Jornada El GATCPAC i el disseny de mobiliari al Museu del Disseny (20 ´d´abril)

cadira-bracos-original-gatcpac-madb_136_816Jornada El GATCPAC i el disseny de mobiliari al Museu del Disseny

Segona jornada amb accés gratuït del cicle Arquitectura d’avantguarda a Barcelona organitzat per la Fundació Miró i el Museu del Disseny

El plànol-guia Arquitectura d’avantguarda a Barcelona. Josep Lluís Sert i el GATCPAC recull el llegat arquitectònic del grup que encara es conserva. El plànol es troba a la venda per 3 euros en català, castellà, francès i anglès al Museu del Disseny i a la Fundació Joan Miró.

El 20 d’abril, a les 19.00h al Museu del Disseny es farà la taula rodona «Abans, durant i després, el GATCPAC des de les col·leccions del Museu del Disseny». La conversa abordarà les propostes plantejades pel grup d’arquitectes en el camp del disseny de mobiliari marcades per la funcionalitat i que van comercialitzar a través d’una botiga pròpia, MIDVA (Mobles i Decoració per a la Vivenda Actual). S’hi plantejaran qüestions com: Quins models tradicionals els van interessar i com els van incorporar al seu ideari? En quin entorn s’havien format els arquitectes? Quin és el llegat que van deixar?. Amb Mònica Piera, doctora en Història de l’Art i presidenta de l’Associació per a l’Estudi del Moble; Mercè Vidal, doctora en Història de l’Art; i, Juli Capella arquitecte i expert en disseny. Moderarà la taula Teresa Bastardes, cap de col·leccions del Museu del Disseny.

El plànol-guia que ara s’edita, Arquitectura d’avantguarda a Barcelona. Josep Lluís Sert i el GATCPAC, promou el coneixement del patrimoni arquitectònic del GATCPAC i dóna visibilitat a 47 intervencions i projectes del grup que s’han conservat fins a l’actualitat a la ciutat. En destaquen la Casa Bloc (1933-1939) i el Dispensari Antituberculós (1933-1937) de Josep Lluís Sert, Josep Torres Clavé i Joan Baptista Subirana; el Pavelló de la República (1937) de Sert i Luís Lacasa; i, la Fundació Joan Miró (1972-1975) de Josep Lluís Sert. Es pot comprar a les seus de la Fundació Joan Miró i al Museu del Disseny per 3 euros.

Dins el cicle s’han programat també algunes activitats relacionades. El 13 de maig El globus vermell organitza una visita guiada gratuïta al Dispensari Antituberculós del Raval (actual CAP Doctor Lluís Sayé) amb la companyia de l’arquitecte Mario Corea. El globus vermell també organitza el mateix dia a les 19.00 h, al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), la taula rodona Mirades a l’avantguarda amb Mario Corea, col·laborador de Sert i responsable de la rehabilitació del Dispensari Antituberculós 1982-83; Carolina B. Garcia, doctora en Teoria i Història de l’Arquitectura especialitzada en GATCPAC; Emiliano López , doctor per la UPC amb la tesi Peabody Terrace: Claves de un proceso de diseño liderado por Josep Lluís Sert; i, Josep Torrents, comissari de l’exposició «Arquitectures empeltades» de la 14a Biennal d’Arquitectura de Venècia.

S’han programat també dues visites guiades més, el 6 de maig i el 20 de maig a les 17.00h al Pavelló de la República obra de Josep Lluís Sert i Luís Lacasa. Més informació sobre les visites i reserves a:info@elglobusvermell.org.

Per celebrar la Diada de Sant Jordi, fins al 24 d’abril el Museu del Disseny de Barcelona ofereix un descompte del 50% en l’entrada al Pis-Museu de la Casa Bloc Habitatge 1/11 per a les visites dels mesos de juny i juliol del 2016.

Nota de premsa i imatges per descàrrega

Divina Huguet

Premsa

Museu del Disseny de Barcelona

Institut de Cultura

Edifici Disseny Hub Barcelona
Pl. de les Glòries Catalanes, 37-38