Gerard Piqué i Núria Picas, Millors Esportistes Catalans 2015 (25 de gener)

LOGO-FESTA-2015-horitzontal
Gerard Piqué i Núria Picas, Millors Esportistes Catalans 2015

FESTA DE L’ESPORT CATALÀ

L’Antiga Fàbrica DAMM, a Barcelona, ha acollit, la reunió del Jurat de la 19a Festa de l’Esport Català, organitzada per la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) i el diari SPORT.

Els premis es lliuraran en el transcurs de la gala de la 19a Festa de l’Esport Català, que se celebrarà el proper dilluns 25 de gener de 2016 a partir de les 20 h al Museu Marítim de Barcelona (Avinguda Drassanes s/n).

ELS PREMIATS

El futbolista Gerard Piqué, campió del triplet amb el seu club, el FC Barcelona, i la corredora de muntanya, Núria Picas, campiona de l’Ultra Trail World Tour, han estat escollits com a millors esportistes del 2015.

El jurat ha elogiat la gran temporada de Gerard Piqué amb el seu club, el FC Barcelona. La temporada 2014-15 Piqué va ser un dels artífex del segon triplet del conjunt blaugrana. A més d’aconseguir la Lliga, la Lliga de Campions i la Copa del Rei, també es va proclamar, a principis d’aquesta temporada 2015-16, campió de la Supercopa d’Europa. Piqué és una peça clau per entendre l’èxit de l’equip blaugrana i torna a convertir-se en un dels millors centrals del Món.

Núria Picas, per la seva banda, ha aconseguit aquest 2015, i per segon any consecutiu, proclamar-se campiona de l’Ultra Trail World Tour, un circuit de deu ultra trails celebrats arreu del planeta durant un any.

Pel que fa als Premis als Esportistes amb més Projecció, el jurat ha volgut premiar el ciclista Marc Soler, i la tennista Paula Badosa. Amb només 21 anys, Soler és considerat el millor ciclista sub’23 del Món, després que aquest 2015 es convertís en el primer jove en guanyar la prestigiosa prova del Tour de l’Avenir, considerada el Tour de França per sub’23. El 2014, a més, es va convertir en el fitxatge revelació més jove del Team Movistar, un equip ProTour de la màxima categoria professional. Per la seva banda, Paula Badosa, de només 17 anys, s’ha proclamat aquest 2015 campiona de Roland Garros Júnior i ha arribat a la tercera ronda del WTA Miami. Badosa ha fet una notable progressió al rànquing de la WTA, en el qual ja figura entre les 200 primeres classificades.

El Premi al Millor Equip ha estat per al FC Barcelona de futbol. El conjunt blaugrana ha aconseguit, per segona vegada en la seva història, endur-se el triplet en la temporada 2014-15, després de proclamar-se campió de la Lliga, de la Lliga de Campions i de la Copa del Rei. A més, a principis de la temporada 2015-16 es va fer amb el títol de campió de la Supercopa d’Europa.

A Santi Freixa se li ha atorgat el Premi Llegendari com a reconeixement a la seva gran trajectòria dins l’hoquei herba. Tot i que continua vinculat al món de l’hoquei herba com a entrenador assistent de la Selecció Holandesa femenina, Freixa es va retirar de la pràctica de l’esport professional el passat mes d’agost després d’haver triomfat amb el seu club, l’Atlètic de Terrassa, i amb la Selecció Espanyola, amb la qual ha participat en tres Jocs Olímpics. En el seu palmarès cal destacar la medalla d’argent als Jocs Olímpics de Pequín 2008, la medalla de bronze al Campionat del Món 2006 a Alemanya, i l’or al Campionat d’Europa, entre d’altres èxits.

Pel que fa al Premi Esperit Esportiu, aquest ha estat per l’atleta federat més veterà d’Espanya, Valentí Huch. Al passat Campionat del Món d’atletisme de veterans, disputat l’estiu passat a Lió (França), va aconseguir un total de cinc medalles: l’or a martell pesant, l’argent a salt de longitud i a triple salt, i el bronze a llançament de pes i de disc. En l’actualitat té 16 rècords d’Espanya i 25 de Catalunya de veterans a partir de 80 anys. Huch va ser malferit a la batalla de l’Ebre durant la Guerra Civil degut a la metralla que se li va incrustar al cos. Malgrat les operacions que li van fer, li va quedar un tros de metralla sota el pulmó i un altre al peu esquerre, que avui dia formen part del seu cos. Tot i així es va refer i avui en dia és un exemple d’admiració, ja que, amb 96 anys, encara entrena diàriament a l’Estadi Serrahima.

El Premi al Seny Esportiu ha recaigut en l’àrbitre de voleibol, Diego León. Més de 50 anys de dedicació al voleibol com a jugador, àrbitre internacional i membre del Comitè Organitzador als Jocs Olímpics de Barcelona’92, així com al Campionat d’Europa Júnior masculí i femení del 1995. Va ser un dels creadors de la secció de voleibol al Hockey Club Picadero. El 2010 es va instaurar des de la Federació Catalana de Voleibol el Premi Diego León, que premia cada any els millors àrbitres de la temporada.

Pel que fa al Premi a la Millor Gestió Federativa, aquest ha estat per a la Federació Catalana de Tir amb Arc (FCTA), pel foment de l’esport de base amb la creació de diferents escoles de tir amb arc.

Les entitats esportives centenàries que rebran un reconeixement en el transcurs de la Festa de l’Esport Català són: Federació Catalana d’Atletisme, Club Esportiu Portbou, Club Futbol Amposta, Club Esportiu Premià, Club Esportiu Sagrerenc, Club Futbol Ulldecona i Club Futbol Santpedor.

JURAT DE LA 19a FESTA DE L’ESPORT CATALÀ

El jurat, encapçalat pel president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, Gerard Esteva, i el director del diari SPORT, Joan Vehils, ha comptat amb la presència de Marta Carranza, Comissionada d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, i Josep Salom, diputat d’Esports de la Diputació de Barcelona, entre altres personalitats de les institucions públiques, dels mitjans de comunicació, de l’àmbit empresarial i del món esportiu en general