Gran Teatre del Licue :La nova temporada artística 2015/16 arrencarà el proper 7 d’octubre amb Nabucco

EL LICEU APOSTA PER PRODUCCIONS CATALANES

nabucco_cat

 

 

 

 

El Gran Teatre del Liceu aposta per produccions catalanes. És el cas de Quartett, d’Àlex Ollé (La Fura dels Baus), una producció innovadora que ja s’ha pogut veure amb èxit a La Scala i a Buenos Aires i que al Liceu arribarà la temporada 2016/17. Aquella mateixa temporada es podrà veure una òpera dirigida per Jordi Savall, que està en fase de preparació.

Així mateix, per a la següent temporada 2017/18, la directora artística del Teatre, Christina Scheppelmann, ha recuperat el compromís amb Benet Casablancas de produir una òpera del compositor català, un projecte que havia quedat encallat per la crisi. Tot plegat, dins la voluntat de promocionar la producció del país.

La intenció és també recolzar al màxim el talent dels joves cantants catalans i de la resta de l’Estat, principalment en rols secundaris de les produccions, que suposin la porta d’accés en el món de la lírica. En aquest sentit, la nova directora ha realitzat 112 audicions d’aquests cantants des de la seva arriba al càrrec el gener d’aquest any.

Acord amb Abu Dhabi

En la línia de la internacionalització, el Liceu acaba de signar un acord amb l’Abu Dhabi Music & Arts Foundation (ADMAF) per promoure la col·laboració en l’àmbit de la música i l’opera, que permetin l’intercanvi cultural amb els Emirats Àrabs. L’acord es va signar el passat diumenge a Abu Dhabi entre Christina Scheppelmann i H.E. Hoda I. Al Khamis-Kanoo, fundadora d’ADAF.

Aquest acord es materialitzarà en primera instància amb la intervenció de cantants i instrumentistes del Liceu a la temporada artística de l’Emirates Palace. Per a la temporada 2017/18 s’estudia la presència de l’Orquestra Simfònica del Liceu a Abu Dhabi. També està en fase d’estudi la presència d’una producció operística del Liceu a la temporada saudí.

Nova temporada

La nova temporada artística 2015/16 arrencarà el proper 7 d’octubre amb Nabucco, co-producció del Gran Teatre del Liceu, amb La Scala, el ROH Covent Garden i la Lyric Opera de Chicago. Anteriorment, es representarà El llac dels cignes, de l’English National Ballet, que ja registra un sold out a set dies de l’estrena.

La nova temporada reforçarà el paper del Liceu com a referent artístic pel nivell de les seves produccions, moltes d’elles innovadores, i la qualitat de les seves veus, amb una prímicia mundial, el debut de Juan Diego Flórez en el paper d’Edgardo a Lucia di Lammermoor.

En alguns casos, la programació ve a cobrir buits històrics, amb estrenes absolutes. És el cas de l’òpera barroca Serse de Händel, inèdita al Liceu. El març de 2016, hi haurà l’estrena a Espanya de Written on skin (Escrit sobre pell), de George Benjamin, una òpera del segle XXI que ha esdevingut tot un referent a nivell mundial. L’òpera estarà dirigida pel seu propi compositor: George Benjamin.

La nova temporada s’incrementa en número de funcions, que passa de 108 a 114, i es manté en nombre de títols: 24, dels quals 12 corresponen a òpera: 9 escenificades i 3 en versió concert. Es produirà el debut d’alguns grans cantants com John Osborn, Carmen Giannattasio, Julia Lezhneva, Ekaterina Siurina i Tatiana Monogarova.

Hi haurà produccions innovadores, com Benvenuto Cellini, d’Hector Berlioz, una òpera que només s’ha representat un cop al Liceu (1977) i que arriba de la mà de Terry Gilliam, un dels fundadors dels Monty Python, amb una escenografia innovadora. També és el cas de Die Zauberflöte (La flauta màgica) de Mozart, amb una estètica que recorda el cinema mut dels anys 20. La producció prové de la Komische Oper de Berlin.

L’any Shakespeare tindrà la seva presència amb els Otello de Verdi i de Rossini, de la mà dels dos tenors més reputats com a protagonistes: Aleksandrs Antonenko i Gregory Kunde, així com I Capuleti e i Montecchi, de Bellini, una òpera poc representada al Liceu, amb Elina Garança i Patrizia Ciofi.

La temporada acollirà una celebració especial: la dels 50 anys del debut de Plácido Domingo, que actuarà a Simon Boccanegra, de Verdi, amb un repartiment que inclou Leo Nucci i Ramon Vargas. Així mateix, es tanca la Tetralogia de Wagner amb Götterdämmerung (El capvespre dels déus), amb Iréne Theorin, Lance Ryan i les millors veus wagnerianes de Bayreuth. Després de l’èxit de La traviata amb “El Liceu a la fresca”, l’experiència es tornarà a repetir amb La bohème de Puccini, que es podrà tornar a veure a TV3 i a diferents emplaçaments de Catalunya.

La programació d’El Petit Liceu es renova la aquesta temporada, amb l’estrena d’Aria Kadabra, una nova producció del Liceu on s’explicarà la temporada d’adults als nens mitjançant l’il·lusionisme i la màgia. Així mateix, s’estrenarà L’ocell prodigiós, de la companyia La Maquiné, un espectacle de titelles basat en la llegenda de L’ocell de foc d’Igor Stravinsky. I es recupera un espectacle de dansa d’IT Dansa, la companyia de l’Institut del Teatre.