Emma Vilarasau (Sant Cugat del Vallès, 1959). Graduada l’any 1981 a l’Institut del Teatre, dos anys més tard entra al Teatre Lliure, on s’hi quedà fins al 1994. Ha participat en espectacles al Centre Dramàtic, al Mercat de les Flors i fins i tot ha viatjat a París per estar una temporada actuant a l’escola de Philippe Gaulier. A partir d’aquí, ha intervingut en una quarantena d’espectacles amb directors de la talla de Sergi Belbel, Mario Gas, Konrad Zschiedrich, o Josep Mª Mestres. Fins ara, ha compaginar el teatre amb algunes sèries televisives i una dotzena de pel·lícules. Vilarassau pot presumir d’una vida professional plena i continuada; una llarga trajectòria a l’esquena que li ha brindat nombrosos guardons i que l’ha ajudat a entendre i estimar la seva professió.
Albert Serra (Banyoles, 1975). Director i productor de cinema format en Filologia Hispànica, Teoria de la Literatura i Història de l’Art. Albert Serra és un passionat del cinema experimenta que, al marge de la industria cultural, s’ha arriscat en innovar el format. Un cop exhibides les primeres produccions, ràpidament es va guanyar un reconeixement internacional important. Crespià, the Film not the Village (2003); Honor de cavalleria (2006), El cant dels ocells (2008); El senyor ha fet en mi meravelles (2011) i Història de la meva mort (2012), son algunes de les seves obres, sense oblidar la versió catalana del Quixot i l’adaptació del mite de Dràcula, Casanova i els llibertins del XVIII El seu darrer treball es una pel·lícula que parla sobre els últims dies de vida del Rei Sol. La Mort de Lluis XIV es va estrenar al Festival de Cannes de 2016 i va obtenir el Premi Jean Vigo.
El CoNCA
El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, creat pel Parlament de Catalunya i format per destacades personalitats del sector cultural, és l’organisme que atorga des del 2009 els Premis Nacionals de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Des del 2013, els Premis transcendeixen els àmbits artístics i volen mostrar distintes realitats expressives, territorials i lingüístiques. També permeten la presentació de candidatures als guardons. A més del lliurament d’aquestes distincions, el CoNCA té per objecte assessorar el Govern en el conjunt de la política cultural mitjançant l’elaboració d’informes i avaluacions d’equipaments, així com vetllar pel suport a la creació i promoció artística.