El certamen per excel·lència del teatre en francès de casa nostra oferirà, del 26 de gener a l’11 de febrer, fins a 8 obres inèdites a l’Estat espanyol.
El 75% de la programació d’aquesta edició serà d’autores femenines.
El festival comptarà amb la presència i participació de bona part dels autors i directors programats, entre els quals noms tant remarcables com el sirià Fida Mohissen o Alexandra Badea, que recentment ha rebut el Premi de Teatre 2023 de l’Académie Française.
Totes les obres presentades al festival van acompanyades de subtítols en català o castellà a fi de fer-les accessibles a tothom.
Barcelona, 18 de gener de 2024. Arrenca la 7a edició del OUI! Festival de teatre en francès de Barcelona, el certamen de teatre contemporani en francès per excel·lència de casa nostra i un dels més importants del gènere arreu del món fora d’un país francòfon, que tindrà lloc del 26 de gener a l’11 de febrer i que, en aquesta ocasió, ens porta una programació constituïda per vuit peces teatrals inèdites a l’Estat espanyol que, com s’ha anat fent anteriorment, s’oferiran subtitulades en català o castellà a fi de fer-les accessibles a tothom.
Com en edicions anteriors, el públic tindrà l’oportunitat de gaudir de l’escena contemporània en francès des dels patis de butaques de l’Institut Francès de Barcelona, la sala Dau al Sec Arts Escèniques, així com del Reial Cercle Artístic, i el Teatre Plaza de Castelldefels. Enguany, el festival també serà acollit per la Salatrac de Barcelona i l’Auditori Barradas de L’Hospitalet de Llobregat, que permetrà de portar la cultura francòfona a nous espais.
Rébecca Déraspe, Alexandra Badea, Louise Doutreligne, Élodie Menant, Julie Timmernan, Mariette Navarro, Fida Mohissen, Luc Tallieu, Samuel Gallet i Simon Grangeat, són alguns dels autors que seran presents en el consolidat imperdible cultural que, en aquesta 7a edició, juga fort per les autores femenines, amb 6 de les 8 obres programades d’autoria femenina.
Enguany el Oui! ha volgut tornar a acollir alguns dels artistes que han passat pel festival en edicions precedents. Un exemple d’això és el director Fabian Chappuis, que en aquesta ocasió torna al festival per oferir-nos l’estrena europea de Ceux qui se sont évaporés (Els que s’han fet fonedís) de l’autora quebequesa Rébecca Déraspe, un text que tracta de manera brillant el tabú de les desaparicions voluntàries, un fenomen molt important al Japó i cada vegada més estès també a les nostres cultures. Rébecca Déraspe ha estat guanyadora del Premi Michel-Tremblay 2020 (Quebec) per aquest text.
També tornarem a comptar amb l’autora francesa d’origen romanès Alexandra Badea que aquest 2024 torna amb un text del qual també n’és la directora: Celle qui regarde le monde (La que mira el món), la història d’un adolescent que, com tota una generació, pren consciència del món actual. Alexandra Badea va rebre el passat 1r de desembre, a París, el Premi de Teatre 2023 de l’Académie Française.
Una altra convidada d’aquesta setena edició és Julie Timmerman, que ens presentarà la seva nova obra Petite Zoé (Petita Zoé), que ella mateixa dirigeix i interpreta. A l’obra, Julie Timmerman es posa en la pell dels 25 personatges d’aquesta història, que parla de l’enfrontament de la petita Zoé amb el seu pare bipolar.
En la primera edició del Oui! vam poder comptar amb l’actriu Joanna Boyé. Des d’aleshores, Joanna Boyé s’ha convertit en una de les directores més remarcables de França, guardonada amb diversos premis Molière. Aquesta edició tindrem l’oportunitat de veure-la dirigir l’obra Je ne cours pas, je vole! (No corro, volo!) de l’autora Elodie Menant, una de les revelacions dels darrers anys a França. L’obra tracta sobre la superació d’un mateix, una peça teatral que ha estat un èxit tant de públic com de crítica, i ha rebut 5 nominacions als Premis Molière 2023: Molière al millor espectacle de teatre públic – Molière a la millor direcció (Johanna Boyé) de teatre públic – Molière a la millor autora (Élodie Menant) – Molière a la millor actriu revel·lació (Vanessa Cailhol) – Molière a la millor actriu secundària (Élodie Menant).
L’any passat vam tenir l’ocasió de descobrir l’autora Louise Doutreligne. Enguany la tornem a tenir al festival amb l’obra La cabane de l’architecte ou la main tendue de Le Corbusier (La cabana de l’arquitecte o la mà estesa de Le Corbusier), que ret homenatge d’una manera molt humana a l’amor per l’obra del cèlebre arquitecte Charles-Édouard Jeanneret-Gris, més conegut pel pseudònim Le Corbusier (a Barcelona, ciutat dels arquitectes, el tema era necessari!).
Per primera vegada tenim el gran plaer d’acollir al festival l’autor i actor sirià Fida Mohissen, que ens presentarà l’obra Shahada, il y a toujours un ailleurs possible (Shahada, sempre hi ha un altre lloc possible), un testimoni íntim i punyent d’un home la fe del qual s’ha vist sacsejada per la trobada d’una altra manera de pensar i per l’amor envers la llengua francesa.
Guy Delamotte i Véro Dahuron, l’equip del Panta théâtre torna enguany amb una carta blanca dedicada a l’escriptura. Ho fan acompanyats pels autors francesos Samuel Gallet, Simon Grangeat i Mariette Navarro, per dur a terme el projecte experimental Sur le vif (Caçat al vol): una immersió de tres dies a Barcelona on passejaran pels carrers, sentiran parlar de la ciutat i escriuran tot allò que els transmet la ciutat. Es tracta de redactar un text conjunt inspirat en les impressions i les trobades que van tenint aquests tres dies.
Enguany, l’obra que s’adreça al públic més jove prové d’Occitània: Les Quatre loups (Els quatre llops), de l’autora Mathilde Berthenod i inspirat en l’àlbum Les Quatre loups d’Alain Gaussel. L’obra replanteja el tema del llop per confrontar les pors, que genera amb delicadesa i humor.
Així mateix, d’acord amb la reconeguda vocació del festival de donar suport a les noves generacions de dramaturgs, torna la Secció Km0, que cada any acull les creacions d’artistes residents a Barcelona. L’actor francès que viu a Barcelona Jean-François Duval interpretarà l’obra Le Chevalier D’Éon (El Cavaller D’Éon), text de l’escriptor occità Luc Tallieu. El Cavaller D’Éon va existir realment durant el regnat de Lluís XV i fou un personatge respectat i temut com a home o com a dona.
La sala d’arts escèniques Dau al Sec presentarà extractes de dos textos en francès traduïts al catatà i que es presentaran en la propera temporada a Barcelona. Es tracta d’El clam del buit (La Clameur du vide), un text de l’autor català afincat a París Marc Garcia Coté, amb la interpretació de l’actriu i impulsora teatral catalana Mercè Managuerra; i Els Contradandistes de llibres (Les Passeurs de livres) a partir de l’obra de l’autora francesa Delphine Minoui amb la dramaturgia i la traducció d’Albert Tola.
Finalment, seguint l’estela d’edicions anteriors, el Oui! culminarà la programació anual amb activitats paral·lelesque enriqueixen l’espai d’exhibició del festival, com les ja reconegudes trobades al voltant de temes d’interès, lectures dramatitzades i els debats amb els autors i artistes de les obres. Així doncs, aquesta edició ens portarà un concurs de lectura de teatre en francès en veu alta, organitzat amb l’Escola Oficial d’Idiomes de Badalona, reservat a persones no francòfones. Enguany, la Casa Elizalde i l’Ateneu Barcelonès col·laboraran amb el festival.
Sobre el OUI! Festival
Després de sis edicions, el OUI! s’ha convertit en el certamen per excel·lència del teatre contemporani en francès a casa nostra. Creat i dirigit per Mathilde Mottier i François Vila, amb les associacions Mise en Lumière(Paris/Alfortville) i Barna-Bé (Barcelona), compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Francès de Barcelona i Chèque Intermittents (França).
www.festivaldetheatreenfrancais.com