El Museu del Disseny de Barcelona participa en el projecte «We wear culture» de Google Arts & Culture, la gran exposició virtual del món de la moda. Més de 180 institucions culturals internacionals han participat en aquest projecte: el MET de Nova York, el Victoria&Albert de Londres, o el Palazzo Pitti de Florència.
L’exposició “We wear culture ” està disponible en línia a http://g.co/wewearculture.
Dijous, 8 de juny – Des d’avui es poden trobar reunits en la major exposició virtual del món de l’estil 3000 anys de la moda d’arreu el món. El projecte «We wear culture» de Google Arts & Culture és una col·laboració d’aquesta institució amb el Museu del Disseny de Barcelona i més de 180 prestigioses institucions culturals de Nova York, Londres, París, Tòquio o São Paulo.
Mitjançant l’ús de tecnologia d’avantguarda, el projecte permet explorar aquest àmbit creatiu des de l’antiga Ruta de la seda, fins al punk britànic i per totes les històries que s’amaguen darrere les peces que vestim en l’actualitat.
Les exposicions inclouen totes les icones, moviments, pioners i creadors de tendències, com són Alexander McQueen, Marilyn Monroe, Cristóbal Balenciaga, Coco Chanel, Audrey Hepburn, Christian Dior, Helmut Newton, Irving Penn, Yves Saint Laurent, Manolo Blahnik, Gianni Versace , Óscar de la Renta, Pierre Balmain, Vivienne Westwood, Miyake Issey i molts altres. L’exposició ha comptat amb la col·laboració de diferents experts en moda, comissaris i dissenyadors, així com universitats, museus i ONG de tot el món per mostrar que la moda forma part de la nostra cultura i és una forma d’art resultat d’un autèntic treball artesanal de múltiple impacte.
Per protegir les col·leccions i posar-les a disposició de tot el món, s’ha recorregut a la tecnologia d’avantguarda de Google, que inclou realitat virtual, vídeos de 360 °, Street View i imatges «gigapíxel» d’ultra alta resolució. Amit Sood, director de Google Arts & Culture ha dit: «Convidem a tothom a navegar per l’exposició des del seu telèfon o portàtil i descobrir la història de la seva pròpia roba. Pot ser et sorprenguis en descobrir que els teus texans o el vestit negre que tens al teu armari compten amb tot un segle d’història. Les nostres peces són sinònim de cultura i, sovint, autèntiques obres d’art «. De la participació del Museu del Disseny de Barcelona en el projecte “We wear culture” destaquem els següents continguts que es podran trobar online en català, castellà i anglès:
• Accés a l’exposició digital
El Cos Vestit. Siluetes i moda (1550-2015) una de les exposicions permanents del Museu que planteja aprofundir en la relació entre el vestit i el cos a la moda de la societat occidental del segle XVI fins a l’actualitat. A través d’una selecció de vestits, des de les col·leccions històriques, passant per l’alta costura i pels dissenyadors espanyols més significatius del s. XX i XXI veurem com volums, siluetes i mides varien al llarg de la història seguint els imperatius de la estètica del cos que dicta la moda. El vestit modifica la imatge del cos mitjançant unes accions que tendeixen a comprimir-lo i alliberar-lo alternativament i de manera cíclica. 30 imatges, 6 vídeos, textos explicatius, així com exemples de fotografia i gravats de moda conformen aquesta versió en línia de l’exposició.
• Street View en què el visitant virtual pot accedir als 650 m2 d’espai físic expositiu de El Cos Vestit. Siluetes i moda. 1550-2015 i moure’s entre els més de 170 vestits i complements recorrent els seus diferents àmbits.
• Ítems destacats de la col·lecció Tèxtil i Indumentària que íntegrament està constituïda per unes 18.000 peces. Online es trobaran una selecció de 64 imatges, 56 vestits i estructures així com una desena de documents, entre fotografia i il·lustracions.
Es poden veure entre altres: el vestit cua de paó de Cristóbal Balenciaga, del 1958; el model Delphos de Mariano Fortuny, del 1909; o una peça datada entre 1865-1868 del primer creador d’alta costura de la història, Charles Frederick Worth. L’exposició “We wear culture” està disponible en línia a http://g.co/wewearculture. Trobareu aquí l’enllaç directe als continguts del Museu del Disseny de Barcelona. També amb l’aplicació mòbil Google Arts & Culture disponible per IOS y Android.
La col·laboració del Museu del Disseny amb la plataforma Google Arts & Culture també ha fet possible posar a disposició del públic virtual les Street Views de la resta d’exposicions permanents del museu: Del món al museu. Disseny de producte, patrimoni cultural; Extraordinàries! Col·leccions d’arts decoratives i arts d’autor i El disseny gràfic: d’ofici a professió (1940-1980). Gràcies a aquests mapes interiors d’ Street View, els internautes podran recórrer i descobrir les tres exposicions juntament amb la ja destacada del projecte «We wear culture»: El Cos Vestit. Siluetes i moda (1550–2015).
Així mateix, formen part de Google Arts & Culture altres peces destacades de les col·leccions de Museu: 112 peces patrimonials i documentals i 9 vídeos de les col·leccions de disseny de producte, disseny gràfic i arts decoratives. Destaquem especialment el format d’ultra alta definició Gigapíxel que permet apreciar els detalls artesanals únics dels panells de rajoles La Xocolatada i La cursa de braus de 1710. Es tracta d’una fotografia realitzada per l’ Art Camera de Google Arts & Culture, un dispositiu expressament dissenyat amb el qual s’obtenen centenars de primers plànols que s’uneixen, posteriorment, per crear una imatge de conjunt enormement detallada que revela detalls ocults a simple vista. «We wear culture» en xifres:
● Més de 180 grans institucions culturals i de moda de 42 països.
● Més de 400 històries i exposicions en línia, amb un total de 30 000 fotografies, vídeos i altres documents.
● 4 experiències de realitat virtual de peces icòniques de la moda.
● Més de 700 imatges d’ultra alta resolució, les anomenades «imatges de gigapíxels».
● Més de 40 espais donen accés a l’interior de les seves dependències a Google Street View. Algunes de les peces destacades que es poden veure al projecte “We wear culture”:
● El Black dress de Chanel, de París, França (1925) que va suposar una ruptura radical de les normes d’estil del color negre, convertint-lo en una peça bàsica de l’armari de qualsevol dona.
● Els famosos «stilettos» de Marilyn Monroe dissenyats per Ferragamo, de Florència, Itàlia (1959- 1960), aquestes icònics sabates de taló de color vermell brillant que es van convertir en tota una expressió d’apoderament, èxit i sensualitat per a les dones.
● El conjunt de faldilla i suèter estil quimono Comme des Garçons, de Tòquio, Japó (1983), que mostra la forma en què Rei Kawakubo va introduir l’estètica i l’artesania tradicionals i contemporànies del quimono japonès a l’escena de la moda amb dissenys radicals.
● La cotilla de Vivienne Westwood, de Londres, Regne Unit (1990), que celebra l’estil únic dels dissenyadors d’una de les peces més controvertides de la història i uneix el món de la moda i de l’art. Altres aspectes destacats del projecte:
● Accés a la major col·lecció de roba del món, del Costume Institute Conservation Laboratory del Metropolitan Museum of Art gràcies a un vídeo de 360 ° i veurem com treballen els experts per conservar les 35.000 peces del museu.
● Visita virtual a moltes de les cases de la moda, com el Condé Nast’s Dream Pad, el Palau de Versalles i l’African Heritage House
● Fer un cop d’ull al ModeMuseum Provincie Antwerpen el lloc en el qual esperen els pioners de la moda, o recorrer el Palazzo Pitti, en el qual es troba l’exposició de fotografia de Karl Lagerfeld ‘Vision of fahion’.
● Les imatges d’ultra alta resolució, realitzades per l’ Art Camera de Google, et permetran veure les puntades expertes d’un vestit de drac usat per l’emperador de la dinastia Qing i veure de prop l’abric de nit d’Elsa Schiaparelli i els seus artístics detalls roses, que exemplifiquen el romanç entre la moda i el surrealisme. La moda com a forma d’art i cultura:
● Explora la relació entre la moda i la cultura navegant per la moda del moviment del punk britànic, l’evolució de l’estil urbà del Japó i la història del denim.
● Descobreix l’armari de l’artista Frida Kahlo o com l’explosiva actriu brasilera Carmen Miranda va popularitzar les sabates de plataforma en els anys 30. L’artesania que s’amaga darrere de la moda:
● Descobreix els llaços entre moda i artesania. Veurem com es fa una sabata o un kimono tradicional. Explora la gran destresa de les puntes belgues del segle XVIII, l’icònic Vestit Delfos i les tècniques de tenyit de l’Índia o Nigèria i les màquines que han revolucionat l’elaboració dels teixits al llarg dels segles. Impacte de la moda:
● Descobrir l’enorme i divers impacte de la moda a la societat, com augmenta l’empoderament de les comunitats locals de l’Índia, els seus desafiaments mediambientals i, per descomptat, el seu significat com a negoci.
● Llegir articles d’experts sobre la importància de la moda ( «Why fashion matters»), 4 maneres d’estimar la moda i el planeta ( «4 ways to love both fashion and the planet»), o com vestir-se com les dones més importants de la història ( «How to power vestit cap like history ‘s greatest women»).