Haver fet un lloc on els artistes tinguin dret a equivocar-se. Històries de l’Espai 10 i l’Espai 13 de la Fundació Joan Miró ( 14 de març – 25 de maig de 2014 )

0220

Haver fet un lloc on els artistes tinguin dret a equivocar-se. Històries de l’Espai 10 i l’Espai 13 de la Fundació Joan Miró
14 de març – 25 de maig de 2014

Comissari: Manuel Segade

La Fundació Joan Miró presenta Haver fet un lloc on els artistes tinguin dret a equivocar-se. Històries de l’Espai 10 i l’Espai 13 de la Fundació Joan Miró, una exposició sobre la programació d’art emergent en aquestes sales des de 1978.

L’any 2013 l’Espai 13 va celebrar els seus trenta-cinc anys d’existència. L’exposició Haver fet un lloc…, que es pot veure del 14 de març al 25 de maig de 2014, i la publicació que l’acompanya commemoren aquest aniversari.
La mostra, comissariada per Manuel Segade, s’articula a través de set capítols temàtics que permeten explicar les connexions que s’han produït entre diferents generacions i llenguatges artístics durant les últimes quatre dècades.
Haver fet un lloc… recull un conjunt de seixanta obres. Les peces són una representació de les més de 250 exposicions programades a l’Espai 10 i l’Espai 13. És la primera vegada que les produccions d’aquests espais ocupen les sales temporals de la Fundació.

L’exposició Haver fet un lloc… repassa la creació artística que ha generat la programació regular de l’Espai 10 i l’Espai 13. L’Espai 10 va néixer el 1978 i el 1989 va canviar d’ubicació dins de la Fundació amb la remodelació de l’edifici de Sert i va passar a anomenar-se Espai 13. A partir d’una selecció de la producció artística generada al llarg de la seva història, l’exposició presenta aquest espai com un laboratori que ha servit de lloc d’assaig per a artistes i comissaris.

L’exposició s’obre amb una cronologia que repassa la història de l’Espai 10 i l’Espai 13 des dels orígens de la Fundació Joan Miró, l’any 1975, fins a l’actualitat. Des dels seus inicis, la programació d’aquest espai ha tingut la intenció de respondre a les necessitats del sector i a la voluntat de Joan Miró de crear una sala experimental dedicada a projectes d’artistes joves. L’espai ha acollit l’escena artística local i la creació emergent a escala internacional; des de la seva creació hi han passat prop de cinc-cents artistes i trenta comissaris.

Estructura i disposició

Fer un repàs a les últimes quatre dècades de creació emergent ha permès a Manuel Segade, comissari de la mostra, analitzar tendències i moviments artístics i detectar els punts de contacte entre diferents generacions i pràctiques. A través d’aquestes relacions s’estableixen set capítols temàtics que ocupen les sales d’exposició: Fenòmens pictòrics, Objectes escultòrics, Cultura i natura, Fenomenologies del cos, Postcolonialismes, Processos i esdeveniments i Els usos de la cultura popular.

La mostra reuneix un conjunt de seixanta obres que són fragments d’exposicions anteriors i pren forma de col·lecció efímera. L’artista Xabier Salaberria ha dissenyat un muntatge de mòduls i dispositius per presentar les peces, amb la voluntat de donar uniformitat a aquest relat divers. Les peces de Salaberria són escultures útils que acullen altres peces, a cavall entre el disseny d’exposicions i la peça autònoma.
Al final de la mostra hi ha un espai de consulta, on els visitants poden trobar els catàlegs i les publicacions que s’han generat al llarg de la programació de l’Espai 10 i l’Espai 13.

Publicació i activitats

Històries de l’Espai 10 i l’Espai 13 de la Fundació Joan Miró també és el títol de la publicació que acompanya l’exposició. A l’estil d’un manual, el llibre analitza com la història de l’Espai 10 i l’Espai 13 és un cas d’estudi en la institucionalització de l’art contemporani a Europa. La publicació sorgeix de la investigació que s’ha dut a terme per preparar l’exposició i recull les històries dels espais a partir dels eixos temàtics de la mostra. A més dels set capítols a través dels Artistes presents a l’exposició Antoni Abad – Ana Laura Aláez – Yves Belorgey – Jordi Benito – Alfons Borrell – Jackie Brookner – Joan Brossa – Jordi Cerdà – Jordi Colomer – Carles Congost – Pep Duran – Antoni Egea – Manel Esculsa – Esther Ferrer – Xavier Franquesa – General Idea – Albert Giròs – Susy Gómez – Jean-Pierre Guillemot – Jens Haaning – Pello Irazu – Salvador Juanpere – Laura Lamiel – Abigail Lazkoz – Liza Lou – Jesús Martínez Oliva – Erina Matsui – Fina Miralles – Jordi Mitjà – Vik Muniz – Elvira Navares – Pere Noguera – Antonio Ortega – Alberto Peral – Perejaume – Gabriel Pericàs – Enric Pladevall – Jaume Plensa – Josep Ponsatí – Àngels Ribé – Joan Rom – Ugo Rondinone – Benet Rosell – Carolina Saquel – Susana Solano – Luigi Stoisa – Antoni Tàpies – Paco Vacas – Xavier Veilhan

L’estudi afegeix tres apartats temàtics titulats De maneres les de fer públics, L’espai intervingut i De l’art tautològic a la crítica institucional.

La publicació es presentarà a la Fundació Joan Miró el proper dijous 20 de març a les 19.30 h. L’acte, obert al públic, comptarà amb la presència de Montse Badia, Miquel Molins, Fede Montornès i Glòria Picazo, a més del comissari Manuel Segade. Els quatre participants a la presentació han estat comissaris de l’Espai 13.

L’exposició es completa amb dues activitats relacionades amb moments memorables de la història de l’Espai 10 i l’Espai 13.

El 17 de maig, coincidint amb la Nit dels Museus, Pep Duran presentarà un fragment de la seva performance Tot és quincalla, realitzada l’any 1985. Aquesta acció consistia en una desfilada de models amb vestuaris imaginatius i un sopar.

El dijous 22 de maig Francesc Ruiz proposa un itinerari guiat a partir dels diferents punts de distribució d’un fanzine. Després d’una dècada d’haver participat a l’Espai 13, Ruiz reprèn la sèrie de còmics Soy Sauce, presentada l’any 2004, que conduïa el públic per diferents punts de la ciutat. En aquesta ocasió, com a acte de cloenda de l’exposició Haver fet un lloc…, el recorregut s’inicia a la llibreria gràfica Fatbottom i finalitza a la Fundació Joan Miró.

Entre abril i maig s’ofereixen tres visites guiades de l’exposició amb Vicenç Altaió i David Armengol, comissaris de l’Espai 10 i l’Espai 13 respectivament, i Teresa Blanch, comissària, crítica i professora de la Facultat de Belles Arts de la UB.
L’Espai 10 i l’Espai 13 a Viquipèdia

Com a primer acte de commemoració del trenta-cinquè aniversari de l’Espai 10 i l’Espai 13, l’abril de 2013 va tenir lloc la Viquimarató més llarga de la història, de 35 hores. Va ser una jornada d’edició de continguts a Viquipèdia organitzada amb Amical Wikimedia on van participar voluntaris i estudiants de diverses universitats catalanes.
Aquest va ser l’inici d’un projecte col·laboratiu per crear i completar a Viquipèdia els articles de més de tres-cents artistes i comissaris que han participat a l’Espai 10 i l’Espai 13 durant aquests anys. A l’exposició Haver fet un lloc… es pot accedir a aquesta informació a través dels codis QR situats al costat de cada obra.