L’Encesa de la Nova Llum i els Jardins de Llum il·luminaran aquest dissabte els carrers de Manresa
30.000 espelmes cremaran en l’acte que enguany es dedica a Muriel Casals. A més, el Centre Històric s’omplirà d’art i color amb setze propostes artístiques basades en la llum.
Manresa ja està preparada per endinsar-se de ple en els actes centrals de la Festa de la Llum i aquest dissabte celebrarà dos dels esdeveniments destacats d’aquesta edició de la festa major d’hivern: l’Encesa de la Nova Llum i els Jardins de Llum, dos actes impulsats respectivament per Òmnium Bages i la Taula d’Arts Visuals de la Catalunya Central, amb el suport de l’Ajuntament i la col·laboració de moltes entitats de la ciutat, i que ben segur ompliran de llum, color i art els carrers del Centre Històric de Manresa.
Els detalls dels dos actes han estat presentats aquest migdia al Centre Cultural el Casino pel regidor de Turisme i Festes de l’Ajuntament de Manresa, Joan Calmet; el president d’Òmniun Bages; Jordi Corrons;i la secretària de les Taula d’Arts Visuals de la Catalunya Central (TAV), Anna Roca. Posteriorment, els assistents, entre els quals hi havia alguns membres de la TAV, s’han afegit als estudiants del Cicle d’Animació Formació Sociocultural de l’IES Guillem Catà que treballaven en els preparatius de l’Encesa de la Nova Llum a l’edifici dela Buresssa.
Joan Calmet ha valorat de forma molt positiva “aquests dos actes que són molt importants de la festa més manresana i que són possibles gràcies a l’empenta de les entitats de Manresa que van ajudar que aquesta festa reviscolés i agafés embranzida”. Per al regidor, tant l’Encesa de la Nova Llum com els Jardins de Llum “donen continuïtat i lliguen” amb l’esperit de la Festa de Llum.
Al seu torn, Jordi Corrons ha valorat de forma molt positiva una acte com l’Encesa “que celebrarem per quart any consecutiu” i ha explicat que “encendrem 30.000 espelmes i contribuirem a marcar el recorregut perquè els assistents puguin visitar els diferents espais artístics del projecte Jardins de Llum”. El president d’Òmnium Bages ha manifestat que aquesta edició es dedicarà a Muriel Casals, ja que ha estat per nosaltres “un referent cultural, social i polític”.
Finalment, Anna Roca ha ressaltat el caràcter “participatiu i pluridisciplinar” de la segona edició del projecte Jardins de Llum, que inclou diferents propostes artístiques que s’inscriuen en la tendència actual de manifestacions festives a l’entorn de la llum, facilitades per la evolució de la tecnologia de les projeccions, les il·luminacions espectaculars i els llenguatges efímers de l’art del carrer.
Òmnium Bages demana voluntaris per a l’Encesa de la Nova Llum
En el marc de la Festa de la Llum, Òmnium Bages torna a promoure l’Encesa de la Nova Llum a Manresa. Per quarta vegada, en la vigília dela Llum, el dissabte 20 de febrer a dos quarts de 8 del vespre començarà l’encesa d’una munió d’espelmes –unes 30.000- que il·luminaran el Centre Històric de la ciutat.
Durant unes hores, milers d’espelmes cremaran alhora, situades als balcons, als ampits de les finestres, als aparadors de les botigues i a peu de carrer, per commemorar el naixement d’una nova Llum que, mirant cap al futur des del passat, ens faci adonar que entre tots ho podem tot. Òmnium Bages fa una crida a la participació –necessita una 200 voluntaris-, perquè serà entre tots que caldrà encendre aquesta gran lluminària, animada amb músics de carrer.
Bruno Pérez Juncà, artista figuerenc, que per segon any consecutiu participa a l’Encesa, tornarà a intervenir a l’edifici dela Buressa. Apart de la intervenció que ja es va fer l’any passat de perfilar l’arquitectura de la casa i col·locar gots amb espelmes a les balconades, en aquesta edició s’instal·laran a la façana 11 cubs gegants de llum blanca d’1,1 centímetres de costat, i dues piràmides també de llum blanca. D’altra banda, també es posaran una vintena de bosses flotants il·luminades a la font de la plaça.
L’Encesa, dedicada a Muriel Casals
Òmnium Bages vol dedicar l’Encesa de la Nova Llum d’enguany a Muriel Casals, presidenta d’ÒmniumCultural els darrers cinc anys; i que va participar en nombroses ocasions en actes organitzats per Òmnium Bages; a més a més de presidir la 63a edició de la Nit de Santa Llúcia-Festa de les Lletres Catalanes, el desembre de 2013 al teatre Kursaal.
L’Encesa de la Llum és una acció coordinada per Òmnium Bages, amb la col·laboració de l’AV del Barri Antic, UBIC, Associació de Comerciants del c. Sobrerroca, plaça Major, Sant Miquel i voltants, Associació Misteriosa Llum, Cicle d’Animació Sociocultural IES Guillem Catà, ANC, DIESA i altres entitats.
Setze propostes artístiques als Jardins de Llum
Després de l’experiència de l’any passat, els Jardins de Llum -un projecte que parteix de la història i la llegenda de l’arribada de l’aigua a la localitat al segle XIV- tornen novament de la mà de Taula d’Arts Visuals de la Catalunya Central i amb la voluntat d’ocupar l’espai públic amb un conjunt d’instal·lacions artístiques de naturalesa efímera als carrers del Centre Històric.
Seran setze punts per tot el barri vell que es podran visitar de les 19 a les 22h d’aquest dissabte. Els ciutadans que vulguin gaudir de l’itinerari podran seguir un circuit -es facilitaran tríptics a tothom qui ho demani- en el qual toparan amb una tipologia variada de creacions artístiques, des de l’escultura fins a la dansa.
En tot el recorregut hi haurà deu estructures fixes fetes amb canyes per entitats i col·lectius de Manresa i comarca, concebudes per ser alhora creacions artístiques i punts de senyalització. La seva elaboració va a càrrec dela Llibreria Papasseit -l’esfera de la qual s’ubicarà al carrer del Born-, els cercles artístics de Manresa i del Moianès (Plana de l’Om), el Centre d’Art i Sostenibilitat El Forn dela Calç (carrer de Sant Miquel), l’Escola d’Art de Manresa, les estudiants Marina Mascarella i Carme Margarit, del batxillerat artístic de l’IES Peguera de Manresa, i El Sac-Art i Creació, de Santpedor (plaça de Sant Ignasi Malalt). Hi haurà també la peça d’un grup de joves anomenat Conjunt Buit, al carrer de Sant Miquel i també una altra d’oberta a la participació dels passejants, a la mateixa via que uneixla Plana amb la plaça Major.
Tres artistes convidats i tres projectes artístics seleccionats
Per aquesta edició hi ha tres artistes convidats que són els següents:
◾Antoni Asensio “Il·luminats per la música”. Instal·lació vídeo i performance Carrer Born, 11
◾Rosó Cusó “De misteris i de llums” instal·lació al centre d’Interpretació del carrer del Balç
◾Dolors Puigdemont “Llum d’aigua” instal.lació de vídeo i so, Capella de Sant Ignasi Malalt
També hi haurà tres projectes que han estat seleccionats en una convocatòria oberta que són els següents:
◾“Pluja de llum”, del col·lectiu Refraction Labs format per Shadi el-Hajj, Marta Angelet i Maria Ribera, una proposta de dansa i audiovisuals que submergeix a l’espectador en l’univers poètic i misteriós de la llum. La proposta es podrà veure al vestíbul de l’Ajuntament.
◾“Gotes de llum a l’empedrat”, d’un grup d’alumnes de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona format per Javier Albo, Amaya Caballero, Helena Coch, Isabel Crespo, Elena García, Manuel García, Antoni Isalgué, Marta López, Judit López, Josep Rotger, Glòria Serra i Xavier Solsona. El projecte emula un regalim d’aigua entre l’empedrat del carrer, fet a base de punts de llum. La proposta es podrà veure al carrer de les Beates.
◾“Llum, derives i deliris”, d’un grup d’alumnes de la facultat de Belles Arts dela Universitatde Barcelona format per Anna Mesa, Laura Janira, Marga Madrigal, Ruth Soria i Yol Bernadó. El projecte és una intervenció de caràcter escultòric que fa referència al flux de l’aigua. Es podrà veure a les escales de l’antiga església de Sant Miquel.