FESTIVAL L’ALTERNATIVA Festival de Cinema Independent de Barcelona Del 13 al 19 de novembre

FESTIVAL L’ALTERNATIVA
Festival de Cinema Independent de Barcelona
Del 13 al 19 de novembre
Zama, el nou film de Lucrecia Martel, serà la pel·lícula inaugural de l’Alternativa 2017

La selecció a competició de l’Alternativa pren el pols al cinema independent, amb 10 llargmetratges i 15 curtmetratges en què les fronteres, els drets humans, la llibertat personal, els somnis i la recerca d’una nova vida són algunes de les línies comunes.

L’esperat nou film de Lucrecia Martel, Zama, s’estrenarà a Catalunya en el marc de l’Alternativa.

La secció paral·lela d’enguany portarà a Barcelona les retrospectives de Michael Glawogger i Emmanuelle Riva, juntament amb Deborah Stratman i Eric Pauwels, que, a més a més, visitaran el festival per oferir un taller i un seminari.

El conjunt de la programació de la 24a edició de l’Alternativa aposta per la recerca, la innovació i el compromís social, amb la projecció de més de 200 films procedents d’arreu del món.

Durant una setmana, els espectadors gaudiran del millor cinema independent internacional, en una de les cites ineludibles del panorama cinematogràfic barceloní.

El Festival de Cinema Independent de Barcelonal’Alternativa, celebra la seva 24a edició del 13 al 19 de novembre. Gairebé un quart de segle reivindicant el cinema més lliure, innovador i compromès. Durant una setmana, el festival oferirà un complet programa de projeccions i activitats que defensen la diversitat i que conviden a la reflexió. Un any més, l’Alternativa aposta per la independència creativa i el risc de l’autor, amb l’objectiu d’apropar al públic un cinema que és difícil de veure en circuits comercials convencionals.

El festival és un punt de trobada que fomenta el diàleg, el debat, la participació activa i la formació, i també ofereix un espai de celebració, tant per a públic general com per a professionals, estudiants, seguidors del cinema independent i públic familiar. L’Alternativa comptarà amb dues seccions oficials(competitives), de llargmetratges i curtmetratges; seccions paral·leles, amb homenatges i retrospectives, estrenes i projeccions d’obres poc conegudes i de nous creadors nacionals, a més de programació familiar; una completa programació gratuïta, rica i diversa, que tindrà lloc cada tarda al Hall del CCCB, i espais per a la formació i el debat, amb activitats, simposis, una masterclass, tallers de creació, taules rodones i tallers per a escoles. La secció l’Alternativa Professionals, per la seva banda, oferirà la 8a Jornada de l’Alternativa Professionals Mentoring Projects, les sessions d’assessorament de projectes.

La secció oficial d’aquest any comptarà amb una acurada selecció de cinema internacional contemporani, que consisteix en 10 llargmetratges i 15 curtmetratges a competició (de ficció i no-ficció). A la selecció d’enguany hi destaca la presència espanyola, amb tres films rellevants: El mar nos mira de lejos, de Manuel Muñoz; Donkeyote, de Chico Pereira, i Niñato, d’Adrián Orr. Els altres set llargmetratges a competició són internacionals, procedents dels Estats Units, els Països Baixos, França, Portugal, Alemanya, el Regne Unit, el Líban, Síria i la Unió dels Emirats Àrabs. Un altre punt destacat de la programació oficial és la quantitat d’òperes primes d’aquesta nova edició: quatre, dels deu films seleccionats: Niñato, d’Adrián Orr; El mar nos mira de lejos, de Manuel Muñoz; Stranger in Paradisede Guido Hendrikx i l’esperada A Fábrica de Nada, del portuguès Pedro Pinho.

L’Alternativa sempre ha estat un espai de reflexió en torn del cinema independent que es realitza arreu del món. El cinema és un mirall de la realitat social, dels conflictes que vivim, i ens ajuda a sospesar i plantejar-nos les crisis contemporànies. Partint d’aquesta idea, les temàtiques dels films seleccionats aquest any tenen molts punts en comú, com els drets humans, la llibertat personal, les fronteres o la superació i l’esperança. Tots ells retraten la realitat des dels marges, a través d’una òptica diferent, qüestionant i empenyent el llenguatge cinematogràfic.

N’és un exemple Acts and Intermissionsd’Abigail Child, que, per mitjà de la història d’Emma Goldam, considerada la dona més perillosa del món al segle xx, retrata el feminisme, l’anarquisme i una lluita per la superació permanent i la llibertat personal. Aquests temes també els trobem a Millade Valérie Massadian, on la directora observa el temps i els detalls de cada dia d’una manera única i sense sentimentalismes, per oferir un retrat de la protagonista d’una gran riquesa i profundament commovedor. A Milla destaquen sobretot la recerca de la llibertat personal i la superació de les limitacions davant els cops inesperats de la vida. Una superació de les limitacions que també trobem a la pel·lícula Donkeyote, de Chico Pereira, on el protagonista està decidit a fer el brutal Camí de les Llàgrimes, als Estats Units, amb el seu burro, malgrat el pes de l’edat i les dificultats. O a l’esperada A Fábrica de Nada, de Pedro Pinho, on els treballadors d’una empresa s’atreveixen a somniar i a autoorganitzar-se quan aquesta s’esfondra. També a Niñato, d’Adrián Orr, que retrata la dicotomia entre dues passions: Niñato com a pare i Niñato com a jove que intenta mantenir viu un somni artístic d’adolescent. I a California Dreams, de Mike Ott, on els protagonistes lluiten per acomplir les seves aspiracions però topen amb la realitat. Una realitat a què també s’enfronten els immigrants arribats a Europa a Stranger in Paradise, de Guido Hendrikx, una cinta que reflexiona sobre les relacions de poder entre europeus i refugiats. De Stranger in Paradise s’extreu un altre dels punts de reflexió recurrents en la selecció d’enguany: les fronteres, el que representen i com s’hi enfronten les persones. És el que plantegen Taste of Cement, de Ziad Kalthoum, des de la visió d’uns treballadors a l’exili que viuen atrapats en un present reiteratiu, o El mar la mar, de Joshua Bonnetta i J.P. Sniadecki, amb la seva poètica visual del territori fronterer entre Mèxic i els Estats Units. Fins i tot ho trobem a El mar nos mira de lejos, a través de l’aparent inexistència de fronteres i de la pertinença als marges, a un territori quasi desconegut, que retrata Manuel Muñoz.

10 llargmetratges internacionals a competició

  • A Fábrica de Nada, de Pedro Pinho (Portugal, 2017)
  • Acts and Intermissions, d’Abigail Child (Estats Units, 2017)
  • California Dreams, de Mike Ott (Estats Units, 2017)
  • Donkeyote, de Chico Pereira (Alemanya/Regne Unit/Espanya, 2017)
  • El mar la mar, de Joshua Bonnetta, JP. Sniadecki (Estats Units, 2017)
  • El mar nos mira de lejos, de Manuel Muñoz (Espanya/Països Baixos, 2016)
  • Milla, de Valérie Massadian (França/Portugal, 2017)
  • Niñato, d’Adrián Orr (Espanya, 2017)
  • Stranger in Paradise, de Guido Hendrikx (Països Baixos, 2016)
  • Taste of Cement, de Ziad Kalthoum (Alemanya/Líban/Síria/Unió dels Emirats Àrabs, 2017)
15 curtmetratges internacionals a competició 
  • 25 CINES/seg, de Luis Macias (Espanya, 2017)
  • 26 rue Saint-Fargeau, de Margaux Guillemard (França, 2017)
  • Étrange dit l’ange, de Shalimar Preuss (França, 2016)
  • It Was Still Her Face, de Christoph Girardet (Alemanya, 2017)
  • J’aime les filles, de  Diane Obomsawin (Canadà, 2016)
  • Koropa, de Laura Henno (França, 2016)
  • La Bonne Éducation, de Gu Yu (França/Xina, 2017)
  • La disco resplandece, de Chema García Ibarra (Turquia/Espanya, 2016)
  • Lupus, de Carlos Gómez Salamanca (França/Colòmbia, 2016)
  • Meryem, de Reber Dosky (Països Baixos, 2017)
  • Miedo, de Paula Ortiz Gónima (Espanya, 2016)
  • Nyo Vweta Nafta, d’Ico Costa (Portugal/Moçambic, 2017)
  • So I Danced Again…, de Lottie Kingslake (Regne Unit, 2017)
  • The Kodachrome Elegiesde Jay Rosenblatt (Estats Units, 2017)
  • U Međuvremenu, de Mate Ugrin (Alemanya, 2017)
INAUGURACIÓ DE LUXE

El Festival de Cinema Independent de Barcelonal’Alternativa, comptarà amb una inauguració de luxe amb el nou film de Lucrecia Martel, Zama, que s’estrenarà a Catalunya. L’esperat llargmetratge, que es va presentar a l’últim Festival de Venècia, arribarà a Barcelona en el millor marc possible, l’Alternativa, després de la retrospectiva que el festival va dedicar a la cineasta el 2015.

Aquesta pel·lícula d’època és el quart film de Lucrecia Martel i es basa en la cèlebre novel·la d’Antonio di Benedetto publicada el 1956. La directora viatja fins al Paraguai colonial, on el lletrat Diego de Zama lluita per la corona espanyola, per aconseguir ser traslladat i per la seva identitat.

Zama ens submergeix en el temps dels homes que moriran, en aquesta existència breu que se’ns ha donat i que recorrem ansiosos d’amor, atropellant allò que podríem estimar, ajornant el sentit de la vida per més endavant, com si el dia que importa no fos aquest sinó un altre que encara no ha arribat. Però aquell món que sembla entestat a destruir-nos també es converteix en salvació: quan ens pregunten si volem viure més, sempre contestem que sí” (Lucrecia Martel).

SECCIÓ PARAL·LELES

La secció paral·lela mostra al públic un ampli espectre de treballs que trenquen les convencions amb la recerca d’una escriptura personal. Un cinema que continua sent, avui més que mai, una finestra oberta a altres valors i actituds al marge del discurs oficial. Aquest any es podran veure quatre retrospectives de gran rellevància: Deborah Stratman (que també impartirà el taller Sonic Rambling), Michael GlawoggerEmmanuelle Riva i Eric Pauwels (que oferirà el seminari La distància respecte a l’altre en el cinema en primera persona).

La secció Panorama, dedicada als llargmetratges i curtmetratges de producció nacional, donarà visibilitat a una selecció de 19 pel·lícules que han estat produïdes o coproduïdes aquest últim any a EspanyaEnguany comptarem amb els films de directors i col·lectius com Adán Aliaga, Ione Atenea, Atxur Animazio Taldea, María Cañas, Samuel M. Delgado, Pau Cruanyes Garrell, Dostopos, Gerard Freixes Ribera, Helena Girón, Roger Gómez, Jaione, Julio Lamaña, Marina Lameiro, Alex Lora, Pilar Monsell, David Muñoz, Ricardo Perea, Ona Planas, Dani Resines, Martina Rogers Manzano, Nayra Sanz Fuentes, Hernán Talavera, Gonzalo E. Veloso i Gerard Vidal Barrena.

Queda pendent de completar la secció paral·lela, a més de la programació del Hall del CCCB i la programació infantil, que es donaran a conèixer més endavant.

La seu central del festival l’Alternativa serà, com és habitual, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), juntament amb la Filmoteca de Catalunya i l’Institut Francès. El festival comptarà també amb la plataforma VoD Filmin, on es podrà veure una selecció dels films d’aquesta edició durant els quinze dies posteriors al festival.

Abonament anticipat de l’Alternativa a la venda fins al 12 de novembre: 5 pel·lícules + 1 visionat online a Filmin per només 18 €

 

 

9e3c882c-f1f2-46bf-bd29-05b1f8852b9b (1)

L’ALTERNATIVA 2017
FESTIVAL DE CINEMA INDEPENDENT DE BARCELONA
Del 13 al 19 de novembre

Diferents espais (Barcelona)