Festival de cinema documental dedicat a l’art contemporani del 30 de novembre al 3 de desembre

Del 30 de novembre al 3 de desembre

 

c5e5fafa-54ab-4ad1-8afa-182dc80c9f35

 

 

 

 

 

 

Dart, el primer festival de cinema documental dedicat a l’art contemporani, anuncia els presentadors de les pel·lícules i publica els horaris de la seva primera edició
El crític de cinema Quim Casas, la periodista especialitzada en art Laura Sangrà, els directors del documental dedicat al fotògraf documental George Zimbel, Jean-Francois Gratton i Matt Zimbel, l’arquitecte Martin Garber, l’artista i crítica de cinema Marla Jacarilla i els curadores d’art Max Andrews i Mariana Canepa Luna presentaran els documentals de Dart.

La primera edició de Dart, que se celebra del 30 de novembre al 3 de desembre als Cinemes Girona, anuncia els horaris de les projeccions. Horaris aquí.

64a1939b-2078-49ed-b73c-499ae6f3710d

 

 

 

 

 

 

 

 

El festival programa 10 documentals, 8 d’ells estrenes nacionals, sobre art contemporani, fotografia, comisariado d’art, activisme i arquitectura, i es fixa en els artistes, els seus processos de creació i les històries que hi ha darrere dels seus treballs.

Dart programa la cinta sobre el pintor i director de cinema Julian Schnabel, la primera pel·lícula dedicada a l’artista xilè Alfredo Jaar -amb banda sonora del seu fill, Nicolas Jaar-, dos documentals sobre els fotògrafs Robert Mapplethorpe i George Zimbel, un biopic del controvertit artista italià Maurizio Cattelan, el documental “Citizen Jane, The Battle for the City” que reflexiona sobre els espais públics de la ciutat i la història del comissari i historiador suís Harald Szeemann.

A més, Dart posa especial atenció en la figura de l’artista amb 4 documentals sobre dones artistes: la pionera del moviment post-minimalista Eva Hesse, la pintora surrealista anglesa Leonora Carrington, la divulgadora científica i activista canadenc Jane Butzner Jacobs, i la performer cubana Tania Bruguera.

Tota la informació i entrades en www.dart-festival.com
La primera edició de Dart, el primer festival de cinema documental d’Espanya dedicat a les arts visuals, que se celebra del 30 de novembre al 3 de desembre als Cinemes Girona (C. Girona, 175) de Barcelona, anuncia els directors i professionals del món del cinema i de l’art de Barcelona que presentaran els documentals. A més, el festival anuncia els horaris dels seus 10 projeccions. Consulta els horaris aquí.

Dart programa 10 documentals -8 dels quals són estrenes nacionals-,sobre la vida dels artistes, els processos de creació, la recerca i les històries que hi ha darrere dels seus treballs. El festival pretén acostar l’art contemporani al gran públic a través del cinema.

La programació del festival gira al voltant de tres grans eixos temàtics; l’art contemporani, la fotografia i l’arquitectura. El crític de cinema Quim Casas, membre del comitè de selecció del Festival de Sant Sebastià i professor de Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra i en ESCAC, presentarà el documental “Julian Schnabel, A Private Portrait”, un retrat personal del cèlebre artista Julian Schnabel (estrenat el 2017 en el festival de cinema de Tribeca), l’artista visual, escriptora i crítica de cinema, co-editora de la revista de cinema Contrapicado, Marla Jacarilla, presentarà “Jaar, el lament de les imatges”, la primera pel·lícula de l’artista xilè Alfredo Jaar (estrenada el 2017 al Miradoc, Santiago de Xile).

El fotògraf Jean-François Gratton, i el músic, escriptor i director Matt Zimbel, fill de George Zimbel, directors i productors del documental “Zimbelism”, seran els encarregats de la presentació de la cinta sobre el procés creatiu del fotògraf documental del The New York Times (estrenat en el Hot Docs Festival de Toronto), mentre que la introducció del documental “Harald Szeemann: Appunti sulla vita vaig donar un sognatore” (estrenat en el festival Visions Du Reel a Suïssa) sobre la vida del comissari, historiador i artista suís Harald Szeemann que va fer del comissariat una obra d’art, serà a càrrec de Max Andrews i Mariana Canepa Luna, directors de l’oficina curatorial Latituds.

La periodista especialitzada en arts plàstiques i visuals, i moda i tendències Laura Sangrà presentarà “Mapplethorpe, Look at the Pictures”, documental sobre la vida del fotògraf nord-americà Robert Mapplethorpe (estrenat a Sundance), i l’arquitecte Martín Garber serà l’encarregat d’introduir “Citizen Jane, The Battle for the City” sobre la batalla entre l’oficial que va redissenyar l’àrea metropolitana de Nova York i l’activista Jane Jacobs que va criticar la destrucció dels espais públics (estrenat en el Toronto International Film Festival). La directora de Dart, Enrichetta Cardinale presentarà “Tania lliure” (estrenat el 2017 a la Berlinale), sobre l’artista cubana Tania Bruguera.

Pròximament s’anunciarà els presentadors d’“Eva Hesse”, sobre l’escultora post-minimalista Eva Hesse, coneguda pel seu treball pioner amb materials com el làtex, la fibra de vidre i els plàstics (la première del documental es va realitzar en el Whitney Museum de New York), “Maurizio Cattelan: Be Right Back”, una pel·lícula sobre el controvertit artista italià Maurizio Cattelan, i “Leonora Carrington: the lost surrealist”, la història de la pintora surrealista anglesa Leonora Carrington.

La programació de Dart
«Julian Schnabel, A Private Portrait» (IT, 2017) narra la vida personal i la carrera pública del cèlebre artista Julian Schnabel. La seva metòdica trajectòria fins a arribar a l’apogeu del neoexpressionisme que va començar quan es va traslladar a Nova York a finals dels setanta. La pel·lícula explica el pas de l’artista del món underground a ser la superestrella de l’escena artística de finals dels vuitanta de Manhattan. La cinta barreja pel·lícules casolanes de l’artista i fotografies amb imatges actuals gravades al seu estudi i barreja declaracions d’Al Pacino, Mary Boone o Jeff Koons, entre d’altres.

«Jaar, el lamento de las imágenes» (Xile, 2017) observa el procés creatiu d’Alfredo Jaar, un dels artistes més rellevants de l’art contemporani. Les seves obres aborden grans problemes en diferents llocs del món, com l’emigració a la frontera entre Mèxic i els Estats Units, el genocidi a Ruanda o el cop militar a Xile. La primera pel·lícula dedicada a aquest gran artista, que fa un recorregut per la seva trajectòria, compta amb música de Nicolas Jaar, el seu fill.

«Eva Hesse» (EUA, 2016) és un retrat de l’escultora nord-americana Eva Hesse, coneguda pel seu treball pioner amb materials com el làtex, la fibra de vidre i els plàstics. La cinta narra la vida de l’artista a través dels seus pensaments més íntims gràcies als seus diaris personals. Un retrat personal de l’artista del postminimalisme que considerava que la vida i l’art eren coses semblants.

«Mapplethorpe, Look at the Pictures» (EUA-AL, 2016) narra la vida del fotògraf nord-americà Robert Mapplethorpe, cèlebre per les seves fotografies en blanc i negre de gran format, especialment flors i nus. L’elevat contingut sexual de les seves fotografies ha fet que durant la seva carrera sovint fossin qualificades de pornografia. La cinta explica l’egocentrisme de l’artista i l’ambició per convertir-se en una celebritat.

«Maurizio Cattelan: Be Right Back» (EUA, 2016), un documental sobre una de les figures més controvertides de l’art contemporani, l’artista italià Maurizio Cattelan, conegut especialment per les seves escultures satíriques La Nona Ora (1999), representant al papa Joan Pau II aixafat per un meteorit, Him (2001), i Love lasts Forever (1997). La pel·lícula, dirigida per la reportera de notícies Maura Axelrod, retrata l’artista que no crea noves icones, sinó que destrueix les existents.

«Zimbelism» (CA, 2015) mostra el procés creatiu del prestigiós fotògraf documental George Zimbel. Des que va començar als anys quaranta, Zimbel ha treballat sempre de la mateixa manera: ampliadora, llum, paper i un enèrgic ball de mans per donar a la fotografia la textura adequada.

«Citizen Jane, The Battle for the City» (EUA, 2016) és la història d’una dura batalla: la de Robert Moses, l’oficial que va redissenyar l’àrea metropolitana de Nova York, contra Jane Jacobs, que va criticar la destrucció dels espais de reunió públics. La pel·lícula reflexiona sobre els llocs en què vivim i sobre les necessitats socials reals a la ciutat.

«Tania libre» (EUA-AL, 2017) narra la història de l’artista cubana Tania Bruguera. Les seves performances i instal·lacions tracten temes com el poder i el control, en una clara referència a la censura i la repressió del seu país. L’artista dissident busca noves realitats a través de l’art.

«Leonora Carrington: the lost Surrealist» (UK, 2017) és la història de Leonora Carrington, pintora surrealista anglesa que va viure la major part de la seva vida a l’exili mexicà. Aquest any es compleixen cent anys del naixement de l’última supervivent del moviment surrealista dels anys trenta que va visitar Espanya en una ocasió, quan intentava trobar una sortida per a la seva parella, el també surrealista Max Ernst.

«Harald Szeemann: Appunti sulla vita di un sognatore» (IT, 2016) és un biopic d’Harald Szeemann, comissari, historiador i artista suís. Més enllà de les més de 200 exposicions que ha comissariat, Szeemann ha redefinit el paper del comissari d’art. Ha elevat aquesta disciplina a una forma artística legítima per si mateixa. La cinta planteja la possibilitat de fer art des de l’exposició d’obres d’art.