EL ÚLTIMO VUELO, del periodista Edwin Winkels, reconstrueix la història de Maribel Sastre, una hostessa catalana que morí en un accident aeri l’any 1958

2c951ec2-7d8a-4c0d-8ce9-be5e17c1c067Ediciones B presenta el segon lliurament de la col·lecció Papel, signada per grans noms del periodisme.

EL ÚLTIMO VUELO D’Edwin Winkels

EL ÚLTIMO VUELO, del periodista Edwin Winkels, reconstrueix la història de Maribel Sastre, una hostessa catalana que morí en un accident aeri l’any 1958

• Edwin Winkels se serveix de la tècnica del New New Journalism inspirada en A Sang Freda de Truman Capote per convertir una recerca periodística en una novel·la.

• L’autor combina el periodisme d’investigació amb la ficció per recuperar els aspectes més humans de la tragèdia que va commoure l’Espanya de l’època.

• EL ÚLTIMO VUELO és la primera novel·la en castellà del periodista Edwin Winkles, holandès resident a Espanya des de 1988.

El periodista holandès esablert a Catalunya, Edwin Winkels, reconstrueix de manera commovedora la història de la tripulació i els passatgers que el 4 de desembre de 1958 van embarcar a Vigo en un vol de la companyia Aviaco amb destí Madrid, amb el qual la torre de control de Barajas va perdre el contacte quan sobrevolava la Sierra de Guadarrama.

4 de desembre de 1958. la jove hostessa Maribel Sastre perd la vida quan el seu avió s’estavella contra el massís de la Mujer Muerta, a la Sierra Guadarrama entre Madrid i Segòvia. El último vuelo recorda les històries de Maribel Sastre, l’hostessa barcelonina, el pilot i alguns dels passatgers, recuperant els aspectes humans d’una catàstrofe aèria que va commoure a la societat de l’època. Després de dos dies d’intensa cerca sense cap resultat, Luciano Otero, un pastor de la zona, trobà assegut a una pedra el cos sense vida d’una jove. Era l’hostessa Maribel Sastre, que semblava haver sobreviscut a l’accident per a morir després congelada.

Winkels coneix aquesta història quan, en una vista al cementiri barceloní de Montjuic, la tomba d’una jove vestida d’hostessa li crida l’atenció. A partir de llavors, la curiositat el duu a investigar i a entrar en contacte amb el pastor Luciano Otero i els familiars dels tripulants i passatgers. El último vuelo és fruit d’aquest intens treball d’investigació i recerca.

Winkles recupera els aspectes més personals i humanitza als protagonistes de la tragèdia en un exercici de periodisme literari. Seguint la tendència del New New Journalism —corrent actual inspirada per Truman Capote i el seu A sang freda—, l’autor reconstrueix els fets en forma de novel·la. El resultat és al mateix temps un exercici del millor reporterisme i una història que emociona al lector.

L’AUTOR

Edwin Winkels resideix i treballa a Espanya des de 1988. Va ser corresponsal de diversos mitjans holandesos i durant més de vint anys va exercir de redactor i reporter per a El Periódico de Catalunya. Al 2012 va deixar el periodisme diari per dedicar-se a l’escriptura.
El último vuelo és la seva primera novel·la en castellà.

UNA NOVA COL·LECCIÓ

El último vuelo és el segon llibre de la col·lecció Papel, en la qual Edicions B publica llibres signats per grans noms del periodisme. Inaugurada amb l’obra de Ramón Lobo Todos náufragos, el gran reportatge, les memòries, el llibre de viatges o les novel·les basades en fets reals, tindran cabuda en aquesta línia editorial el denominador comú de la qual serà la qualitat.

Papel ve a cobrir una absència en el panorama editorial i periodístic, i sota el lema “El periodisme és literatura”, reivindica la importància literària de la millor narrativa periodística.

AUTORS DE REFERÈNCIA

La col·lecció vol buscar el gran periodisme, que pot tocar temes d’actualitat però no caduca en el temps, que reflexiona sobre el temps present però també sobre el passat. I sempre amb l’aval d’autors coneguts i respectats, que són autèntiques referències per als lectors.

Els llibres que veuran la llum a la Col·lecció Papel tocaran la frontera entre el testimoniatge periodístic i la literatura a través d’una àmplia diversitat de gèneres. Seran llibres seriosos, rigorosos i apassionants, sempre amb la vocació d’arribar a un públic ampli.

PROPERS TÍTOLS DE LA COL·LECCIÓ PAPEL

Estamos preparados, de Bru Rovira (3 març de 2016). Rovira dóna veu a un grup de personatges a la vora de la marginalitat, per teixir un retrat malenconiós i lúcid dels carrers de Barcelona i fer una reflexió sobre grans temes com l’amistat, la solitud i la mort.

El hombre de las dos patrias, de Javier Reverte 30 de març de 2016). Reverte narra en aquest llibre el seu viatge per Algèria després de les petjades literàries i vitals d’Albert Camus, un dels seus escriptors preferits.

Ampliarem informació sobre els propers llançaments de la Col·lecció Papel en el transcurs de les properes setmanes.