“El got d’aigua”, el nou programa de TV3 on la paraula és la protagonista Estrena diumenge 7 d’octubre a les 21.55

image001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“El got d’aigua”, el nou programa de TV3 on la paraula és la protagonista Estrena diumenge 7 d’octubre a les 21.55 “El got d’aigua” és un “docutaiment” de 10 capítols amb ingredients de “talent què es busca el millor orador o oradora jove de Catalunya, que serà aquell qui sedueixi públic i jurat, dominant el contingut i la posada en escena del seu discurs. Els candidats a millor orador hauran de superar les diferents fases eliminatòries fins a arribar a la final, on només tres aspiraran a ser-ne el guanyador.

 

El format Els candidats a millor orador són vint joves d’entre 15 i 22 anys, seleccionats entre centenars d’estudiants d’instituts i universitats catalanes, que hauran de demostrar la seva destresa per elaborar un discurs a partir de les vivències que els proporcionarà el programa. Cada setmana els participants viuran una experiència, sorpresa per a ells, que els farà entrar en contacte amb un món desconegut i amb personatges interessants. A través d’aquesta vivència hauran de trobar la inspiració per elaborar un discurs d’un minut i mig que després defensaran al plató. Treballar a la cuina d’un restaurant, formar part en projectes socials per a joves en risc d’exclusió social, conèixer la realitat de persones amb discapacitat o conviure amb els membres d’una comunitat autogestionada són algunes de les situacions que viuran els 20 participants d’”El got d’aigua”.

A partir de les seves vivències tindran absoluta llibertat per escriure i decidir el contingut del seu discurs. Prejudicis, diversitat sexual i afectiva, l’oblit i el record, el model educatiu, el valor del temps o la discriminació són alguns dels temes pels quals han apostat, però sempre amb una òptica personal. Abans de presentar el discurs a plató, treballaran intensament amb dues professores d’excepció. Les “coachs” del programa, Alba Florejachs i Gemma Lligadas, els ajudaran a millorar el fons i la forma dels seus discursos partint de les seves pròpies idees i de la seva personalitat. Al final del procés, els joves candidats arriben a plató on s’hauran de sotmetre a l’escrutini del jurat, però també al públic present a plató, que tindrà un paper destacat en la tria dels guanyadors.

El jurat estarà format per les “coachs” que canvien de rol i es converteixen en jutges i per un convidat diferent cada setmana que farà de tercer jurat. Actors, periodistes i professionals de l’àmbit de la comunicació jutjaran els millors discursos i decidiran qui passa les eliminatòries

El programa consta de tres fases: Fase prèvia Els 20 concursants s’enfronten per grups. A cada programa 3 seran salvats i passaran a la fase següent. Un serà escollit pel públic present a plató i el jurat triarà dos noms més. Fase de semifinals Només 12 seguiran vius al programa i s’enfrontaran en dues semifinals. D’entre ells sortiran els 6 joves que aniran a la fase final del programa. Fase final Els 6 finalistes s’enfronten entre ells fins que només quedin els 3 millors. Només un d’ells es convertirà en el millor orador jove de Catalunya i gaudirà d’una estada a Silicon Valley, als Estats Units, dins del marc del programa de Comunicació i Emprenedoria d’Educaixa de l’Obra Social la Caixa.

Alba Florejachs i Gemma Lligadas, les coachs Alba Florejachs, actriu de teatre i televisiva del “Polònia” té experiència, a més, en el “coaching” d’actors joves. A “El got d’aigua” ajudarà els participants a fer brillar la posada en escena del seus discursos. Amb les eines de la interpretació farà un treball emocional que els portarà a un terreny pròxim i, en ocasions, sorprendrà el participant. Gemma Lligadas és llicenciada en dret i professora d’argumentació a ESADE. Ella s’encarrega del contingut dels discursos partint de les idees pròpies dels joves concursants i els ajuda a ordenar-lo de manera que sigui coherent i eficient. Treballa sobre l’estructura i el contingut a través del diàleg i l’intercanvi d’idees amb els concursants

 

 

 

Quin gran consell Quin gran discurs El programa també tindrà una finestra per analitzar grans discursos de la història. Es tracta de l’espai “Quin gran discurs”, en què sortiran al carrer a comprovar si la gent els reconeix i comptaran amb l’anàlisi de Lluís Pastor, professor de comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya. Discursos mítics com “I have a dream” de Martin Luther King o el “We shall fight on the beaches” de Churchill, fins als més actuals com Malala Yousafzai a l’ONU reclamant l’accés a l’educació per a tothom tindran un espai per ser recordats i analitzats. I per acabar d’arrodonir la formació dels joves oradors, el programa ha demanat la col·laboració a un grup d’entesos en la matèria per tal que els donin “Un gran consell”.

Cada un analitzarà un dels aspectes a tenir en compte per fer un bon discurs i ho hauran de fer, també ells, en un minut i mig. Fer un bon ús de les metàfores, documentar-se en la matèria, fer servir l’humor com a eina, cuidar la veu, fixar un objectiu clar o ser creïble com a orador seran alguna de les qüestions que analitzaran els experts convidats. L’espectador tindrà l’oportunitat d’aprendre amb el conferenciant Victor Küppers, les periodistes Raquel Sans i Natza Farré, la cantant i pedagoga Nina, el dramaturg i periodista Guillem Clua, o Xavier Albertí, director artístic del TNC.