El Palau Robert presenta una selecció d’imatges fotogràfiques dels moments més destacats dels 30 anys d’història del Festival Castell de Peralada en una exposició que es pot visitar del 14 d’abril al 15 de maig, al Jardí.
Ballets Montecarlo. Josep Aznar
Madamme Butterfly. Josep Aznar
L’exposició «Peralada, 30 anys en imatges», que té com a comissàries Laia Tous i Núria Pujol, comença amb un pòrtic de Joan Matabosch, director artístic del Teatro Real de Madrid, que fa referència a la trajectòria del Festival i al seu paper en el panorama internacional. També s’hi recullen 46 imatges que recorden els espectacles i els artistes més representatius que han actuat al Festival, amb presència destacada de la lírica i la dansa com a part central del programa, amb motiu dels 30 anys del Festival. Imatges que es presenten des de la perspectiva dels fotògrafs Josep Aznar, Miquel González, Toti Ferrer, Jordi Mestre i Jordi Ribot.
En la història del Festival apareixen artistes d’òpera com ara Plácido Domingo, Montserrat Caballé , Victoria de los Ángeles , Jaume Aragall, Jonas Kaufmann o Leo Nucci; ballarins com Julio Bocca, Ángel Corella o Sara Baras; produccions d’òpera com Orfeo i Eurídice, Otello o Andrea Chénier; grans orquestres, directors i companyies de dansa internacionals.
La part final de l’exposició aplega la col·lecció dels cartells que el festival ha encarregat a artistes com ara Jaume Plemsa, Antonio Saura, Javier Mariscal o Perico Pastor, entre d’altres, i un plafó de reculls de premsa del diari La Vanguardia sobre aquest certamen.
El Festival va començar el 1984 amb les Gales de l’Estiu Musical fins a convertir-se en el Festival Castell de Peralada el 1987. Durant 30 anys s’hi ha programat més de 50 òperes i gairebé 200 concerts, a més de sessions de dansa i música de càmera i contemporània.
En el text introductori, Joan Matabosch comenta que trenta anys de continuïtat i d’èxit d’un Festival tan rigorós i de tanta qualitat com el de Peralada és una notícia extraordinària. Peralada va anar a totes: vocació internacional, ingrés quasi immediat al club de l’Associació Europea de Festivals i aquesta successió de noms espectaculars que han anat forjant una programació que l’identifica i que el fa destacar, sens dubte, en el seu context. Entre les produccions, Matabosch fa referència a la Carmen de Bizet, estrenada a Peralada el 1999 amb un escàndol notable i que posteriorment va recuperar, amb tots els honors, el Gran Teatre del Liceu. La notícia és que l’Opéra National de Paris presentarà aquesta producció a la seva temporada 2016-2017.
Després del seu pas pel Palau Robert, l’exposició es podrà veure aquest estiu als Jardins del Castell del Festival de Peralada.
El Govern ha distingit enguany amb la Creu de Sant Jordi, un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o entitat per part de la Generalitat de Catalunya, al Festival Internacional de Música Castell de Peralada. El reconeixement institucional coincideix amb la 30a edició d’aquest festival de música, dansa i teatre que, organitzat per l’Associació Cultural Castell de Peralada, constitueix cada estiu, des de l’entorn empordanès, un esdeveniment cultural i social.