GUANYADORS PREMIS ZIRKOLIKA / NIT DE CIRC

logozirkolika_400

Los Galindos, Fet a Mà, Joan Català i l’Escola de Circ Rogelio Rivel guanyen quatre dels deu premis Zirkòlika de circ

•Aquests quatre premis corresponen a les categories de millor espectacle de carpa (Los Galindos), millor espectacle de sala per Cru (Fet a mà), millor espectacle de circ de carrer per Pelat (Joan Català) i millor iniciativa per a la projecció del circ (Escola de Circ Rogelio Rivel).

•També han aconseguit premis Marcel et ses Drôles de Femmes (millor número de circ), Animal Religion (millor companyia novell), Proyecto Otradnoie (millor música original per Otradnoie.1), Leandre (millor posada en escena per Rien à dire) i Xavier Erra (millor director pel Combinat 47 de l’Ateneu Popular de 9Barris L’art de volar). Joel Martí, de Circo Afilado, ha aconseguit un accèssit en la categoria de millor artista novell.

•Els IV Premis de Circ Zirkòlika s’han lliurat aquest vespre a la carpa del Circ Raluy durant la gala Nit de Circ, que ha comptat amb la presentació de 12 números i una vintena d’artistes.

Els IV Premis de Circ Zirkòlika s’han lliurat avui durant la gala Nit de Circ que s’ha celebrat a la Carpa del Circ Raluy, instal·lada al Port Vell de Barcelona. La companyia Los Galindos ha obtingut el premi al millor espectacle de circ de carpa pel muntatge que presenten en una iurta. A l’espectacle actuen els membres de la companyia –Marcel Escolano i Bet Garrell- i Martí Soler, que presenta números de roda cyr i llançament de ganivets.

D’altra banda, la companyia Fet a Mà ha guanyat el premi al millor espectacle de circ de carrer per Cru. Formada per Pau Portabella i Marta Torrents, la companyia es va crear l’any 2008 i el seu treball es basa en la fusió de l’acrobàcia, la dansa i el teatre.

El premi al millor espectacle de circ de carrer ha recaigut en l’artista Joan Català per l’espectacle Pelat, un muntatge que elimina les fronteres entre dansa, circ, teatre i neix de l’observació del treball artesanal i de l’estudi del cos.

L’Escola de Circ Rogelio Rivel ha obtingut el premi a la millor iniciativa per a la projecció del circ. Creada l’any 1999, actualment l’escola és un projecte consolidat i reconegut a nivell europeu com a membre de la FEDEC (Federació Europea d’Escoles de Circ) com a escola preparatòria i professional de formació en les arts del circ.

La companyia Marcel et ses Drôles de Femmes ha guanyat el premi al millor número de circ per un número de quadre coreà i Animal Religion (Quim Girón i Niklas Blomberg) ha guanyat el premi a la millor companyia novell per Indomador, un espectacle que ens mostra la força incontrolable que tots tenim dintre i que ens connecta amb la nostra animalitat més profunda.

Proyecto Otradnoie ha obtingut el premi a la millor música original per Otradnoie1, un espectacle que experimenta amb la música i que té el ritme d’un pols que s’accelera i la vibració sincopada tot ho remou.

El pallasso Leandre ha aconseguit el premi a la millor posada per Rien à dire, el seu nou espectacle de sala que presenta a un ritme frenètic, amb fantasmes als armaris, amb mitjons voladors, pluges de paraigües i miralls juganers.

Xavier Erra, per la seva banda, ha guanyat el premi al millor director per L’art de volar (Combinat 47 de l’Ateneu Popular de 9Barris), un espectacle on els números de circ i el cinema es fusionaven. El jurat també ha volgut tenir una menció especial per a l’artista Joel Martí, de Circo Afilado, i li ha concedit un accèssit en la categoria de millor artista novell.

En total hi havia 31 projectes que aspiraven a un dels 10 premis. Amb dues nominacions hi havia les companyies La Tal, per Incredible Box (millor espectacle de circ de carrer i millor posada en escena), Atempo, per Invisibles (millor espectacle de carrer i millor música original), Leandre, per Rien à dire (millor espectacle de sala i millor director), Marcel et ses Drôles de Femmes, per Miss Dolly (millor espectacle de carrer i millor número de circ), Baró d’Evel Cirk, per Mazùt (millor espectacle de sala i millor música), Animal Religion (millor número de circ i millor companyia novell), Proyecto Otradnoie, per Otradnoie.1 (millor música original i millor posada en escena), Nacho Ricci (millor posada en escena i millor artista novell) i Toti Toronell (millor música i millor posada en escena).

També havien estat nominats Kerol, Joan Català, Nacho Flores, els directors Joan Ramon Graell, Xavier Erra, Leandro Mendoza i Roberto Oliván, i les companyies Cridacompany, Escarlata Circus, Dulce Duca, Capicua, Trio Bolondo, Fet a mà, Circo Alegría, Los Galindos, Circo Afilado, Sisters Company i Hotel Iocandi. En la categoria a la millor iniciativa per a la projecció del circ havien estat nominats l’Escola de Circ Rogelio Rivel, Javier Sainz Ediciones, La Central del Circ i La Crica.

Els premis Ziròlika de circ són un reconeixement al treball artístic i guardonen les millors propostes i artistes circenses coproduïts o sorgits del nostre país. Els premis Zirkòlika són el testimoni que serveix per difondre el gran treball que s’està fent en aquest gènere artístic a Catalunya.

Els premis s’han lliurat avui durant la gala ‘Nit de Circ’, un espectacle dirigit per Jordi Purtí i presentat pel pallasso Marcel Gros. Durant l’espectacle s’ha vist una selecció de números o projectes premiats l’any passat (Psirc, Zirkus Frak i Tub d’assaig 7.70) i dels números de circ que s’han vist durant l’any 2013 a Catalunya realitzats per artistes catalans o que han fet una residència a Catalunya. Entre els artistes que han actuat hi ha les acròbates Niedziela i Emily Swider Raluy (equilibris al monocicle), Elena Zanzu (trapezi balanç), Ayal Benin (Frisbee–malabars), Las Divinas (Trio musical), Niño Retrete (clown), Duo Laos (mà a mà) i Francisco Rojas ‘Dyvinetz’. Aquests dos últims artistes han arribat directament del dinner show Palazzo, a Berlín, per actuar a Barcelona.

Durant la gala també s’ha tingut un emotiu record per al palllasso Joan Montanyès ‘Monti’, que va morir el passat mes d’abril. Els pallassos Fulgenci Mestres i Oriol Boixader, actualmente de gira amb el Roncalli (Alemanya), hi han col·laborat.