El Mas i Mas Festival celebra 20 anys del 27 de juliol al 3 de setembre 


 
Aquesta nova edició del festival tindrà lloc del 27 de juliol al 3 de setembre  

Més de 162 actuacions repartides en diversos espais, la majoria a les sales de Mas i Mas -Jamboree, Tarantos/Sala 2, Moog i la nova Sala 3-, però també hi haurà il·lustres incursions del festival al Palau de la Música i a Paral·lel 62 
 
La inauguració, com de costum, serà al Palau de la Música, i estarà protagonitzada per la Clasijazz Orchestra, una formació amb components il·lustres com, entre d’altres, Wayne Escofery, Perico Sambeat, Enrique Oliver o Daahoud Salim 

Grans cites amb el jazz com a protagonista al Jamboree, amb una combinació de figures internacionals i talent emergent  local i de la ciutat: Jerry Bergonzi, Bill Charlap, Michael Kanan, Jordi Rossy, Simon Moullier, Martín Díaz, Anggie Obin, Ramona Horvath & Nicolas Ragueau, Tony Malaby & Álvaro Torres Trio,  Soweto Kinch + Corto.Alto, entre molts altres  

El festival proposa un estiu d’eclecticisme musical i ball que va molt més enllà del jazz: descobriu Hip Hop Horns Brass Collective, Tandoori LeNoir , Karime Amaya, Flamenco Queer o els millors djs de la música electrònica internacionals i nacionals…  
 
Destaca també un dels principals eixos del festival: el merescut homenatge als 50 anys de la sala Zeleste i la música Laietana, articulat amb una programació transversal d’actes i concerts 
 
La cloenda, de nou a Paral·lel 62, en serà un exemple, amb un homenatge al guitarrista Jordi Bonell i a la música laietana  

 
El Mas i Mas Festival celebra la seva nova edició i compleix aniversari: ni més ni menys que 20 anys
Us agrada la música i el ball? El Mas i Mas Festival segueix sent, doncs, una cita obligada de l’estiu. 
 
Al 2003 va néixer una proposta amb una voluntat de cultura de club i apostant per la diversitat de gèneres i estils durant l’àrid mes cultural d’agost a Barcelona… Ara presentem la 20ª edició amb, exactament, el mateix esperit.  
 
Entre el 27 de juliol i el 3 de setembre, el Mas i Mas Festival 2023 oferirà una programació de més de 162 actuacions de jazz, flamenc, soul, R&B, rumba,músiques urbanes, llatines, electrònica… repartides en diversos espais, la majoria a les sales de Mas i Mas —JamboreeTarantos/Sala 2Moog i la nova Sala 3—, però també hi haurà il·lustres incursions del festival al Palau de la Música i a la sala Paral·lel 62.  
 
Tot arrenca el 27 de juliol 
 
Com ja és tradició, la inauguració del Festival tindrà lloc al Palau de la Música. El dijous 27 de juliol, el Mas i Mas Festivalconvocarà els amants de la bona música al Palau per oferir-nos una vetllada musical inèdita amb  Clasijazz Orchestra, un projecte que reunirà un bon reguitzell de músics de diverses generacions -emergents i consolidats- per interpretar una peça deCharles MingusEpitaph, que mai s’havia fet a Barcelona. Si no coneixeu la iniciativa, amb mencionar alguns dels seus components –Wayne EscoferyPerico SambeatEnrique Oliver o Daahoud Salim sobren les explicacions. 
 
Aquesta iniciativa, sorgida de l’associació Clasijazz, amb origen a Almeria, és ja una referència i una de les propostes jazzístiques més reeixides de tot l’Estat, impulsora de propostes de qualitat que en molts casos han recalat al Jamboree i sovint amb participació de molts músics de casa nostra. Cal reconèixer la lloable tasca d’aquesta entitat, i aquest concert és possiblement la millor manera de fer-ho.  
 
Per suposat, el jazz 
 
Seixanta-tres anys d’història avalen la trajectòria del Jamboree, el club de jazz més antic de l’Estat, Evidentment, el Festival concedirà un gran protagonisme al jazz i el Jamboree en serà l’epicentre, amb un programa que combina figures internacionals amb el talent emergent local i la creativitat de la ciutat. 
 
Hi haurà grans cites com les visites del saxofonista Jerry Bergonzi, Bill Charlap -mestre de mestres, que oferirà un dels primers grans concerts d’aquest any-,el vibrafonista Simon Moullier, un dels artistes joves amb més projecció del moment, o el duet format pel multiinstrumentista Jordi Rossy i el pianista Michael Kanan, companys de viatge en una de les generacions més reeixides de la història recent del jazz. També cal esmentar al saxofonista Martín Díaz, que retrà  homenatge a Charlie Parker amb un quartet de primera i una formació de corda dirigida pel mestre Josep Maria Sauret, o la flautista d’origen panameny Anggie Obin, sens dubte un dels grans noms del novíssim jazz barceloní. Dues visites internacionals com el duet francès format per Ramona Horvath i Nicolas Ragueau o la conjunció heterodoxa del saxofonista Tony Malaby trio del pianista madrileny Álvaro Torres segur que faràn les delícies dels paladars més selectes. I el remat final del festival a la sala 3 serà l’actuació única que aplega dos artistes de l’escena britànica del jazz, l’inclassificable poeta, MC, saxofonista i cantant Soweto Kinch i el septet revelació Corto.Alto. Jazz per a tots els gustos i preferències! 
 
A aquesta constel·lació de noms de primer ordre, però, s’hi afegirà un llarguíssim etcètera de figures de diferents estils i procedències: el Mas i Mas Festival és eclèctic i hi haurà espai per a d’altres sonoritats i colors… 
 
No només de jazz viu el Mas i Mas 
 
Perquè la bona música no té un estil definit, el Mas i Mas presenta un cartell heterogeni que proposa el bo i millor que va molt més enllà del jazz. Hi ha propostes per a tots els paladars: blues, el r&b, el soul, r&b, world music, electrònica, músiques llatines, urbanes… Sempre amb la qualitat per bandera i amb programacions específiques per cada espai i altres que són transversals. 
 
El Jamboree donarà la benvinguda als millors artistes de l’escena del blues, el rock’n’roll, el soul, el r&b… 
Com él el cas de les sessions de Rhythm’n’Jamboree, un cicle presentarà tres bandes amb una trajectòria gloriosa: Tandoori LeNoirThe Rhythm Treasures i The Big Jamboree
 
Tarantos, el tablao més antic de Barcelona, acolllirà el talent més significat del flamenc local i de més enllà. Com de costum, flamenc autèntic i de qualitat, combinant una oferta de figures consolidades amb joves promeses de l’escena local i nacional. I com a exemples: obrirà la programació de flamenc la cantaora sevillana Carmen Doorá, i destaquem l’actuació de Karime Amaya, neboda-neta de Carmen Amaya, amb l’espectacle ‘Somorrostro’ o l’espectacle ‘Revivir’, amb una companyia formada pel bo i millor del nou talent a Barcelona. 
 
I quan acaben les sessions de flamenc, el tablao Tarantos esdevé la sala 2 del Jamboree. Serà l’espai on trobarem la Barcelona més llatina.El sabor autèntic dels boleros, cúmbies, candombe, la salsa, la samba o la música afroperuana es trobaran amb tendències més actuals i heterodoxes de l’univers llatí: fusions amb jazz, electrònica, rock, música urbana i altres estils. 
 
La música urbana escamparà els seus ritmes i rimes pel Jamboree i la sala 3, el versàtil i polifacètic nou espai que, recentment inaugurat, ofereix tota mena d’activitats (música en viu, dansa, teatre de petit format, exposicions i conferències i altres esdeveniments) al número 18 de la plaça Reial. Aquest nou enclau es distingeix de la resta de sales de Mas i Mas pel caràcter netament transversal de la seva programació. Com a exemples, les actuacions de Hip Hop Horns Brass  Collective, que ajunta a músics de diverses generacions i d’estils com ara el jazz i la música urbana o la trencadora proposta Flamenco Queer. Hi podrem descobrir artistes de funkhip-hopafropop, neo-soul, indie i altres gèneres —MorelandAy TrickyBom TudoAndreita & The Dancer’s i Nick June— i també s’hi celebrarà una jam setmanal, The Jammin’ Cat.  

I, com no podia ser d’una altra manera, el Moog, sens dubte el punt de trobada de cultura techno a Barcelona, s’erigirà com el temple de la música electrònica, amb més DJ nacionals i internacionals que mai. Hi passaran artistes destacats, emmacats en diferents estils i temàtiques. Com les joves promeses Not A HeadlinerSubstenciaAlexander LaeddisAmantraH.Paul i Acidnena, que representen la nova generació del tecnho més groovy. També mencionar les sessions de il·lustres convidats internacionals com el retorn d’Adam X o Maedon (resident del club Treasor de Berlí) o The Hacker i el seu estil enfocat a la new wave sintètica. Altres noms a subratllar són Milton Bradley o la DJ francesa Bloody Mary. En l’apartat d’artistes nacionals, hi haurà una representació significativa dels DJ habituals de la sala, com Ángel MolinaAnika KunstFinalVersion3Héctor LegiónJotonPaula CazenaveTensal i Víctor Fernández, que comptaran amb el suport dels indispensables DJ residents (BacoMotaRubén SeoaneOlmos i Uroz). I no oblidem la sala VillaRosa, la germana petita del Moog, que s’incorpora a la programació del festival amb Purpur i 

Monraker, els seus històrics discjòqueis residents que punxaran en una sessió especial a cop de hits de tots els temps.  
Cal destacar també que la sala Paral·lel 62, un dels gran escenaris del festival, que acollirà una part del bo i millor de les diverses programacions estables de Mas i Mas: sis nits monogràfiques dedicades a la música urbana, el blues, el gòspel, la música llatina… Arrencarà, a finals de juliol, amb dues sessions dedicades al r&b, el funk i el soul (Muv + The Jammin’ Cat) i algòspel (Live Choir). Continuarà l’última setmana del Mas i Mas amb tres minifestivals a ritme de blues, rock’n’roll i early soul (‘Highlights at the Paral·lel’), música llatina (‘La Fiesta de la Cumbia Deluxe Edition’), música urbana (‘Why We Speak’). I també serà la sala que acollirà la cloenda del Mas i Mas ’23. 
 
Celebració del 50 anys de la Sala Zeleste reivindicant la Música Laietana 
 
Un dels plats forts d’aquesta edició serà la reivindicació del fenomen que va significar la música laietana. Aquest any commemoren una fita històrica: el 50è aniversari de l’obertura de la mítica sala Zeleste, al carrer Plateria, espai que va ser l’epicentre d’un dels moviments culturals més rellevants de la Transició.  
 
Zeleste fou el punt de partida d’una generació de músics que, des de Barcelona, va marcar la pauta d’un moviment cultural, la música laietana, pioner, en sintonia amb les tendències més avançades del seu temps en l’àmbit del jazz, el rock, el folk, la música experimental i altres gèneres. Grups com Blay Tritono, Orquestra Mirasol, Companyia Elèctrica Dharma, Iceberg, Música Urbana i Sécta Sónica, o cantautors com Jaume Sisa, Pau Riba i Gato Pérez, són només alguns dels noms sorgits de l’entorn d’aquesta mítica sala.  
 
El Jamboree i les sales 2 i 3 seran escenari de diversos actes de record d’aquella escena, com xerrades amb la participació d’especialistes i, sobretot, de músics d’ara i de l’època laietana; un mirall de la creativitat i la diversitat cultural que vindiquem, i un homenatge a una generació irrepetible.  
 
Jamboree, el cicle BCN People, que des de fa gairebé un any té lloc els dimecres al Jamboree, contribuirà a aquesta celebració amb actuacions tan destacades com la del joveníssim Nucli Trio, un potent guitar-trio osonenc, amb històrics de la música laietana (Eduard AltabaMax SunyerJoan Fortuny i Miquel Àngel Lizandra) per interpretar peces emblemàtiques de l’”era zelestial” o la del guitarrista del laietà Emili Baleriola amb el seu projecte actual. I a la sala 3 es recordarà la figura deJordi Sabatés

La Sala 2 acollirà l’homenatge a l’artista d’origen argentí Gato Pérez, personatge emblemàtic de l’escena laietana, amb un concert especial que ajuntarà a músics d’ara (Set de Rumba i Dani Txarnego) amb Quino Béjar, percussionista dels primers temps del Gato.   
 
La Cloenda, dedicada a la figura del guitarrista Jordi Bonell i la música laietana 
 
Enguany, i ja amb deixant enrere l’estiu i la canícula, serà el moment de la cloenda. El dissabte 2 de setembre és la data i la sala Paral·lel 62 el lloc on es posarà punt i final al Mas i Mas Festival, amb un merescut homenatge a la figura del guitarrista Jordi Bonell i també a la música laietana (suposant el colofó del cicle d’esdeveniments vinculats a l’aniversari de Zeleste). Serà un concert especial on dues formacions, una banda creada per a la ocasió impulsada per Víctor Cortina amb músics de diverses generacions que han tingut relació musical amb Bonell que repassarà la vessant compositiva de l’artista, i la Barcelona Art Orchestra, que retrà un tribut orquestrat a la música laietana.  
 
I la traca final… 
 
La festa de final del festival serà al Jamboree el dia 3 de setembre, amb l’hipnotitzant concert del quintet The Rhythm Treasures.. rhythm n‘blues de finals dels cinquanta i principis dels seixanta procedent de les profunditats, salvatge i amb el voodoo de la veu de Myriam Swanson. El comiat del Mas i Mas no podía ser més festiu i adientment esborrajat! 


Tot plegat confirma un complert i eclèctic programa musical! Si t’agrada la música, el Mas i Mas Festival és la cita musical ineludible per combatre la calor de les nits d’agost a Barcelona.