordi Prat i Coll, la direcció artística; a Marc Artigau,acompanyant Jordi Prat i Coll, el guió, i a David Pintó Codinasaltas, l’adaptació de les lletres. Tots cinc formen un equip de consolidada tradició teatral i experiències comunes que han compartit en la gestació de la gran nit del cinema català. En paraules Prat i Coll, “serà una gala musical, amb ironia, emotiva, amb convidats que guardem en secret… i amb una mirada que pretén fer protagonista la professió del cinema”.

La gala farà seu el lema “M’agrada més el cine que la realitat” de la cançó de Marie Belle, per anar bastint un imaginari comú del nostre cinema amb números musicals d’Anna Moliner, peces audiovisuals i actuacions en directe d’Albert PlaÀngels GonyalonsNèvoa i Xavier Sabata.

Agustí Villaronga, Àlex Brendemülh, Bruna Cusí, Carme Elias, David Solans, David Verdaguer, Elena Martin, Gerard Quintana, Jan Cornet, Judit Mascó, Mag Lari, Maria Molins, Mireia Oriol, Nora Navas, Pablo Derqui i Rosa Cadafalch lliuraran les estatuetes de les 21 categories d’aquesta edició, i el guardó del Premi Especial del Públic, que per tercer any obre el vot als espectadors al web premidelpublic.premisgaudi.catserà recollit de mans de Georgina Amorós Júlia Creus, actrius de la ‘Generació Merlí’.  

Després del parlament de la presidenta de l’Acadèmia, Isona Passola, arribarà un dels moments més emotius de la nit, quan el gran cineasta lleidatà Francesc Betriu rebi de Lluís Homar el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2020 per la seva trajectòria de més de sis dècades. El també guionista, productor, distribuïdor i crític ha signat una filmografia pionera, inclassificable i censurada durant el franquisme que inclou títols emblemàtics, com Furia española o La plaça del Diamant. Mestre de les adaptacions literàries, ha portat al cinema clàssics contemporanis d’autors com Segarra, Rodoreda, Sender o Marsé.
Les primeres nominacions paritàries en la història dels Gaudí
Els Premis Gaudí recullen per primer cop en els seus 12 anys d’història unes nominacions paritàries amb un equilibri inèdit en el gènere dels professionals finalistes. En les categories individuals han passat a la segona volta una quarantena d’homes i la mateixa quantitat de dones, que també per primer cop són majoria en les nominacions a Millor direcció. Dues realitzadores debutants, Belén Funes amb La hija de un ladrón i Lucía Alemany amb La innocència, competiran per aquesta estatueta amb dos cineastes que ja l’han recollit en anteriors edicions, Carlos Marques-Marquet, que opta ara per Els dies que vindran i Neus Ballús, que ho fa per El viatge de la Marta (Staff only). La segregació per gènere es manté en categories com el So o els Efectes visuals, oficis que continuen fortament masculinitzats, o el Vestuari, la Direcció artística i el Maquillatge i perruqueria, amb una històrica presència de dones que, un any més, persisteix.

Neus Ballús, Carlos Marques-Marcet, Lucia Alemany i Belén Funes.
© ACC / White Horse by Martí Pujol
La catifa vermella del cinema català
La catifa vermella de l’Auditori del Fòrum – CCIB obrirà el diumenge les seves portes a les 19.30 hores i els primers en trepitjar-la seran la presentadora, Anna Moliner, vestida de Yolancris, i Jordi Prat i Coll, director de la gala, que ha escollit Llamazares i De Delgado. Els acompanyaran els membres de la Junta de l’Acadèmia i els lliuradors i lliuradores de les estatuetes, amb dissenys d’Inku Atelier, Avellaneda, Xeviot, Tween, Cristina Tamborero, Cortana, Victoriano Simón i Alicia Rueda. Els ballarins i músics portaran peces de Josep Abril i de Moda Sostenible Barcelona – Orgànic Cotton Colours, Swim Against, Atelier Spritz, Miu Sutin i Art AND Seams – i aniran calçats de Munich. El contratenor Xavi Sabata vestirà de Loewe.
 
Actors i actrius seran també protagonistes a la catifa vermella. La trepitjaran directors i directores com Belén Funés, Carlos Marques-Marcet, Neus Ballús, Lucía Alemany, Carla Simón, Oliver Laxe, Judith Colell Albert Serra. També hi passaran actors i actrius com Nora Navas, Karra Elejalde, Greta Fernández, Sergi López, Julieta Serrano, Àlex Monner, Maria Rodríguez, David Verdaguer, Laia Marull, Carmen Arrufat, Elena Martín i Enric Auquer. Un cop acabi la gala, a les 00.30 hores, els guanyadors i guanyadores es faran la tradicional foto de família a l’escenari.
 
En el capítol institucional, han confirmat la seva assistència el president del Govern de Catalunya, Quim Torra; el vicepresident, Pere Aragonés; les conselleres de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i Presidència, Meritxell Budó; el conseller d’Acció Exterior i Relacions Institucionals, Alfred Bosch; el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Educació i Participació de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats; el president delegat de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares, i la directora de l’ICAA, Beatriz Navas, entre d’altres.

Un any més, el Col·legi oficial de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya (JORGC) col·labora amb els Premis Gaudí amb joies de manufactura o artesania de col·legiats catalans, tant a la catifa vermella com a la gran cerimònia del cinema català.
XII PREMIS GAUDÍ
Diumenge 19 de gener de 2020
Auditori del Fòrum – CCIB