El Festival Píndoles exhaureix totes les entrades al Castell de Montjuïc i es consolida com a proposta de microteatre de qualitat a Catalunya
Del 8 al 10 de juny s’han programat 18 espectacles de microteatre en racons amagats del Castell
Les 4 microobres guanyadores faran gira en forma d’espectacle itinerant a el Maldà, el Teatre Tantarantana i el la Sala Flyhard el 25, 26 i 27 de juny respectivament, a les 20.30h.
Després de tres edicions d’èxit, el Píndoles – Festival de Microteatre Fora del Teatre ha estrenat seu en la seva quarta edició: el Castell de Montjuïc s’ha convertit en amfitrió de la gran festa del microteatre, cedint espais interiors i exteriors durant tres dies, del 8 al 10 de juny.
El canvi de seu és un salt qualitatiu per al festival, una aposta de l’organització per créixer, en espais i en programació, i obtenir més visibilitat, amb l’objectiu de convertir el Píndoles en el referent del microteatre de qualitat a Catalunya. Per altra banda, la proposta ha servit per a què els barcelonins redescobreixin el Castell, un espai encara desconegut per la majoria dels habitants de la ciutat comtal.
Així doncs, el Castell, un dels edificis més emblemàtics de Barcelona, s’ha transformat durant tres dies en l’escenari de 18 petites grans històries de 15 minuts de durada, amagades en espais interiors i exteriors del recinte, pràcticament tots fora de l’accés habitual de les vistes. Una experiència única per al públic, una nova manera de veure i viure el teatre amb una programació de luxe i variada: drama, comèdia, thriller, espectacles d’objectes, teatre, circ, performance… En definitiva, amb propostes per a tots els gustos amb un denominador comú: la qualitat. Tots els espectacles programats han estat escrits, dirigits i interpretats per professionals.
La resposta del públic ha estat rotunda: 85% d’entrades venudes anticipadament, i la resta, a taquilla: entrades exhaurides els tres dies de festival, 1.500 entrades venudes i 500 assistents diaris, entre públic i programadors (els quals, al llarg de l’any, contracten la #GiraPíndoles).
PROGRAMACIÓ AMB SEGELL DE QUALITAT I APOSTA PER LES ESTRENES El canvi d’ubicació no ha estat l’única novetat de la 4a edició del festival. Per una banda, s’ha estrenat com a coproductor en conjunt amb l’Excèntrica (Centre d’Arts escèniques de Santa Coloma de Gramenet) i el festival Passatge Insòlit. El resultat és l’obra de microteatre “Duel”, que es va poder veure divendres 8 de juny al festival i que a la tardor serà programada al Passatge Insòlit. Per altra banda, el festival ha estrenat en exclusiva “La solitud de l’U», escrita per Sergi Belbel i que va formar part del cicle de lectures dramatitzades «En Procés» del Teatre Lliure el febrer de 2018.
Al llarg dels tres dies del festival s’hi han programat 18 espectacles diferents, a raó de 6 al dia. La programació estava formada per 14 obres de microteatre inèdites, que s’estrenaven en exclusiva al festival, i 4 micropeces de teatre d’altres disciplines (titelles, visual i multidisciplinar).
En el cas de les microobres de text inèdites, i a excepció de “Duel” i “La solitud de l’U», una comissió d’experts formada per Marc Rosich (dramaturg i director), Jacobo Julio (director del Cabanyal Íntim de València, i dramaturg de la cia. Francachela Teatro) i Roger Ribó (dramaturg i director) havia escollit 12 propostes d’entre 170 textos rebuts
Els altres 4 espectacles, corresponents a altres disciplines, són propostes ja estrenades i rodades i que van ser seleccionades per l’equip de gestió del Píndoles. És la segona edició que el festival inclou aquest tipus de propostes, amb l’objectiu de donar una visió de 360 graus del món del microteatre i reivindicar les disciplines de teatre menys convencionals. L’immens pati d’armes ha estat el centre neuràlgic, on hi havia instal·lats la taquilla del festival, i el servei de bar (de Cervesa Espiga) i els foodtrucks. Era el punt de trobada, on poder fer temps entre sessions i comentar amb amics i, inclús les companyies que actuaven al festival, l’experiència. També era el punt de sortida del públic per a cada sessió, que anava i venia dels espais de representació acompanyat de guies.
PREMI MOLT REPARTIT
Les 18 microobres programades al festival participaven en un concurs. Un jurat format per representats de #NovaVeu (Sílvia Mercè), Cal Gras (David Santamaria i Quim Moya), el Maldà (Adrià Aubert), Sala Flyhard (Sergio Matamala) i Teatre Tantarantana (Ferran Murillo i Roberto Romei) ha seleccionat tres guanyadores: Alex Barti (titelles per a adults), Duel (thriller) i Ambulantis (teatre d’ombres i objectes). El públic, a través de votació, ha escollit Aquest sol, hi és per a tots? (drama). Les quatre seleccionades es reestrenaran, en forma d’espectacle itinerant, en tres de les sales més influents del teatre independent barceloní: El Maldà (25 de juny), el Teatre Tantarantana (26 de juny) i Sala Flyhard (27 de juny), a les 20.30h. Aquesta setmana s’obrirà la venda d’entrades, a través de cada sala.
El premi de residència artística de Cal Gras, espai de residència per artistes a Avinyó (el Bages), ha seleccionat l’espectacle El sopar. O de com ella sopa tota sola el dia de l’aniversari de la mort del seu pare. Aquest premi valora la companyia que mostri més projecció i se li ofereix una estada d’una setmana per a què pugui treballar en un nou projecte.
#GIRAPÍNDOLES:
EL PÍNDOLES VOLTA TOT L’ANY El Píndoles és l’inici d’un projecte molt més gran: Les obres estrenades al festival entren a formar part del catàleg de la #GiraPíndoles (que al 2018 ja compta amb 48 propostes). Durant tot l’any oferim a municipis de tota Catalunya, i a espais tant públics com privats, la possibilitat de programar un espectacle itinerant de 3 microobres en espais singulars. Cada programador escull les obres que vol, cosa que fa de cada espectacle un programa únic, perquè les possibilitats són moltes. Des del 2015, la #GiraPíndoles ha fet més de 70 parades