El Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou anuncia dates i avança la seva programació
Del 19 al 22 d’octubre el Festival celebrarà la seva 16a edició, amb una programació centrada en les arts escèniques contemporànies, implicades amb el territori i amb la realitat social actual.
Les Impuxibles, Joan Estrader, silere, Mònica Muntaner, Colectivo Ameno, Javier Guerrero, Amer i Àfrica circ cia i Núria Guiu, els noms d’aquest avançament de programació.
Un any més, Escena Poblenou continua apostant fortament pel suport a la creació, amb les tres convocatòries Embrions, Escena+Dones i Projecte Territori.
La 16a edició del Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou tindrà lloc del 19 al 22 d’octubre. Escena Poblenou és un ‘viver d’escena’ de projectes escènics, culturals i socials que es realitzen durant l’any, amb la complicitat de diverses entitats i espais del barri i de la ciutat.
Enguany el programa d’Escena Poblenou s’estructura en 8 projectes: Escena +Dones, que vol reconèixer i visibilitzar el treball de dones creadores i directores professionals d’escena; Embrions, amb projectes artístics de creació emergent en estat de gestació; Beques i residències de creació artística; Projecte Territori, amb l’objectiu de potenciar vincles artístics i comunitaris al barri a través de l’escena i de l’art en general; Projecte Comunitat, un altaveu de projectes que parlen de la realitat social actual; Educació i joves, compromès amb l’educació; Diàleg i reflexió sobre cultura, art, activisme i societat; i Internacional, per obrir camins, crear ponts, donar visibilitat a les diferents propostes del Festival a nivell internacional.
Seguint la línia dels darrers anys, el suport a la creació és un dels punts forts del Festival i, per a dur-ho a terme, Escena Poblenou ha obert tres convocatòries anuals: Embrions, Escena +Dones i Projecte Territori.
AVANÇAMENT DE PROGRAMACIÓ
La quarta edició del Projecte Embrions mostrarà en aquesta edició 4 projectes artístics de creació emergent en estat de gestació, idees embrionàries que en un futur esdevindran projectes escènics o no. Els artistes seleccionats, d’entre els 61 projectes presentats,presentaran la seva idea a representants de centres de creació, agents productors i programadors, per tal de trobar un acompanyament adequat per a seguir amb el seu treball.
Saunterer de Colectivo Ameno és una performance basada en la filosofia de Santiago López Petit i en els Pressentiments d’Espai en Blanc, un gest radical d’algú que vol fer del seu voler viure un desafiament col·lectiu. D’altra banda, Likes de Núria Guiu és la primera versió d’un projecte de dansa que pren com a base el mètode de recerca antropològic. Els likes són els nous símbols de prestigi social, així com un baròmetre d’èxit per a moltes empreses, organitzacions, celebritats i individus. Qui, com i en funció de què opera aquest baròmetre? Aquesta peça qüestiona la manera en què llegim, entenem, aprovem o desaprovem l’altre.
Envà, d’Amer i Àfrica circ cia ens proposa una peça entre 250kg de palla i 125kg de massa humana, on dues persones divaguen sobre les peculiaritats de les relacions humanes a través del moviment, els equilibris, l’humor i la composició de l’espai. Finalment, Bajo por las escaleres para no encontrarme al vecino en el ascensor de Montón de paja & trigo – Javier Guerreroplanteja qüestions com la responsabilitat, el compromís, la cultura com una cosa que ens pertany i el saber-nos individus actius, que podem fer molt més del que fem i del que les institucions dictaminen.
Enguany Escena Poblenou programa 2 espectacles acabats que es van presentar el 2016 al Projecte Embrions, Un leñador no es un diseñador de Joan Estrader i AÜC: El so de les esquerdes de Les Impuxibles i Carla Rovira. La peça d’Estrader no és una obra teatral, no és una conferència, no és un monòleg, no és una exposició, però té una mica de cada un d’aquests ingredients. Jocs de paraules delirants, ironia aguda i una habilitat innata per a generar situacions còmiques que s’enfoquen, en aquesta ocasió, en el món del disseny, la creativitat, la forma i funció dels objectes i l’estètica que ens envolta.
Per la seva banda, Les Impuxibles i Carla Rovira s’alien en aquesta peça que denúncia el lament silenciat en la nostra quotidianitat de la violència sexual, invisibilitzada per desconeixement, connivència o horror. AÜC: El so de les esquerdes convida a compartir per reconèixer, per canviar i per perdre la por.
El projecte Sessions Remotes de Mònica Muntaner va ser el finalista d’entre els 58 projectes presentats a la convocatòria del Projecte Escena +Dones. Una proposta escènica que consisteix en un collage fet de moviments, persones, gestos, veus, cares, cossos i presències que obre una sèrie de preguntes al voltant del fet de ballar com a manifestació cultural i col·lectiva, però també com a experiència íntima de la recerca dels propis límits i com a acte de resistència.
Aquesta acció – instal·lació intervindrà un dels espais del Centre Cívic Can Felipa i comptarà amb la col·laboració de gent del barri del Poblenou, ampliant la col·lecció d’una sèrie d’imatges i entrevistes enregistrades a persones d’edats i professions variades que s’hauran sotmès a l’experiència de ballar en solitari durant un temps determinat.
Finalment, d’entre les 18 propostes presentades per al Projecte Art i Territori, realitzat conjuntament amb el Centre Cívic Can Felipa, s’ha seleccionat 22A de silere, un projecte que planteja mitjançant un recorregut en vehicles no motoritzats quin impacte sobre el barri té el projecte de transformació urbanística del 22@. Vol reflexionar sobre de quina manera modifica el barri i afecta a les seves activitats, al veïnat, al mercat immobiliari i al seu increment de preus.
ESCENA POBLENOU
El Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou és un festival d’arts escèniques contemporànies multidisciplinari, implicat amb el territori i amb la realitat social actual. Té la vocació de potenciar, visibilitzar i recolzar creacions que contemplin nous llenguatges escènics, noves dramatúrgies, i noves formes de relació amb els públics. Compromès amb la cultura i la societat, genera diàleg amb els professionals, el públic, el barri i la ciutat, amb una mirada i projecció internacional.
El Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou, que enguany arriba a la seva setzena edició, va néixer l’any 2001 com un somni dels artistes Ada Vilaró i Sergi Estebanell per generar una plataforma de creació i exhibició de diferents propostes escèniques contemporànies i alhora potenciar el teixit artístic vinculat al barri del Poblenou, i a la ciutat, amb una perspectiva internacional.
El Festival rep el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, Centre Cívic Can Felipa i Institut Ramon Llull. Treballa en col·laboració amb la Sala Beckett, el Centre Moral del Poblenou, la Fundació Ires, la Taula Eix Pere IV i dels comerciants del barri del Poblenou.
ESCENA POBLENOU
FESTIVAL DE CREACIÓ CONTEMPORÀNIA
Del 19 al 22 d’octubre
Diferents espais (Poblenou – Barcelona)