La casa Lleó i Morera : El dia 20 de gener obre les seves portes aquest edifici modernista de Lluís Domènech i Montaner

imagesCA057K3A

La casa Lleó i Morera

El dia 20 de gener obre les seves portes aquest edifici modernista de Lluís Domènech i Montaner.

La Casa Lleó i Morera va ser un projecte encarregat per Francesca Morera i Ortiz l’any 1902 a l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. Al Passeig de Gràcia, 35 de Barcelona existia una antiga casa, anomenada Rocamora, construïda el 1864 pel mestre d’obres Joaquim Sitjas. Lluís Domènech i Montaner projectà una reforma integral de la casa preexistent, utilitzant gran varietat de materials i que s’estendrà fins el 1906.

Francesca Morera i Ortiz heretà la casa del seu oncle, Antoni Morera i Busó, però va morir abans de veure finalitzada l’obra. Va ser el seu fill, Albert Lleó i Morera, qui es va fer càrrec de les obres, donant-li el nom amb el que se la coneix actualment, Casa Lleó i Morera.

Lluís Domènech i Montaner va fer una remodelació de l’anterior edifici, aconseguint una autèntica obra modernista. La seva propietària li va encarregar enderrocar i reconstruir la façana, col·locar tres tribunes i balcons de pedra als diferents pisos, i fer les obres de l’interior. L’arquitecte, per poder realitzar aquesta obra modernista, es va envoltar d’un grup nombrós d’artistes i artesans, reconeguts per la seva capacitat creativa, com l’escultor Eusebi Arnau, el mosaïcista Mario Maragliano i l’ebenista Gaspar Homar, entre d’altres.

La façana i l’entresol van ser decorats per diferents ornaments, entre els que destacaven les escultures d’Eusebi Arnau que representaven dues parelles de figures femenines, però que van ser destruïdes en una reforma dels baixos de la Casa el 1943. A la façana hi trobem continues al·lusions al cognom de la família, representant la flor de la morera amb diferents materials, o les al·legories dels invents del segle XX. La façana està coronada per un templet que excedia l’alçada permesa per l’Ajuntament de Barcelona i pel que es va haver de demanar el permís necessari.

L’esclat del Modernisme el trobem a l’interior, amb un dels conjunts millor conservats de la ciutat: vitralls, mosaics, ceràmica, escultura, fusta, marbre, esgrafiat… El vestíbul i l’escala ens mostren les diferents arts aplicades modernistes que els artistes i artesans van saber plasmar partint de la idea i la direcció de l’arquitecte.

www.casalleomorera.com