El Palau de la Música Catalana presenta la programació nadalenca amb vint-i-un concerts especials per a tots els públics


 
Destaca La Nit de Nadal de Joan Lamote de Grignon, de qui enguany se celebra el 75è aniversari de la mort, en un concert participatiu on també cantaran l’Orfeó Català i el Cor Infantil


 
La programació de Nadal té altres cites, com les Completes de Nadal de Cererols, Cantates de Bach de temàtica nadalenca i El Messies de Händel, així com les propostes de la Simfònica del Vallès i la programació familiar
 
Un any més el Palau de la Música Catalana presenta el cicle Nadal al Palau, que des del 14 de desembre fins al 12 de gener ofereix una programació especial que convertirà l’escenari modernista en un espai de gaudi compartit, a través de la música, per celebrar aquestes dates tan assenyalades. Nadal al Palau compta aquesta temporada amb 10 propostes musicals diferents, algunes de les quals es repeteixen en més d’una sessió donant lloc a un total de 21 concertsA aquests concerts se’ls hi sumen dues propostes familiars amb 10 concerts més i 2 visites guiades a l’edifici per als més menuts. 
 
Nadal al Palau començarà el 9 de desembre (Petit Palau, 19.30 h) amb el Cor Cererols, dirigit per Marc Díaz, que proposa una preciosa reconstrucció de la litúrgia de les Completes (la darrera pregària de la litúrgia de les hores, que es fa just abans del descans nocturn) amb una selecció d’obres de Joan Cererols, gran compositor montserratí del segle XVII i referent musical de la història del monestir. El programa situa les obres en el context de la celebració del Nadal, tot afegint a la música de Cererols falsos bordons propis, gregorians i motets i villancets adients a la celebració. Completen el programa obres de Giovanni Pierluigi da Palestrina, pare Miquel López, Tomás Luis de Victoria i de l’organista i compositor noruec contemporani Kjell Mørk Karlsen.
 
El 12 de desembre (Sala de Concerts, 20 h) serà el torn del Concert de Nadal de la Fundació Salvat, en el qual seran presentats els quatre solistes guanyadors de la Salvat Beca Bach 2025: la soprano Elen Lloyd, la contralt Justina Vaitkuté, el tenor Héctor Ruiz i el baix Franco Oportus. Laurence Cummings, director de l’Academy of Ancient Music de Londres, dirigirà el Bach Collegium Barcelona en una selecció de cantates, un tipus de composicions que ocupen un lloc central i essencial de l’enorme producció musical de Johann Sebastian Bach. Concretament s’interpretaran la Cantata BWV 123, Liebster Immanuel, Herzog der Frommen i la Cantata BWV 133, Ich freue mich in dir, compostes per ser interpretades en període nadalenc. El programa inclou O praise the Lord with one consent de l’Anthem núm. 9 de Georg Friedrich Händel
 
En l’any en què es commemora el 75è aniversari de la mort de Joan Lamote de Grignon, el Palau ha volgut recuperar un clàssic especial del compositor per aquestes dates i una de les seves creacions més emblemàtiques, La Nit de Nadal, en un concert que tindrà lloc el proper 14 de desembre (Sala de Concerts, 18.30 h). Dirigit per Salvador Brotons, també participaran al concert: la soprano Elionor Martínez, el baríton Ferran Albrich, el Cor Infantil de l’Orfeó Català, l’Orfeó Català, cantaires participatius i l’Orquestra Simfònica del Vallès.
 
Escrita entre els anys 1899 i 1902, La Nit de Nadal és un oratori per a solistes, cor i orquestra, amb text de Francesc Casas i Amigó, que combina melodies populars catalanes, com El noi de la mare o El desembre congelat, amb elements derivats del postwagnerisme.  La Nit de Nadal es va estrenar el 26 d’octubre de 1902 al Teatre Novetats de Barcelona, amb la participació de l’Orfeó Català i l’Orquestra de l’Associació Musical de Barcelona. L’obra va rebre una càlida acollida i es va interpretar en més de trenta ocasions, incloent-hi una actuació a Berlín el 1913, dirigida pel mateix Lamote de Grignon al capdavant amb l’Orquestra Filharmònica de Berlín.  El programa, que inclou el cèlebre poema simfònic Puigsoliu de Joaquim Serra, culminarà amb una selecció de nadales arranjades per Salvador Brotons. En paraules de l’intèrpret i doctor en musicologia, Albert Fontelles i Ramonet, recollides al programa de mà del concert, es tracta, en definitiva, “d’un concert que reivindica la riquesa de la música creada al nostre país, amb obres d’una qualitat extraordinària que transcendeixen l’escena contemporània catalana i es projecten en una dimensió universal”. 
 
A partir de la segona quinzena de desembre arribaran al Palau els concerts amb l’Orquestra Simfònica del Vallès, amb propostes populars i que han tingut gran èxit a les passades edicions. El diumenge 15 de desembre (Sala de Concerts, 12 h) tornarà al Palau El trencanous de Txaikovski, un concert que es repetirà els dies 25 de desembre (19 h), 3 i 5 de gener (18 i 12 h, respectivament). Amb direcció de Daniel Gil Tejada, l’orquestra vallesana interpretarà una selecció de fragments d’un dels clàssics més estimats del Nadal, El trencanous: suite del ballet, op. 71. Se’n sentiran algunes peces emblemàtiques, com la “Marxa dels soldats”, la “Dansa dels mirlitons” i el “Vals de les flors”. La veu de l’actor Luis Posada com a narrador i l’art amb sorra manipulada en directe per les mans i la creativitat de l’artista Borja González acompanyaran aquest concert pensat per a tots els públics. 
 
El 21 de desembre (Sala de Concerts, 18.30 h) s’oferirà el Festival de valsos i danses, un concert per tancar l’any a ritme de valsos i polques vienesos, així com d’altres festes musicals. Enguany el programa, dirigit per Xavier Puig, repassarà l’any que acaba a través de dotze moments significatius del 2024 traduïts musicalment, amb l’acompanyament de la soprano catalana Marta Mathéu. 
 
L’orquestra barroca Vespres d’Arnadí protagonitzarà dos dels concerts de Nadal al Palau. Sota la direcció del seu fundador, Dani Espasa, i acompanyats de la violinista Farran Sylvan James,oferiran una de les obres més icòniques del gènere clàssic, Les quatre estacions d’Antonio Vivaldi en un concert que tindrà lloc el 22 de desembre (Sala de Concerts, 12 h) i que es repetirà els dies 3 i 12 de gener (Sala de Concerts, 21 i 12 h, respectivament).També el 22 de desembre (Sala de Concerts, 17.30 h), però en aquesta ocasió sota la direcció de Xavier Puig, l’orquestra barroca interpretarà El Messies de Händel, un clàssic de Nadal que torna per explicar amb música esclatant fragments de la vida de Jesús des del Naixement fins a un gloriós “Amén” final, tot passant pel conegut “Hallelujah”. El concert inclourà la participació del Cor Bruckner Barcelona i les veus de la soprano María Hinojosa, la mezzosoprano Marta Infante, el tenor Marc Sala i el baríton Guillem Batllori. 
 
El 26 de desembre (Sala de Concerts, 19 h) serà el torn de l’esperat Concert de Sant Esteve, la gran festa que reuneix cada any la família coral de l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau a l’escenari modernista i que girarà entorn d’un fil temàtic amb algunes sorpreses. 
La directora Isabel Rubio tornarà novament per dirigir el Concert d’Any Nou els dies 29 i 31 de desembre (Sala de Concerts, 12 h), i també 1, 2 i 4 de gener (21 h, 18 i 21 h, i 21 h, respectivament) al capdavant de l’Orquestra Simfònica del Vallès. Una festa amb valsos i polques de la família Strauss interpretats amb humor, enginy i optimisme. Aquest tradicional concert ens portarà tota l’energia d’una música escrita a Viena per la famosa dinastia de músics. 
 
Finalment, els dies 4 i 11 de gener (Sala de Concerts, 18 i 18.30 h, respectivament), tornarà a la sala modernista el concert Clàssics dels musicals, una vegada més amb l’Orquestra Simfònica del Vallès, en aquesta ocasió dirigida per Marc Timón, i amb els cantants Albert Bolea, Ana San Martín i Sylvia Parejo. El públic hi reviurà melodies inoblidables, una selecció de grans èxits de musicals, amb clàssics com ara El fantasma de l’òperaWest Side story, Jesucrist SuperstarEls miserables i la captivadora La La Land, entre d’altres. 
 
 
Concerts Familiars al Palau
 
Tot i que en conjunt la vocació del cicle Nadal al Palau és oferir concerts per gaudir en família, el Palau prepara un any més una proposta adreçada de manera especial als més menuts, perquè també puguin gaudir de la màgia del Palau de la Música Catalana durant les dates nadalenques dins la programació de Concerts Familiars al Palau. 
 
Des del 14 fins al 30 de desembre s’oferiran deu sessions del concert BaBeBra & Mozart, un concert preciosista i alhora trepidant en format acústic com a homenatge a la música clàssica centreeuropea: Mozart, Bach, Beethoven i Brahms, entre d’altres, i noves versions d’estètiques modernes perquè petits i grans gaudeixin d’una proposta de molta proximitat escènica i amb una gran sensibilitat artística. Serà els dies 14, 15, 28, 29 i 30 de desembre (Petit Palau, a les 11 i 12:30 h cada dia). 
 
Igualment, els dies 4 i 5 de gener hi ha programades dues sessions de Visitem i experimentem el Palau, un recorregut guiat per l’edifici que culmina amb una activitat plàstica experimental amb alguna de les tècniques artístiques que s’hauran observat durant el recorregut.